Gyvūnų psichologas nustatė, kokią muziką mėgsta augintiniai

Neretas augintinių šeimininkas, palikdamas gyvūną namuose visai dienai, palieka įjungtą radiją. „Juk keturkojui gali pasidaryti nuobodu“, - mąsto šeimininkas. Tačiau ar tikrai augintinis mėgausis jūsų parinkta muzika? Gal jis slėpsis po lova, kad negirdėtų ausį skaudinančių garsų?

„Žmogus yra įpratęs galvoti, kad jo augintiniams patiks tas pats, kas ir jam pačiam. Šeimininkai mano, kad jei jiems patinka Mocartas, tai kompozitoriaus muzikos mielai klausysis ir gyvūnas“, - teigia gyvūnų psichologas Charlesas Snowdonas.

Nors iki šiol buvo manoma, kad muzika yra žmonijai priskirtinas fenomenas, naujausi tyrimai rodo, kad gyvūnai taip pat turi polinkį į skirtingus muzikos garsus. Ch.Snowdonas pastebėjo, kad vietoj roko ar klasikinės muzikos pomėgio, gyvūnai reaguoja į skirtingus būgnų garsus. Mokslininkas tikino, kad gyvūnai mėgsta tokią muziką, kuri panaši į paties gyvūno rūšį, rašo livescience.com.

Pavyzdžiui, žmonėms patinka muzika, kuri patenka į žmogaus akustikos ir vokalo skalę, o tempas – panašus į širdies plakimą. Per aukšti ar per žemi muzikos garsai žmogų gali atgrasyti.

Būtent tokia gyvūnams atrodo žmogaus pasaulyje sklindanti muzika. Turėdami skirtingas balso savybes ir širdies ritmą gyvūnai labai skiriasi nuo žmogaus. Jie negali džiaugtis muzika, kuri yra sukurta žmogaus ausiai. Tyrimai rodo, kad gyvūnams žmogaus muzika nesukelia jokio susidomėjimo. Tai žinodama, Ch.Snowdonas kartu su violančelininku ir kompozitoriumi Davidu Teie‘u nusprendė sukurti kūrinį, kuris tiktų gyvūnams.

Dar 2009 metais mokslininkai sukūrė dvi dainas, skirtas tamarinams – beždžionėms, kurių balso diapazonas yra aukštesnis už žmogaus trejomis oktavomis, o širdis plaka du kartus greičiau. Nors žmogui ši muzika nebuvo maloni klausyti, jomis mėgavosi beždžionėlės. Greitas kūrinių tempas bei beždžionių balsai privertė primatus tapti aktyvesniais ir judėti. „Tamarinų balade“ pramintas lėtesnis kūrinys privertė beždžiones nusiraminti.

Vėliau mokslininkas ir kompozitorius pradėjo kurti muziką katėms ir žiūrėti, kaip į kūrinius reaguos jos. „Pastebėjome, kad katės labiau linkę klausyti muzikos, kurios dažnis primena jų širdies ritmą, nei žmogaus ausiai skirtų kūrinių“, - kalbėjo gyvūnų psichologas.

Šiuo metu internete jau galima įsigyti specialiai sukurtus kūrinius katėms.Tuo tarpu kurti muziką šunims bus daug sunkiau, nes yra ypač daug labai skirtingų rūšių. Skirtingų dydžių šunų – skirtingi balso tonai, širdies ritmas. Tačiau gyvūnų psichologas tiki, kad dideliems šunims, pavyzdžiui, labradorams, gali patikti žmogui skirta muzika, nes jų vokalinės savybės panašios į suaugusio žmogaus savybes.

Queenso universiteto mokslininkė Deborah Wells yra nustačiusi, kad vis dėlto šunys gali skirti žmogui sukurtos muzikos žanrus. „Mūsų tyrimas parodė, kad šunys, grojant skirtingai muzikai, skirtingai elgiasi. Pavyzdžiui, grojant klasikinei muzikai augintiniai labiau nurimsta, o metalui – suaktyvėja“, - pasakojo moteris.Nors nupirkti kūrinį, skirtą augintiniui, ir galite, kažin, ar keturkojis mokės įvertinti skambančius garsus, kaip gali žmogus. „Gyvūnai gali pažinti natų seką, tačiau tą pačią seka perkėlus į kitą oktavą, jie nebemato jokio ryšio. Vis dėlto žmogus muziką supranta kitaip nei gyvūnai“, - teigė gyvūnų psichologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vezliukas

vezliukas portretas
visada ,kai buvo paleidziamas muzikinis irasas ,islisdavo is savo sleptuves ir sukdavo ratus apie fotelio kojas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių