Vynų žinovas Dominykas Velička siūlo mėgautis ne vien tradicine vyno ir sūrio draugyste, bet išbandyti ir kitų derinių.
„Pietūs be vyno yra maisto gadinimas. Vynas dera su visais valgiais, tik reikia mokėti pasirinkti, kas prie ko labiausiai tinka. Jeigu į svečius užsuko draugas su gero vyno buteliu, o neturite sūrio po ranka, nereikėtų iš karto lėkti į parduotuvę. Verčiau pasižiūrėkite, ko turite duoninėje“, – patarė D.Velička.
Pasak jo, tokio pasirinkimo žinovas tikrai neįvertintų kaip desperatiško žingsnio. „Balta duona ir vynas tarpusavyje labai gerai dera. Duoną reikėtų mirkyti į geros kokybės aliejų, pagardintą Provanso žolelėmis. Ne pipirais, ne aštriais prieskoniais, o būtent Provanso žolelėmis“, – pabrėžė žinovas.
Šokolado mėgėjams vyną D.Velička patarė rinktis labai atidžiai. „Vynas ir šokoladas yra be galo charakteringi produktai, todėl jų derinimas reikalauja tam tikrų žinių ir išmanymo. Šokoladas yra skonio monstras. Jis užlipina skonio receptorius – kad ir ką mes valgytume su šokoladu, tai dažniausiai tampa beskoniu dalyku“, – perspėjo gurmanas.
Pasak jo, šokoladą permušti gali tik „stipraus pilno kūno“, labai turtingas ir saldesnis už šokoladą vynas, kurį reikia gerti šiltą.
„Jaunuoliai daro labai didelę klaidą, kai merginoms dovanų neša putojančio vyno ar šampano ir šokolado. Šokoladas turi tirpti burnoje. O toks vynas geriamas atšaldytas. Todėl šokoladas, užgėrus šaltu gėrimu, burnoje netirpsta, ima veltis“, – pasakojo D.Velička.
Visi putojantieji vynai yra geriami labai šalti, apie 6 laipsnių. Būdami tokios temperatūros jie išlaiko rūgščių ir cukraus pusiausvyrą, o sušilę atrodo daug rūgštesni, nei yra iš tikrųjų. Beje, vynui šaldymo kameroje – ne vieta. „Vanduo sušals į ledą ir atsiskirs nuo vyno“, – sakė žinovas.
Ilgą laiką laikyti šaldytuve nepatariama, nes šaldytuvas virpa, o virpesiai vynui kenkia: vyną verčia keistis prieš jo valią.
Kuo saldesnis vynas, tuo aukštesnės temperatūros jį reikia gerti (15–16, net iki 20 laipsnių).
D.Velička pataria nesibaiminti vynų, užkimštų ne kamštinio ąžuolo kamščiais. „Naujovės žmonėms visuomet būna įtartinos. Vis dėlto, pavyzdžiui, silikoniniai kamščiai turi daug privalumų: jie yra sterilūs, be kvapo, be to, dar ir pigūs. Renkantis vyną, reikia žiūrėti į kitas vyno charakteristikas, ne tik į kamštį. Iš tikrųjų prastas vynas gali būti ir buteliuose su natūralaus medžio kamščiu“, – sakė žinovas.
Naujausi komentarai