Į Nerį įžuvinta 50 tūkst. unguriukų

  • Teksto dydis:

Į Nerį Kaišiadorių rajone penktadienį paleista 50 tūkst. ungurių mailiaus.

Unguriukai paleisti Neryje ties Čiobiškio keltu, Padalių kaime, jų įveisime dalyvavo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Žuvininkystės tarnybos atstovai.

Apie 600 kilogramų europinių ungurių mailiaus vasario pradžioje buvo atgabenta iš Prancūzijos, jie buvo laikomi karantine ir paauginti Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos departamento Pietų regiono padalinyje.

Apie 1,7 mln. paaugintų, vidutiniškai 1,5–2 gramus sveriančių unguriukų planuojama išleisti į 82 vandens telkinius visoje šalyje.

Daugiausiai jų planuojama įveisti rytų Lietuvos ežeruose, kadangi iš jų į jūrą migruojantys unguriai savo kelyje patiria mažesnį neigiamą žmonių veiklos poveikį. Dalis šio rekordinio kiekio žuvų jauniklių bus paleisti į upes.

Europinių ungurių patelės gali užaugti iki 1,2 metro ilgio ir 3 kilogramų svorio, patinėliai paprastai sveria apie dešimtkart mažiau.

Ši vertinga plėšri dugninė žuvis paprastai gyvena 7–10 metų, o kartais ir 13–20 metų. Subrendę unguriai neršti plaukia į Sargaso jūrą, Atlanto vandenyne. Kelionė trunka apie metus. Po neršto žuvis miršta, o palikuonys Europą pasiekia su Golfo srove. Ungurių lytis susiformuoja šiems pasiekus 50 g svorio.

Sparčiai nykstanti žuvų rūšis

Žuvų populiacija, pasak ministro  K. Navicko, menksta ne tik dėl žmonių veiklos, bet ir dėl klimato kaitos, vandens būklės. Iki šiol nėra žinoma, kas nulėmė staigų ir drastišką ungurių populiacijos mažėjimą, tačiau dalyje savo paplitimo arealo šios žuvys visiškai išnyko, o kitose vietose jų žymiai sumažėjo.

Anot Žemės ūkio ministerijos, tai pastebėjus, Europos Sąjungos mastu buvo imtasi priemonių unguriams apsaugoti. 2009 metais Europos Komisijos sprendimu buvo patvirtintas europinių ungurių išteklių valdymo Lietuvoje planas. Juo remiantis beveik kasmet šalies upės ir ežerai praturtinami šiomis išskirtinėmis žuvimis.

Iki šiol į daugiau kaip 150 skirtingų šalies vandens telkinių įžuvinta daugiau kaip 6,4 mln. europinių ungurių jauniklių.

Šie darbai finansuojami iš Europos jūrinių reikalų ir žuvininkystės fondo ir Lietuvos nacionalinio biudžeto lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zt

Zt portretas
Ir justui su ministeriu kisenes solidziai pasipilde ir unguriukai upese. Brangu bet su nauda

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių