Mokslininkai sukūrė specialią medžiagą, atnaujinančią senas betono konstrukcijas

Pasiūlymas betono konstrukcijas sustiprinti panaudojant tvirtinimo juostą gali nuskambėti, kaip pokštas, bet būtent tam iš tikrųjų ir naudojamas sustiprintas polimerinis lakštas (FRP). Dabar mokslininkai teigia sukūrę geresnę FRP versiją, kurios pritvirtinimas reikalauja dvigubai mažiau žmonių ir laiko.

Paprastai FRP lakštai padengia pažeistą betoną ir pirmiausiai jo paviršius turi būti padengtas derva. Pasak Singapūro Nanyang’o technologijų universiteto mokslininkų, tokiam darbui atlikti paprastai reikia iki šešių darbuotojų.

Mokslininkai pabandė sukurti FRP alternatyvą ir jie pagamino „FasRaP – Fast Wrapping Fiber Reinforced Polymer“.

FasRaP sudaro stiklo pluoštu sustiprintas polimerinis apvalkalas, kuris yra padengtas patentuota lipnia derva. Pastaroji sukietėja tik tada, kai yra paveikiama šviesos spindulių.

Mokslininkai teigia, kad dabar pažeistą betoną su FRP alternatyva – FasRaP – galima sustiprinti dvigubai greičiau ir tam užtenka dvigubai mažiau žmonių.

Be to, kadangi speciali derva jau yra iš anksto kontroliuojamomis sąlygomis padengusi FasRaP lakštą, teigiama, kad betono remonto ir sutvirtinimo darbai turėtų būti atliekami lengviau, o ir kokybė bus aukštesnio lygio.

Industrijoje naudojamuose standartiniuose laboratoriniuose tyrimuose nustatyta, kad FasRaP apvynioti betono stulpai gali išlaikyti 80 proc. didesnes apkrovas, palyginus su įprastais – be FasRaP lakštu padengtais betono stulpais. Teigiama, kad FasRaP stiprumo rodikliai yra panašūs į tradicinius FRP, tačiau turi akivaizdžių papildomų privalumų.

„Mūsų išradimas leidžia įmonėms sutaupyti darbo jėgos kaštus, padidinti efektyvumą ir lengviau atlikti betono konstrukcijų sutvirtinimo darbus“, – sako tyrimo vadovas prof. Ng Kee Woei. „Tai padės jiems [statybų bendrovėms] įgyvendinti būsimus statybos standartus ir pailginti senesnių pastatų ir struktūrų gyvenimą tiek Singapūre, tiek kituose miestuose.“

Skelbiama, jog šiuo metu universitetas intensyviai siekia komercializuoti šią technologiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių