„SpaceX“ pilotuojamas erdvėlaivis saugiai sugrįžo į Žemę po istorinės misijos

JAV erdvėlaivis, kuris pirmąkart per beveik dešimtmetį buvo nugabenęs astronautų įgulą į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS), sekmadienį saugiai nusileido ant vandens Meksikos įlankoje.

Sėkminga misija, įvykdyta bendradarbiaujant „SpaceX“ ir NASA, pademonstravo, kad JAV yra vėl pajėgios siųsti savo astronautus į kosmoso į grąžinti juos atgal į Žemę.

„SpaceX“ kapsulė „Crew Dragon Endeavour“, iškleidusi savo keturis pagrindinius parašiutus, nutūpė ant vandens šalia Pensakolos Floridoje 14 val. 48 min. vietos (21 val. 48 min. Lietuvos) laiku.

Tai buvo pirmasis toks pilotuojamo JAV kosminio laivo nusileidimas po 1975-ųjų misijos „Apollo-Sojuz“.

„Mums tai yra didelė garbė“, – sakė pilotas Dougas Hurley (Dagas Herlis), įvykdęs misiją drauge su vadu Bobu Behnkenu (Bobu Benkenu).

„NASA ir „SpaceX“ komandų vardu: sveiki sugrįžę atgal į Žemę ir ačiū už tai, kad skridote su „SpaceX“, – atsakė šios bendrovės darbuotojas Mike'as Heimanas (Maikas Heimanas), savo komentaru prajuokinęs kolegas dispečerinėje.

Scanpix nuotr.

Civilinių laivų flotilė apsupo nusileidimo zoną, o specialusis laivas priplaukė prie apdegusios kapsulės ir savo kranu pakėlė ją į denį.

Liuko atidarymas buvo trumpam atidėtas, nes komandai prireikė laiko išgaruotų raketos degalų nuotėkiui sustabdyti. Praėjus valandai po nutūpimo astronautai paliko kapsulę ir išvyko sraigtasparniu pakrantės link.

Mums tai yra didelė garbė.

Jiedu susitiko su savo šeimomis Hjustone, kur jie išlipo iš lėktuvo vienoje karinėje bazėje. Iš pažiūros astronautai buvo geros fizinės formos ir linksmai nusiteikę.

Kalbėdamas per angare surengtą pasitikimo ceremoniją, kurios metu dėl COVID-19 grėsmės buvo laikomasi socialinio atstumo, B. Behnkenas gyrė „SpaceX“ komandą dėl sėkmingos misijos.

„Pajėgumas siųsti ir grąžinti namo savo astronautus kažkuo yra ypatingas“, – sakė jis.

Akivaizdžiai susijaudinęs „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) pridūrė, kad ši misija žymi naują erą.

„Keliausime į Mėnulį, turėsime bazę Mėnulyje, keliausime į Marsą“, – sakė E. Muskas.

„Nesu labai religingas žmogus, bet šiuo atveju meldžiausi“, – kalbėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Citata,,Akivaizdžiai susijaudinęs „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) pridūrė, kad ši misija žymi naują erą. ,, Kaip čia su ta pavarde,Muskas,gal Maskas o gal aplamai Musk? Kada nustosime tyčiotis iš užsieniečių pavardžių?

Lietuvis

Lietuvis portretas
Pagaliau JAV atėjo į protą kad nėra ko šerti mongoloidų kad ir pigių.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių