- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai)
-
B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai)
-
B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai)
-
B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai)
-
B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai)
-
B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai)
-
B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai)
-
B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai)
"Man patinka Velykos. Galvodama apie Velykų stalą visada ieškau idėjų, kurių įgyvendinimas atitiktų mano gyvenimo aplinkybes. Taigi ieškau receptų, kurie atspindėtų tobulą laiko, rezultato, o šį pavasarį – ir galimybės saugiai pasirūpinti produktais, santykį. Ruošdamiesi šioms – visoms šeimoms ir kiekvienam asmeniškai kitokioms – Velykoms, nešvaistykime energijos įmantrių produktų paieškai, naujiems eksperimentams virtuvėje. Šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo, kai vietoje dviejų patiekalų gaminame vieną, o desertui paruošti pakanka dviejų veiksmų. Maisto gaminimas yra malonumas, bet kartais turime skirti jam mažiau laiko, kad mūsų liktų kitiems", – sako B.Nicholson.
Žuvies sluoksniuotis
Įspūdingas ir skanus. Nebūtina Velykų stalo nukrauti aštuoniolikos rūšių šaltaisiais užkandžiais, nes kartais vienas, bet įspūdingas ir įvairiapusis dalykas yra tai, ko reikia. Šis žuvies sluoksniuotis būtent toks. Vandenyje lengvai patroškintos lašišos skonis susipina su karštai rūkytos skumbrės skoniu, sodrios spalvos suteikia žali špinatai, o bulvės – dėl sotumo.
– 800 g lašišų,
– 1 karštai rūkyta skumbrė,
– 4 bulvės,
– 70 g špinatų,
– sauja krapų,
– ryšulėlis prieskoninių žolelių (petražolių, krapų, čiobrelių),
– 1 saliero lapkotis,
– 1 svogūnas,
– 3 šaukštai baltojo vyno acto,
– 20 g želatinos,
– druskos, pipirų.
Bulves nuskuskite, supjaustykite plonais griežinėliais (geriausia naudotis daržovių pjaustykle – mandolina). Sudėkite į puodą su pasūdytu vandeniu, užvirkite ir virkite, kol bulvės suminkštės. Nesuvirkite, kol pradės byrėti! Išvirusias bulves nusunkite ir leiskite pravėsti. Nulupkite ir ketvirčiais supjaustykite svogūną, stambiai supjaustykite saliero lapkotį. Į švarų puodą įpilkite 1,5 l vandens. Sudėkite pjaustytus svogūnus ir salierus, supilkite vyno actą, suberkite druską, pipirus ir prieskonines žoleles. Užvirkite ir kelias minutes pavirkite.
Į puodą su sultiniu sudėkite šviežią lašišą, uždenkite dangčiu ir pavirkite 2 min. Tada nukelkite nuo kaitros ir uždengę palikite pastovėti dar apie 10 min. Špinatus nuplaukite. Skumbrę išdarinėkite ir išimkite kaulus. Lašišą išgriebkite iš sultinio, nulupkite odą ir išimkite kaulus, jei naudojate ne filė.
Sultinį perkoškite, prireikus įdėkite druskos. Šaltu vandeniu užpilkite želatiną ir palikite brinkti 10 min. Kiek reikės sultinio ir želatinos, priklauso nuo pasirinkto indo, kuriame formuosite sluoksniuotį. Man prireikė 250 ml sultinio, kuriam naudojau 20 g želatinos.
Tokiam kiekiui želatinos reikia apie 50–60 ml šalto vandens. Želatinos teks dėti daugiau nei įprastai, nes sultinyje yra acto, kuris gali trukdyti sultiniui sustingti. Želatinai išbrinkus, ją pakaitinkite nedideliame puodelyje ant mažos ugnies, kol visiškai ištirps. Tik neužvirkite, nes ji praras stingdomąsias savybes. Želatiną per tankų sietelį supilkite į pamatuotą kiekį sultinio.
Pasiruoškite indą, kuriame formuosite sluoksniuotį, geriausia – pailgą kepimo formą aukštomis sienelėmis. Tada ant stalo vieną ant kito klokite kelis maistinės plėvelės sluoksnius ir juos tieskite į paruošto indo vidų. Sluoksniuokite. Į indo dugną dėkite virtos lašišos gabalėlius ir suformuokite vientisą sluoksnį. Ant viršaus klokite špinatų sluoksnį, tada – bulvių ir skumbrės sluoksnius.
Švelniai paspauskite, užpilkite dalimi sultinio su želatina. Tik tiek, kad paspaudus skysčio būtų sulig viršutiniu sluoksniu. Tada kartokite sluoksnius tuo pačiu eiliškumu, kol pasieksite indo kraštą. Užpilkite likusiu sultiniu, taip pat – tik tiek, kad švelniai paspaudus skystis siektų viršutinį sluoksnį. Užlenkite maistinės plėvelės kraštus ir švelniai paslėgę dėkite į šaldytuvą sutvirtėti pernakt.
Dėmesio! Šis sluoksniuotis atrodo nuostabiai, tik pjaustyti jį gana sudėtinga – geriausiai tam tiks dantytas aštrus peilis. Ir pjaukite bent 2 cm storio gabalėliais.
IDĖJA: likusį sultinį galite panaudoti sriubai.
Višta su daržovėmis
Keptą vištą mėgsta visi – ir dideli, ir maži. Smagumas tas, kad ją galima kepti visaip. Labai gardu visai be jokių prieskonių, tik su druska ir pipirais. Man visada patinka klasikinė lietuviška – su kmynais ir česnakais.
Bet kartais česnako nusilupti nėra galimybės, tada darau dar paprasčiau: nusiperku vištą, dedu ją į dubenį, užberiu daugiau persilado ir kupiną šaukštelį kario. Druskos jau nereikia. Taip pamarinuotą vištą vėliau perkeliu ant skardos ir kepu 180 °C orkaitėje apie 1 val. Kol kepa, pasiruošiu daug įvairių daržovių: moliūgų, cukinijų, briuselinių kopūstų, brokolių. Jiems pakanka tik pipirų ir druskos, galima ir niekuo neskaninti. Suberiame į tą pačią skardą. Skanaujame greitai, svarbu neperkepti.
– 1 višta,
– 1 šaukštas persilado su druska,
– 1 šaukštelis kario,
– 1 brokolis,
– 1 cukinija,
– šiek tiek moliūgo,
– 1 stiklinė šaldytų žirnelių,
– 1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
– druskos ir pipirų.
Vištą ištrinkite prieskoniais ir leiskite pasimarinuoti, geriausiai per naktį.
Dėkite vištą į skardą ir kepkite apie 1 val. ar šiek tiek ilgiau. Daržoves supjaustykite, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Prie vištos į skardą suberkite daržoves ir kepkite dar 20–30 min.
Bulvės su čiobreliais
Jei negalite gyventi be bulvių, išsikepkite jų šiek tiek kitaip.
– 8 bulvės,
– 100 g ar daugiau sviesto,
– druskos, pipirų,
– didelis žiupsnis čiobrelių.
Bulves nuskutame ir supjaustome labai plonais griežinėliais peiliu arba specialia pjaustykle – mandolina. Didelę kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, suguldome bulvių griežinėlius, patepame juos lydytu sviestu, pasūdome, pagardiname pipirais ir čiobreliais. Šauname į 200 °C temperatūros orkaitę kepti 45 min.
Desertui – klafutis su šilauogėmis
Kadaise labai mėgau klasikinį prancūzišką pudingą – klafutį. Vasarą rimtai investuoju į uogų šaldymą, todėl iki pat pavasario ir naujo uogų sezono šaldiklis pilnas įvairių gėrybių, ypač šilauogių, kurių perku tikrai daug. Kartą, kai ketinau iškepti skanų pyragą, bet nebuvo galimybių tai padaryti, prisiminiau klafutį.
Visas sudedamąsias dalis supyliau į plaktuvą, ir viskas – liko supilti ant šaldytų uogų ir iškepti. Tešla būna panaši į blynų. Klasikinis receptas – su pienu ir sviestu, bet aš pyliau grietinėlės, nes tuomet dėjau tai, ką radau šaldytuve. Rezultatas – puikus. Beje, galite paruošti alternatyvią versiją, tinkančią netoleruojantiems glitimo ar vengiantiems tradicinio cukraus: vietoj cukraus dėkite saldiklių, o vietoj įprastų miltų – kokosų ar migdolų miltų, tik vienu šaukštu mažiau. Klafutis labiau primins pudingą – bus minkštas ir švelnus, be to, pagaminamas žaibo greičiu.
– 600 g (galima ir daugiau) šaldytų šilauogių,
– gabalėlis sviesto.
Tešlai:
– 4 dideli kiaušiniai,
– 4 šaukštai cukraus,
– 450 ml plakamosios grietinėlės,
– 4 šaukštai miltų,
– žiupsnelis druskos.
Formą, kurioje kepsite, patepkite sviestu. Suberkite uogas. Kiaušinius, cukrų, grietinėlę ir miltus sukrėskite į plaktuvą ir viską suplakite. Galite pirmiausia suplakti kiaušinius, cukrų ir pusę grietinėlės, suberti miltus, išmaišyti ir supilti likusią grietinėlę. Šią tešlą užpilkite ant uogų. Kepkite 170 °C orkaitėje apie 40–50 min., kol kepinys pakils ir paruduos. Skanu su jogurtu arba plakta grietinėle.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...