Prasideda lašišų ir šlakių žvejybos sezonas: sugautas žuvis reikės paleisti

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį prasideda lašišų ir šlakių žvejybos sezonas, pagrindinė šių metų naujovė – iki spalio 15-osios visas sugautas lašišas ir šlakius privalu paleisti į vandenį, net jei žvejojama įsigijus žvejo mėgėjo kortelę.

Galimybė paimti sugautą lašišą arba šlakį išliks tik po neršto – nuo sausio 1-osios iki balandžio 30-osios, pranešė Aplinkos ministerija.

Siekdami užtikrinti lašišų ir šlakių apsaugą jų migracijos bei neršto vietose aplinkosaugininkai ketvirtadienį pradeda aktyvųjį akcijos „Lašiša 2022“ laikotarpį.

Nors akcija startavo liepos mėnesį, aplinkosaugininkams pradėjus vykdyti verslinės žvejybos kontrolę, nuo rugsėjo 1-osios reidai vyks ir visoje Lietuvoje. Per juos bus tikrinami ir žvejai mėgėjai, pranešė Aplinkos apsaugos departamentas.

Per akciją ypatingas dėmesys bus skiriamas Baltijos jūros priekrantei, Kuršių marioms, Nemuno deltos regionui, Šventosios (pajūrio), Nemuno, Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos, Siesarties, Vilnelės, Vokės upėms ir jų intakams. Taip pat bus tikrinami privažiavimai ir keliai prie šių vandens telkinių.

Nurodytose vietose bus organizuojami reidai, tęsiama reguliari verslinės žvejybos kontrolė ir tikrinami žvejai mėgėjai. Pareigūnai stabdys ir tikrins, ypač tamsiu paros metu, asmenų, įtariamų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimais, transporto priemones.

Primename, kad žala už neteisėtai pagautą lašišą ar šlakį nemenka – 970 eurų, be to, gresia ir baudos.

Pasak departamento Veiklos organizavimo skyriaus vedėjos Mantės Ramanauskienės, kiekvienos lašišos ar šlakio patelės žūtis migracijos ar neršto metu gali stipriai sumažinti šių žuvų populiaciją. Be to, migruojančios lašišos ir šlakiai susiduria su daug kliūčių, pavyzdžiui, užtvankomis, hidroelektrinėmis. O ypač didelę žalą padaro kabliaujantys ar tinklais žuvis gaudantys brakonieriai.

„Nustatyti brakonieriavimo atvejai tik parodo, kad migracijos ir neršto laikotarpiu šioms žuvims būtina ypatinga apsauga. Primename, kad žala už neteisėtai pagautą lašišą ar šlakį nemenka – 970 eurų, be to, gresia ir baudos“, – sakė M. Ramanauskienė.

Pernai per šią akciją surengta 316 reidų, patikrinti 1929 žvejai mėgėjai, nustatyti 135 pažeidimai. Pareigūnai tuomet paėmė 182 įrankius: 69 mėgėjų žvejybos, 107 ne mėgėjų žvejybos ir šešis kitus įrankius.

Akcija truks iki lapkričio 20 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
o kam jas tada kankynt juk ji patiria ir skausma ir traumuota ir neaišku ar išgyvena.

Alis...

Alis... portretas
reikia tiems įspūdžių mėgėjams leisti gaudyti žuvis tik su kabliukais be užuovartų... tada būtų žymiai daugiau nutrūkusių (o ir pagautų) žuvų išgyvenusių begalinį sugavimo streą... o mėgėjų emocijų būtų dar daugiau... kur žuvų teisių į normalų gyvenimą protesto balsai?... žuvys irgi nori gyventi, nes ir taip tie vandenys nuo žmogaus veiklos labai užteršti...

D.

D. portretas
Tos "paleistos" žuvys netrukus ( juk ne tik žiaunos išdraskomos, o dažnai - ir viduriai) plauks viršun pilvus išvertę... Geriau negaudyti visai, nei pagavus vėl paleisti į vandenį.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių