Dukart susidūrimo su kosminėmis šiukšlėmis išvengusios TKS įgula grįžo į darbo vietas

Į erdvėlaivius atsargumo dėlei persikėlusi Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgula pirmadienį sugrįžo į įprastas darbo vietas, stočiai antrą kartą išvengus susidūrimo su kosminėmis šiukšlėmis, buvo pranešta per tiesioginę NASA televizijos transliaciją.

Praėjusią savaitę pranešta, kad naktį į lapkričio 12 dieną maždaug 600 m atstumu nuo TKS turi praskrieti Kinijos palydovo „Fengyun 1C“ fragmentas. Siekiant išvengti susidūrimo, stoties orbita buvo pakelta 1 200 metrų.

Artėjant pirmajam numatytam prasilenkimui su kosminėmis šiukšlėmis TKS įgulos nariai, kaip reikalauja saugumo protokolas, evakavosi į erdvėlaivius – rusų „Sojuz“ ir amerikiečių „Crew Dragon“ – susijungusius su orbitine stotimi.

Maždaug po pusantros valandos šią procedūrą reikėjo pakartoti dėl netoli TKS praskriejusios kitos nuolaužos.

„Grąžiname erdvėlaivį į pradinę būseną... ir atkuriame įprastą ryšio konfigūraciją“, – po antrojo incidento sakė Rusijos skrydžių valdymo centro atstovas per pokalbius su rusų kosmonautais.

Amerikiečių astronautai taip pat gavo nurodymą iš savo skrydžių valdymo centro atidaryti „Crew Dragon“ liukus ir persikelti į stotį. Įgula negrįžo į TKS po pirmojo suartėjimo su kosminėmis nuolaužomis ir praleido erdvėlaivyje daugiau nei pusantros valandos.

Pirmadienį TKS du kartus sėkmingai išvengė susidūrimo su kosminėmis šiukšlėmis.

„Jokių [susidūrimo] požymių nėra“, – Rusijos skrydžių valdymo centrui sakė kosmonautas Piotras Dubrovas.

2019 metais Rusijos aerokosminių technologijų įmonė CNIIMAŠ pranešė, kad TKS per savo eksploatacijos laikotarpį 25 kartus teko saugotis kosminių šiukšlių. Mažiausias atstumas, kuriuo tokios nuolaužos pralėkė nuo stoties – 720 metrų.

Pernai stotis dukart atliko nuolaužų vengimo manevrus – liepą ir rugsėjį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių