Būdama 101-erių metų mirė gabi NASA matematikė K. Johnson

Būdama 101 metų amžiaus mirė juodaodė NASA (JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos) matematikė Katherine Johnson, kurios gyvenimas buvo pavaizduotas 2016 metais pasirodžiusiame „Oskarui“ nominuotame kino filme „Paslėpti skaičiai“ (Hidden Figures).

„NASA šeima niekada nepamirš K. Johnson drąsos ir svarbių pasiekimų, kurių nebūtų pasiekusi be jos“,  – teigė NASA administratorius Jimas Bridenstine'as.

K. Johnson buvo viena iš nedidelės afroamerikiečių matematikių grupelės, kurių įgūdžiai ir skaičiavimai padėjo iškelti JAV astronautą Johną Glenną į orbitą ir apskrieti aplink Žemę 1962 metais. Prieš J. Glenno misiją K. Johnson patikrino naujų elektroninių kompiuterių skaičiavimus. J. Glennas nesutiko skristi, kol K. Johnson nepatikrins skaičiavimų.

Prieš tai matematikė apskaičiavo pirmojo amerikiečių astronauto – Alano Shepardo –  skrydžio į kosmosą trajektoriją. Moteris, be kita ko, padėjo apskaičiuoti 1969 metais įvykusio erdvėlaivio „Apollo 11“ skrydžio į Mėnulį trajektoriją.

Tačiau K. Johnson buvo mažai žinoma iki pasirodant filmui „Paslėpti skaičiai“, kuriame taip pat pasakojama apie kitas NASA dirbusias juodaodes matematikes tuo metu, kai egzistavo didelė rasinė segregacija.

2015 metais tuometis JAV prezidentas Barackas Obama apdovanojo K. Johnson už jos pasiekimus aukščiausiuoju JAV civiliniu apdovanojimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,paKEITE MANO!!! suPRATIMA apie MATEMATIKA...,

...,paKEITE MANO!!! suPRATIMA apie MATEMATIKA..., portretas
as!!! JOS labai neMEGAU ir neSUPRATAU,nes...galvojau,kad PRAKTIKOJE JOS niekur neGALIMA PRITAIKYTI... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių