- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara plačiai atlapojo lauko virtuvių duris. Kepsninės jau veikia visu pajėgumu, o mes mėgaujamės sveikais patiekalais su dūmų aromatu. Fantazijos netrūksta – ant grotelių keliauja ir mėsa, ir daržovės, ir desertai. Tačiau be konkurencijos populiariausi išlieka trys pasirinkimai: kiauliena, vištiena, žuvis.
Kiaulienos sprandinės šašlykai su ananasais ir paprikomis
2 kg kiaulienos sprandinės,
4 šaukštai sojų padažo,
3 šaukštai medaus,
5–6 česnako skiltelės,
1 ananasas,
2 stiklinės ananasų sulčių,
2 raudonos paprikos.
Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Susmulkinkite česnakus. Viską suberkite į dubenį su mėsa. Ananasų sultis sumaišykite su medumi ir sojų padažu. Užpilkite ant mėsos ir rankomis gerai sumaigykite. Padėkite šaltai mažiausiai 8 val. Ananasą supjaustykite griežinėliais, papriką – skiltelėmis. Ant iešmų mėsos gabalėlius verkite pakaitomis su ananasais ir paprikomis. Kepkite vartydami ant įkaitintų žarijų, kol gražiai apskrus.
Vyne marinuota vištos krūtinėlė
4 vištų krūtinėlių puselės,
2 citrinų nutarkuotos žievelės,
4–5 šviežių rozmarinų šakelės,
2 stiklinės baltojo vyno,
6 šaukštai alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų,
riebalų grotelėms patepti.
Vyną sumaišykite su trimis šaukštais aliejaus, nutarkuota citrinos žievele, trintais česnakais ir smulkintais rozmarinais. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Nuplautas, nusausintas vištų krūtinėles sudėkite į gilesnį indą, užpilkite marinatu ir kelias valandas palaikykite šaldytuve. Galima – ir per naktį. Ištraukite iš marinato, nusausinkite ir aptepkite likusiu aliejumi. Dėkite ant grotelių ir kepkite kiekvieną pusę po 8–10 min. Iškepusias krūtinėles sudėkite į indą, užklokite folija ir palikite 5 min. pastovėti. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.
Citrusų sultyse marinuotos lašišos kepsniai
6 lašišų pjausniai,
kvapiųjų pipirų,
druskos,
aliejaus patepti.
Marinatui:
1 apelsinas,
1 citrina,
2 šaukštai aliejaus,
2 šaukšteliai kario,
1 šaukštas sojų padažo,
2 česnako skiltelės.
Lašišų pjausnius patepkite aliejumi, pabarstykite druska. Nutarkuokite apelsino žievelę, sumaišykite su kariu, pipirais. Šiame mišinyje pavoliokite lašišų gabaliukus ir palikite 15 min. Išspauskite citrinos sultis, sumaišykite jas su sojų padažu. Įdėkite trintų česnakų. Apelsiną ir citriną supjaustykite griežinėliais, išdėliokite juo gilesniame inde. Ant jų sudėkite lašišų gabaliukus, apšlakstykite citrinų ir sojų marinatu ir palikite pusvalandžiui. Išėmę iš marinato leiskite nuvarvėti skysčiui, tada dėkite ant grotelių kepti. Kepkite kiekvieną pusę, kol gražiai apskrus. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...