Italijos someljė asociacijos narys Flavio Brenta ketverius metus nesijaučia svetimas Lietuvoje – savo šalies kultūrą jis čia populiarina per maistą ir gėrimus. Šįkart jis pristatė likerį "Amaro Averna" ir gėrimą "Grappa Frattina".
Populiarina italų kultūrą
Užtenka F.Brentai vos pradėti kalbėti apie maistą ar gėrimus, ir supranti, kad jam tai – tikrai ne vien tik darbas. Derinti maistą ir gėrimus tapo didžiausia italo gyvenimo aistra. Už itališkų produktų populiarinimą jis net buvo apdovanotas Italijos kavalieriaus ordinu. Skirtingose šalyse pristatydamas itališkus vynus, alyvuogių aliejų ar įvairius biologiškus produktus jis moko žmones ragauti ir mėgautis mažais malonumais.
Vilniuje F.Brenta turi vyno rūsį, kuris įkurtas senamiestyje, XVII a. pastate (Aušros Vartų g. 12), šalia Šv. Teresės bažnyčios. Čia jis veža išskirtinius vynus, rankų darbo maisto produktus ir su jais supažindina lietuvius gurmanus.
Norėdamas išplėsti savo veiklą Italijos kavalierius į Lietuvą atvežė iki šiol čia dar nepristatytų, nors pasaulyje gerai žinomų gėrimų – likerio "Amaro Averna" ir aštuonių rūšių "Grappos Frattinos".
Grapa – ne degtinė
F.Brento pristatyti gėrimai – italams puikiai pažįstami. Likerio "Amaro Averna" receptą sugalvojo vienuolis ir padovanojo vienai jam padėjusiai šeimai. Jau 140 metų šio likerio gaminimo tradicijos perduodamos iš kartos į kartą.
Grapa gaminama iš vynuogių išspaudų – jose gali būti vynuogių odelių, šakelių ar kauliukų. Visa ši masė sumalama, o gėrimas vėliau gaminamas išgarinimo būdu, kurį į Siciliją atsivežė arabai apie 800–1000 metus.
"Noriu atkreipti dėmesį, kad grapa – ne degtinė ir jos nereikia atšaldyti", – perspėjo F.Brento. Iš baltųjų vynuogių pagaminta grapa turi būti patiekiama 10–12 laipsnių temperatūros, iš raudonųjų – 18–20 laipsnių.
"Temperatūra turi būti tokia, kad atsiskleistų gėrimo kvapas, o gomuriu galėtumėte pajusti tikrąjį jo skonį. Kvapas jokiu būdu neturi būti aštrus – turite užuosti vaisius, uogas ar miško gėrybes, atsižvelgiant į gėrimo rūšį", – aiškino F.Brento.
Gėrimai pasimėgauti
Italijos someljė pristatydamas gėrimą ne kartą pabrėžė, kad taurelė po valgio labai padeda virškinti. Tačiau nereikia tuo piktnaudžiauti. "Jokiu būdu nesakau, kad reikia gerti vien grapą ar kad jos reikia gerti kasdien. Šį gėrimą geriausia gerti nedidelėmis taurelėmis šventės pabaigoje", – mokė italų kavalierius.
Pasak jo, grapa – labai svarbi italų kultūrai ir kiekvienas Italijos kareivis visuomet turi nedidelį buteliuką šio gėrimo. "Šis gėrimas pažįstamas visam pasauliui, trūko tik Lietuvos", – šypsojosi F.Brento.
Naujausi komentarai