Lokių žaizdos geriau gyja žiemos miego metu

JAV mokslininkai teigia, kad juodieji lokiai turi neįprastą savybę – jų žaizdos gyja geriau, kol šie yra ramybės būsenoje.

Medicinos ir zoologijos specialistai subūrė mokslininkų komandą, kad išsiaiškintų, kodėl lokių žaizdos išgyja nepalikę randų ir neužsikrečia infekcijomis, rašo bbc.co.uk.

Tyrinėtojai tikisi projekto pabaigoje atskleisti, kaip meškų kūnai gyja, kai jų kūno temperatūra, širdies ritmas yra sumažėję. Tikima, kad nauji duomenis gali padėti gydant žmones.

Mokslininkų tyrimas buvo aprašytas žurnale „Intergrative Zoology“. Manoma, kad lokių gijimo savybės gali padėti gydant vyresnių, nusilpusių bei cukriniu debetu sergančių pacientų žaizdas, kurios sunkiai gyja.

Tyrimo metu Minesotos mokslininkai stebėjo 1000 juodųjų lokių apie 25 metus.Stebint meškas su radijo apykaklėmis buvo netikėtai pastebėta išskirtinė lokių savybė gyjant žaizdoms.

„Tyrimo metu nustatėme keletą gyvūnų, kurie buvo pašauti medžiotojų, sukandžioti kitų gyvūnų. Žiemos metu šios žaizdos atrodė sudėtingos, tačiau pavasarį jos buvo visiškai išgiję“, - teigia mokslininkai.

„Mus nustebino, kad lokių žaizdos visiškai išgijo jiems esant metabolizmo stadijoje“, - stebisi Minesotos universiteto profesorius Davidas Garshelisas. Mokslininkas spėja, kad tai dar viena lokių adaptacija esant šaltam metų periodui. Meškos yra prisitaikę prie šalčio ir žiemos metu nepraranda svorio.

Žiemos miego metu juodųjų lokių kūno temperatūra nukrinta apie 7 laipsnius. Žmogui toks temperatūros sumažėjimas sukeltų sunkesnį žaizdų gijimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių