Apie „Signal“ programėlę: jos nesuseka specialiosios tarnybos

  • Teksto dydis:

Vakar buvo kreiptasi į Seimo valdybą su prašymu reglamentuoti mobiliųjų programėlių bendravimo tvarką tarnybiniuose įrenginiuose. Parlamentarė, kuri bendravo su kitu parlamentaru programėlėje „Signal“, sako, kad niekam žinučių negali parodyti, nes jos ištrintos. Apie tai paaiškina informacinių technologijų ekspertas Marius Pareščius.

– Kas toji garsioji „Signal“ programėlė, per kurią bendravo Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Kristijonas Bartoševičius? Kas ją įprastai naudoja?

– Ji naudojama mūsų rinkoje penkerius–septynerius metus. Anksčiau ji buvo naudojama žmonių, kurie nori paslėpti informaciją. Sakoma, kad ji nesusekama spec. tarnybų, negalima įrašyti, išsaugoti, nužiūrėti. Pati programėlė yra nekalta tarsi „Viber“, „WhatsApp“.

– Kuo ji kitokia?

– Ji kitokia, nes visiškai šifruota, duomenys negali būti pasiekiami kitų piktavalių, kurie klausysis kompiuterinio tinklo eterio ir pan. Ji visus susirašinėjus, duomenis šifruoja. Kai susirašinėja du žmonės, ši programėlė turi papildomų galimybių, funkcijų, kurios leidžia nustatyti, kiek laiko bus saugomas susirašinėjimas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Programėlė netrins žinučių tol, kol pati nenuspręsiu nustatyti, kad ji jas trintų?

– Taip. Nustatyti galima kas keletą minučių, sekundžių, parų nuo to laiko, kai kitas perskaitys žinutę.

– Ar įmanoma informaciją atkurti, jei telefoną paimtų pareigūnai ir bandytų tai padaryti?

– Ne. Kartais tenka bendrauti su kolegomis, kurie gali būti karo zonoje, priešo užnugaryje, tokiais atvejais vienas iš operatyvių veiksmų – naikinti telefoną.

– Susirašinėjama buvo tarp parlamentarės ir Seimo nario, kuris keliavo po Čilę.

– Taip. Standartinis feisbuko mesendžeris, jei neperjungtas į slaptą režimą, „WhatsApp“, „Viber“, duomenis galima atkurti, todėl jų niekas nenaudoja kelerius metus.

– Ar „Signal“ programėlė įprasta tarp vartotojų Lietuvoje?

– Ji ėmė populiarėti prieš porą metų. Žmonės po truputį migruoja į ją dėl duomenų slaptumo. Tai nėra įprasta programėlė, kurią naudoja visi vartotojai.

– Yra siūlymas Seimo valdybai, kad būtų naudojamos tik tam tikros Valstybės saugumo departamento patikrintos programėlės. Aš programėlė „Signal“ galėtų būtų tarp jų?

– Manau, bus viena tarp jų. Šią programėlę rekomenduoja mūsų Seimo nariams ir valstybės pareigūnams naudoti, kai jie išvažiuoja į komandiruotes į kitas šalis. Saugumo departamentas šią programėlę naudoja vidiniam komunikavimui. Ją naudoja Krašto apsaugos pareigūnai, kitos valstybės organizacijos.

Saugumo departamentas šią programėlę naudoja vidiniam komunikavimui. Ją naudoja Krašto apsaugos pareigūnai, kitos valstybės organizacijos.

– Ar neatrodo, kad ši programėlė parlamentarams leidžia daryti ir nelabai leistinus dalykus, kai informacija ištrinama ir jos negalima panaikinti?

– Šiandien parlamentarai naudoja kaip pagrindinę susirašinėjimų programėlę – „Teams“ ir „Microsoft“ produktus. Kaip antra iš programėlių gali būti naudojama ir „Signal“. Legalumą nustato pats vartotojas arba pareigūnai, kurie tirs bylą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesusekama

Nesusekama portretas
Tik nejuokinkite mano šlepečių.....

Eligijus

Eligijus portretas
aš neturiu paslapčių, tai man jos nereikia

kaimo bernas

kaimo bernas portretas
hakerių galvočiai daugiau gauna , nei tos vyr pir spec tarnybos -- pažiūrėkit kaip mus sprogdina -tolko pesnei
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių