„SpaceX“ atliko pirmąjį komercinį savo sunkiosios raketos paleidimą

  • Teksto dydis:

Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė „SpaceX“ ketvirtadienį atliko pirmąjį savo sunkiosios nešančiosios raketos „Falcon Heavy“ komercinį paleidimą ir iškėlė į orbitą Saudo Arabijos palydovą.

Balta raketa galingai riaumodama 18 val 35 min. vietos (penktadienį 1 val. 35 min. Lietuvos) laiku pakilo į padangę palikdama tirštų pilkų dūmų pėdsaką, giedrą dieną startavusi iš Kanaveralo kyšulio kosminio centro Floridoje.

Entuziastingi žiūrovai kartu su pranešėju choru garsiai skaičiavo paskutines dešimt sekundžių iki starto.

Šios raketos varikliai išvysto iki 2,3 mln. kilogramų trauką – daugiau kaip 12 reaktyvinių lainerių, nurodė „SpaceX“.

Raketa sėkmingai iškėlė Saudo Arabijos ryšių bendrovės „Arabsat“ palydovą. Ji pirmąsyk buvo išbandyta pernai vasarį – tąsyk „Falcon Heavy“ iškėlė į kosmosą „SpaceX“ įkūrėjo Elono Musko (Ilono Masko) raudoną elektromobilį „Tesla“.

Iš pradžių buvo planuota, kad „Falcon Heavy“ iš Kennedy (Kenedžio) kosminio centro pakils trečiadienį, bet startas buvo atidėtas dėl smarkaus vėjo aukštuosiuose atmosferos sluoksniuose.

Šešias tonas sveriantis palydovas „Arabsat 6A“ buvo sėkmingai paleistas skrieti geostacionariąja orbita maždaug 36 tūkst. km aukštyje virš Žemės.

Praėjus mažiau kaip 10 minučių nuo starto du raketos šoniniai greitintuvai atsiskyrė nuo pirmosios pakopos.

Greitintuvai, kaip ir buvo planuota, saugiai nusileido ant aikštelių Kanaveralo kyšulyje. Šį manevrą palydėjo džiaugsmingi žiūrovų šauksmai.

Raketos pirmoji pakopa buvo nutupdyta ant jūroje plaukiojančios specialios baržos.

„Šiandien (susigrąžinti) trys iš trijų greitintuvų“, – paskelbė „SpaceX“ internetinės vaizdo transliacijos komentatorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaukazas

Kaukazas portretas
ROCKOSMOC ruko kampe
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių