Ar išvalysime kosmosą nuo žmonijos paliktų šiukšlių?

Pasakojimas apie šiukšles, besisukančias aplink Žemę, kurių dėl žmonių veiklos kosmose pastaruoju metu smarkiai daugėja. Skeptikai sako, jei žmonės nesugalvos būdų, kaip kosmoso šiukšles pašalinti iš orbitos, jos pradės stipriai trukdyti kosmoso tyrinėjimams.

Žmonės jau pusę amžiaus į kosmosą kelia daugybę palydovų, kurie laikui bėgant virto šiukšlėmis. Kosmonautai apmokomi, kaip slėptis ir elgtis, jeigu Tarptautinė kosminė stotis (TKS), užfiksavusi nepageidaujamą objektą, nespėja pakeisti padėties. Pernai stotis, norėdama išvengti susidūrimo, padėtį keitė net tris kartus.

TKS skrieja arčiau Žemės, kur šiukšlių tankis ne toks didelis. Aukščiau dėl Žemės traukos stokos šiukšlių gerokai daugiau, o būtent ten skrieja vertingi palydovai. Kiekvieną dieną pasitaiko atvejų, kai palydovai prasilenkia vos kelių kilometrų spinduliu. O 2009 m., lėkdami 40 tūkst. km per valandą greičiu, susidūrė neveikiantis rusiškas palydovas „Kosmos“ ir komercinis amerikietiškas „Iridium“. Susidūrimo nuolaužos iki šiol vis dar skrenda žemės link, kur galiausiai sudegs atmosferoje. Tačiau iki tol ilgai kels pavojų.

Plačiau apie kosmoso šiukšles ir tai, ar įmanoma jas pašalinti, – LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ reportaže.


Šiame straipsnyje: Kosmosasšiukšlėsgamtaorbita

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių