Hortenzijų parko kūrėjai: po Žolinės mūsų karalienės suklesti

Rūta Čepukonytė ir Marius Bilkis sako nesitikėję, kad 500 jų pasodintų hortenzijų krūmų vos per keletą metų išaugs į sparčiai tarp Lietuvos žmonių išpopuliarėjusį poilsio parką. "Dabar madingi gėlių ūkiai, tad labai džiugu, kad mudu pataikėme tiesiai į dešimtuką", – džiaugiasi pašnekovai.

Netikėtai gimusi idėja

Panevėžio rajone, Kakūnuose, gyvenantys ir verslą turintys Rūta su Mariumi hortenzijų pasodino prieš trejus metus. Apie jokį parką tuomet negalvojo. Tiesiog norėjo matyti gražuolių hortenzijų alėją prieš savo namų langus.

Hortenzijos jiems patiko dar ir dėl to, kad pasirodė atsparios šaltoms lietuviškoms žiemoms – galėjo ištverti net iki –50 °C šaltį.

Parko idėja gimė netikėtai, kai ėmė gilinti prie medelyno esantį tvenkinį (pora turi dekoratyvinių augalų verslą – aut. past.). Taip iškastos žemės pavirto gražiu kalneliu, kurį reikėjo apsodinti.

Panevėžietė pasakoja jau kurį laiką stebėjusi, kaip didėja hortenzijų paklausa ir jų populiarumas šeimos medelyne, tad sugalvojo šluotelinėmis bei šviesiosiomis hortenzijomis apsodinti ir žemes aplink tvenkinį. Todėl iš medelyno surinko visas perkamiausias hortenzijų sodinukų rūšis ir įgyvendino planus.

Užklupo nelauktas dėmesys

Populiarumo Hortenzijų parkas sulaukė pernai, kai į jį užklydo kažkoks smalsus lankytojas ir pareklamavo socialiniuose tinkluose. Lankytojų Rūta su Mariumi tuomet dar nekvietė į svečius, bet televizijos žurnalistai, suuodę ligi tol negirdėtą šviežieną, jau darė reportažus ir skleidė žinią per visą Lietuvą.

Nors bendras hortenzijų rūšių skaičius parke artimas 100, tačiau populiariausios išlieka šluotelinės hortenzijos.

"Kadangi sulaukėme tokios plačios, nors ir visai netikėtos reklamos, žmonės pas mus ėmė vykti net nekviesti. Jokio parko tuomet dar nebuvo", – juokiasi moteris, kadaise dirbusi buhaltere, o nuo šių metų pavasario jau oficialiai atvėrusi parko duris žmonėms, norintiems pasinerti į svaigių kvapų ir kerinčių hortenzijų žiedų jūrą.

Anot jos, būtent šį pavasarį ir pirkėjai jau gana anksti suskubo į jų medelyną, negailėjo pinigų augalams. "Matyt, per tuos visus karantinus žmonės mažiau keliavo, daugiau sėdėjo namuose ir norėjo bent jau gražiai susitvarkyti aplinką", – svarsto ji.

Atgaiva: Rūta ir Marius vasarą neturi laiko kelionėms, tačiau ištaikę stengiasi pasigrožėti Lietuva.

Parką prižiūri patys

Dekoratyvinių augalų medelyno ir Hortenzijų parko savininkai turi keletą pagalbininkų, bet prisipažįsta, kad 80 proc. darbų atlieka patys. Nuo pat ankstyvo pavasario prasidėjęs darbymetis ilgai miegoti neleidžia.

Pora keliasi sulig pirmaisiais saulės spinduliais ir tvarko parką, šluoja takus, renka lankytojų paliktas šiukšles – stengiasi, kad poilsiautojų akis džiugintų ne tik jų su meile išpuoselėti gėlynai, bet ir nepriekaištingai sutvarkyta aplinka.

Rūta pasakoja, kad hortenzijos – labai populiarios gėlės ne tik Lietuvoje. Jomis puošiami sodai, parkai, nuosavų namų teritorijos visame pasaulyje. Parko šeimininkai spėja, kad šią gėlę žmonės renkasi visų pirma dėl ilgo ir sodraus jos žydėjimo laiko. Hortenzijos žydi nuo vasaros iki vėlyvo rudens. Taip pat dėl lengvos priežiūros. Šios gėlės priklauso daugiamečiams krūmams ir yra visiškai nekaprizingos, puikiai tinka mūsų klimatui.

Augalai mėgsta drėgmę

R.Čepukonytė perspėja, kad hortenzijoms reikia be galo daug drėgmės. "Tad, jei nenorite visą vasarą jų laistyti, pasirūpinkite jomis dar prieš sodindami. Mes parke tiesėme daržo plėvelę ir dėjome akmenukų, kad tik kuo ilgiau žemėje išsilaikytų drėgmė, gauta iš aplinkos. Tad mums jų laistyti visiškai nereikėjo", – aiškina specialistė.

Šluotelinės ir šviesiosios hortenzijos puikiai auga priemolyje, humusingoje, drėgnoje ir rūgščioje dirvoje. Augalo šaknys yra netoli žemės paviršiaus, jos išsidriekusios gerokai plačiau nei šakų zona. Duobės gylis daromas iki 40 cm, plotis – apie 60–70 cm.

Duobę reikia pripildyti rūgščių durpių, komposto, derlingo dirvožemio mišinio. Lengvose dirvose duobės dugne galima padaryti priemolio intarpą – į mišinį įterpti priemolio ar kitos sunkesnės dirvos. "Svarbu nepamiršti daržo plėvelės. Ant viršaus galite mulčiuoti, kuo tik norite – kankorėžiais, mulčiu, akmenukais", – negaili patarimų Rūta.

Atstumas tarp krūmų turėtų būti maždaug apie 2 m, priklausomai nuo hortenzijų veislės. Jei norite gyvatvorės, sodinkite hortenzijų krūmus kas 1 m, o po poros metų augalus praretinkite. Atminkite, kad šie augalai yra ilgaamžiai – krūmas gyvena apie 70 metų.

Rūta tikina, kad hortenzijos užauga nuo 1,5 iki 3 m aukščio ir gali pasiekti beveik tokį patį plotį. Tad jei nenorite, kad ilgainiui šie krūmai susiglaustų – palikite didesnius tarpus.

Žavi vešlūs žiedynai

Šluotelinė hortenzija akį traukia savo vešliais žiedynais, kurių skersmuo gali siekti ir iki 15 cm. Spalvos gali būti visokios: grietinėlės, rausvos, išblukusios rausvos, raudonos-violetinės. Smagiausia, kad jokie šliužai ar kiti kenkėjai, apie kuriuos su siaubu kalba gėlių augintojai, joms nė motais. "Hortenzijos praktiškai neserga jokiomis ligomis. Nelabai jų mėgsta kenkėjai", – juokiasi R.Čepukonytė.

Savo pamėgtas augintines ji vadina gėlėmis karalienėmis. Vietoje jų iš pradžių pora norėjo pirkti pušelių sodinukų, vėliau – daryti alpinariumą. Vis dėlto po ilgų diskusijų nugalėjo karališkoji hortenzija, iki pat pirmųjų šalnų neprarandanti savo įspūdingų žiedų. Nors bendras hortenzijų rūšių skaičius parke artimas 100, tačiau populiariausios išlieka šluotelinės hortenzijos.

Pradžia: parko idėja gimė pradėjus gilinti prie medelyno esantį tvenkinį – iškastos žemės kalnelius reikėjo apsodinti.

Saulėtą dieną – iki 700 lankytojų

Paklausta, ar tikėjosi tokio žmonių antplūdžio, Rūta purto galvą. Ar nepervargsta? "Na, ką dabar – tegul džiaugiasi, gėrisi. Juk rudenį viskas pasibaigs, o tada ir mes pailsėsime", – džiaugiasi lankytojų gausa ir jų smalsumu parko kūrėja.

Šie, pasirodo, ne visada laikosi parko darbo grafiko. Tai atvažiuoja anksčiau po parką pasižvalgyti ir dar kokį hortenzijų krūmą įsigyti, kiti – priešingai – prašosi priimami, kai parkas jau užveria duris ir jos šeimininkai norėtų eiti ilsėtis.

Pernai lankytojai veržte veržėsi į parką iki pat spalio vidurio. Rūta tikisi, kad panašiai bus ir šiais metais. Bilietus pardavinėjanti moteris pasakoja, kad saulėtais savaitgaliais parkas sulaukia iki 700 lankytojų. Jei saulutės nėra – gerokai mažiau. Moteris skaičiuoja, kad iki šios dienos Hortenzijų parką jau yra aplankė maždaug 5 tūkst. šių karališkų gėlių mėgėjų.

Paklausta, kokias dar pramogas siūlo žmonėms, Rūta sako, kad jokių. "Čia atvykusieji randa estetiškai sutvarkytą aplinką, akyse raibstančią hortenzijų žiedų vaivorykštę. Panorusiems pailsėti parke yra keletas suoliukų. Užsimaniusieji apie savo vizitą pranešti socialinių tinklų draugams gali įsiamžinti prie tam skirtos fotoarkos", – pristato pašnekovė.

Pastaruoju metu ji dažnai sulaukia klausimo, kur būtų galima nusipirkti kavos ar užkąsti. "Lietuviai mėgsta derinti maistą dvasiai su maistu skrandžiui", – šmaikštauja R.Čepukonytė, žadanti poilsiautojams skanių naujienų, bet tik kitais metais.

Kiek laiko reikia skirti parko apžiūrai? Anot jo įkūrėjos, tai labai priklauso nuo pačių žmonių. Eiti ir praeiti, nestoviniuojant, nesigrožint, nesimėgaujant hortenzijų kvapu, galima ir per penkias minutes. Tiems, kurie nori pasidaryti sau šventę – pasimėgauti vaizdais, nusifotografuoti, – reikia ir geros valandos.

Brandos šventė

Rūta sako, kad artėjant Žolinei hortenzijos irgi tarsi susiruošia švęsti augalų brandos šventę. Apie rugpjūčio vidurį jos pačios gražiausios. Iš pirmo sykio pradėjusios žydėti baltai, vėliau hortenzijos sumirga skirtingiausiomis spalvomis, priklausomai nuo jų rūšies.

Čia galima rasti pilnavidurių ir nepilnavidurių hortenzijų. Pirmosios be galo skaniai kvepia, tad masina ne tik bites, bet ir vaikštinėtojus po parką. Dažnai, suvilioti ypatingo kvapo, šie nusprendžia ir patys įsigyti vieną kitą pilnavidurių hortenzijų krūmą.

"Anksčiau pavieniais krūmeliais nė neprekiaudavome, – aiškina medelyno savininkai. – Bet dabar matome, kad pasivaikščioję po parką žmonės užsinori parsivežti bent mažą dalelę grožio, kvapo pas save į namus."

Rudenį ilsisi

Kai ateina ruduo, pora ilsisi. Anot Rūtos, Marius – gamtos žmogus: kasdien turi apeiti ir paglostyti visus augalus, pasikalbėti su jais. Žiemą labai mėgsta žvejoti. Tiesiai už poros namų teka Lėvens upė. Dažnai, grįžęs iš poledinės žūklės, Marius palepina savo mylimąją ešeriais, kuriuos abu labai mėgsta valgyti rūkytus.

Rūta žvejoti nemėgsta, užtai vadina save aistringa kelionių mėgėja. Ne tik po užsienį, bet ir po įdomesnes Lietuvos vietas mėgsta pasidairyti. Jai įdomu apžiūrėti tautiečių prižiūrimus gėlių ūkius – saulėgrąžų, levandų.

"Įdomu, kaip ten žmonės tvarkosi. Dažnai juose apsilankius visokių idėjų – aplinkos dekoro ir panašiai – mintyse kyla", – atvirauja moteris, ilgais rudens vakarais mėgstanti skaityti knygas. Labiausiai jai patinka detektyvinės istorijos.

Šiuo metu knygoms laiko nelieka. Ar lieka jėgų šeimininkams pasigrožėti Hortenzijų parko pasaka? "Prieš eidami miegoti pro langą pasižiūrime... Daugiau nėra kada", – atsidūsta Rūta, svajojanti, kad pasibaigus intensyvių darbų sezonui karantinas neuždarys lietuvių į namus ir jiedu su Mariumi dar spės kažkur išvykti pailsėti. Pernai pora su malonumu keliavo po Kanarų salas.


Šluotelinių hortenzijų priežiūra

* Norint turėti stiprų ir gausiai žydintį hortenzijų krūmą, reikia išlaikyti drėgną dirvą apie 1,5 m spinduliu. Todėl, jei sodinimo metu pamiršote daržo plėvelę, nepamirškite bent jau kasdien gausiai palieti.

* Prieš žiemą apkarpykite likusius žiedynus, kad šakos žiemą nelūžinėtų nuo sniego svorio. Geriausia hortenzijas genėti ankstyvą pavasarį prieš pat augalo prabudimą. Trumpai apkirpkite pernykščius stiebus, palikdami 3–4 pumpurų žiedus.

* Jei įtariate, kad hortenzija galėjo pašalti, genėjimą palikite vėlesniam laikui. Pašalinkite tik apšalusias šakas, kurias atpažinsite brinkstant pumpurams. (Hortenzijos gana vėlai išsprogsta.)

* Atnaujindami augalą nupjaukite senus stiebus, kad augalas atsistatytų žydėjimui kitiems metams.

* Jei norite auginti medelio formos (štambinių) hortenzijų – t.y. ant koto – štambinę formą gausite palikdami tik vieną stipriausią ūglį. Kitus ūglius reikia pastoviai nulaužyti. Birželio mėnesį – ir šonines šakeles.

* Kiekvienais metais vegetacijos pradžioje pagrindinę šaką apkirpkite iki gerai išsivysčiusio pumpurų žiedo. Šoninėms šakoms leiskite augti tik 1–1,5 m aukštyje.

* Kadangi hortenzijos išaugina daug žaliosios masės, joms reikia daug azotinių trąšų. Pradžioje tręškite dažniau, vėliau – kas dvi savaites. Tik nepadauginkite trąšų, nes, suformavęs pernelyg didelius žiedynus, augalas neatlys svorio, nulinks ir lūžinės. Tręšti baikite rugpjūčio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Senas diedukas galetu pamokinti jauna moteri mandagumo .

Gene

Gene portretas
Keista,kad yra žmonių norinčių privačioje teritorijoje tokį grožį matyti už ačiū,o čia tik simbolinis mokestis,matomai kai kas ne tuo adresu papuola,pats jokio grožio nėra sukūręs,nežino kiek darbo reikia įdėti,gaila...

Rūta

Rūta  portretas
Šeimininkams reikėtų pasimokyti elementaraus mandagumo. Labai nemalonus ir stačiokiškas bendravimas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių