Augalų mylėtojai A. Januškaitei kiemas tapo bandymų laboratorija

Sušilus orams, daugelis skubės į daržus ir sodus. Laikas pasirūpinti augalais ir pasimėgauti laisvalaikiu sode. Augalų mylėtoja, tinklaraštininkė Alina Januškaitė įsitikinusi, kad tai puiki terapija pandemijos išvargintiems žmonėms.

Puoselėja žaliąją oazę

A.Januškaitės "Sodo blogas" socialiniame tinkle "Instagram" gimė prieš dvejus metus. Nuo mažens augalais besidominti Alina save vadina Crazy Plant Lady (liet. išprotėjusi augalų moteris). Savo kieme ji įkūrė oazę, kuri džiugina ir šeimos narius, ir svečius, ir jos tinklaraščio sekėjus.

Čia veši įvairiausi augalai – nuo drugelius viliojančių ir rugpjūtį visu grožiu atsiskleidžiančių kemerų iki akis traukiančių miskantų ir daugiamečių gėlių.

Ne prastesnė ir Alinos namų terasa. Į ją perkraustomi kambariniai augalai: paparčiai, smidrai, citrinmedžiai, mandarinas. Žiemas terasoje leidžia bambukas, galintis atlaikyti –20 °C temperatūrą. Tačiau praėjusią šaltą žiemą A.Januškaitė bambuką vis dėlto parsinešė namo.

Kai noriu pailsėti, einu į kiemą. Kasdien apeinu visus savo augalus, patikrinu, kas naujo nutiko jų gyvenime.

"Augalai man patiko nuo vaikystės. Kaime vasaromis žaisdavau augalų parduotuvę – rinkdavau pievoje gėles ir rišdavau puokštes. Augalų mano namuose visada būdavo ir yra, – šypsosi Alina. – Kiemas – mano bandymų poligonas ir lauko laboratorija. Turiu nemažai augalų, bandau praktiškai išsiaiškinti, kurie iš jų jaučiasi gerai ir atrodo gražiai. Man labiausiai patinka daugiametės gėlės, jų ir daugiausia mano kieme. Vieno mėgstamiausio augalo negalėčiau išskirti – gražūs visi, tik reikia mokėti atskleisti šį grožį."

Išties Alinos kieme galima išvysti nemažai įspūdingų daugiamečių gėlių. Pavyzdžiui, kvapnų kemerą 'Baby Joe' ar šluotelinį flioksą mažais, bet aromatingais rausvais žiedeliais. Tokie augalai ne tik puošia sodą, bet ir nereikalauja didelės priežiūros. Ne vienus metus jie gali augti toje pačioje vietoje, jų nereikia persodinti ar pernelyg lepinti.

Vis dėlto A.Januškaitė kasmet pasodina šiek ir vienmečių gėlių. Jos užpildo tuštesnius gėlynų plotus, kai kurios netgi pasisėja pačios. Dauguma puikiai laikosi pamerktos vazose. Pavyzdžiui, nėrinius primenančiais lapeliais pasipuošusi didžiažiedė orlaja, švelnia violetine spalva žavinti dirvinė raugė (agrostema), margaspalviai žioveiniai.

Ko reikia svajonių sodui

Ką Alina patartų žmonėms, sumaniusiems apželdinti savo kiemą ir nežinantiems, nuo ko pradėti? Pasak pašnekovės, apželdinimo sudėtingumas priklauso nuo sodininko norų ir gamtinių sąlygų.

"Pirmiausia reikėtų paieškoti idėjų, pasidairyti nuotraukų, pavyzdžių. Tada siūlyčiau susidėlioti bent minimalų planą, kokių zonų kieme norėtųsi. Svarbiausia įvertinti, kokios jūsų kieme sąlygos augalams augti, kokia dirva, kiek saulės ir vandens jiems reikės, kokiomis kryptimis dažniausiai pučia vėjas, ar yra užuovėjų, – vardija svarbias aplinkybes pašnekovė. – Tuomet reikėtų palyginti norus su galimybėmis ir ieškoti tinkamų sprendimų. Tikrai negaliu teigti, kad apželdinti kiemą – paprasta. Esama daugybė niuansų, apie kuriuos iš pradžių nepagalvoji, o gal net nežinai, kad apie tai reikia galvoti."

Anot augalų mėgėjos, daug informacijos galima rasti internete ir kituose šaltiniuose. Žinoma, norint greito rezultato, geriausia kreiptis į specialistus. Tačiau kai kurie mėgsta patys tvarkytis savo kieme ir kurti savo svajonių sodą.

A.Januškaitė pastebi, kad vis daugiau žmonių aktyviai domisi daržininkyste ir sodininkyste. Greičiausiai prie šio intereso prisidėjo ir koronaviruso pandemija. Apribojus judėjimą ir pramogas, žmonės atrado ramybę ir džiaugsmą savo kieme.

"Dauguma supranta, kad sava užauginta daržovė ar gėlė yra didžiulis gėris. Savo patirtimi jie dalijasi vieni su kitais, buriasi į bendruomenes socialiniuose tinkluose. Tai išties džiugina", – sako Alina.

Balandis – intensyviausias mėnuo sodininkų kalendoriuje. Pasak pašnekovės, būtent dabar reikėtų nežiopsoti ir pasirūpinti savo augalais.

"Darbų – ilgiausias sąrašas. Balandį geras laikas sodinti medžius ir daugiamečius augalus, nes jų vegetacija tik prasideda. Šį mėnesį atidaromas ir daržo sezonas – sėjamos pirmosios sėklos. Visi pavasario darbai įgauna pagreitį – tiek vejos priežiūra, tiek visų augalų tręšimas, genėjimas ir paruošimas naujam sezonui. Pati skubu viską atlikti, bet darbus stabdo vėsūs orai. O taip nekantrauju pamatyti, kaip viskas atrodys vasarą", – šypsosi jaunoji sodininkė.

Gražiausias – laimingas augalas

Vis dėlto, prieš ką nors sodinant, Alina siūlo viską gerai apgalvoti ir susiplanuoti. Kartais naujakuriai prisodina gausybę medžių, o vėliau paaiškėja, kad pavėsio reikia visai kitame kiemo gale.

"Sodinant medžius reikia įvertinti, kaip jie atrodys po dešimties ar daugiau metų, kur kris šešėlis, ar jie neužstos gražaus vaizdo. Kita vertus, kiekvienas darome klaidų – ir aš jų darau kasmet, bet iš jų ir mokausi. Tikrai labai svarbu pasirinkti tinkamus augalus, pasodinti juos į tinkamas vietas ir šalia – tinkamus kaimynus, – pabrėžia pašnekovė. – Labai norėčiau, kad žmonės atsakingiau naudotų trąšas, įvairius cheminius preparatus, kurie pridaro nemažai žalos gamtai. Tikrai yra būdų, kaip pasiekti panašų rezultatą nekenkiant aplinkai. O medžių skatinčiau sodinti kuo daugiau. Kinų patarlė sako: "Geriausias laikas pasodinti medį buvo prieš dešimt metų, kitas geriausias laikas yra dabar", – tikina augalų mylėtoja.

Kartais kieme norisi egzotiško augalo, tačiau jis neprigyja. Pasak A.Januškaitės, gali būti, kad kiemo sąlygos jam netinkamos. Todėl geriau ne vaikytis egzotikos, bet atrasti augalą, kuriam sąlygos tiktų idealiai.

"Suprantu, kad kartais norisi prisijaukinti augalų iš šiltų kraštų. Galima eksperimentuoti, investuoti daug laiko ir pastangų, tačiau gražiausias yra laimingas augalas. Renkantis naują kiemo gyventoją, vienas svarbiausių dalykų yra išsiaiškinti, kokių sąlygų jam reikia, ar tokias bus galima sudaryti savo kieme. Kai augalo poreikiai sutampa su tuo, ką galime suteikti, jis be vargo auga. Tada nereikia daug papildomos priežiūros, net ir kenkėjai ne taip puola, nes augalas stiprus", – įsitikinusi sodininkė.

Daliai žmonių vienas nemaloniausių lauko darbų yra ravėjimas. Ką mano Alina, kaip daržininkystės ir sodininkystės nepaversti sekinančiu darbu?

"Ravėti ir man nepatinka, tačiau reikia. Apsaugoti nuo piktžolių padeda mulčiavimas. Kitas būdas – sodinti daug augalų, kad piktžolėms tiesiog neliktų vietos. Šis triukas man labiausiai patinka, – juokiasi tinklaraštininkė. – Man kiemas ir sodas yra geriausia terapija, meditacija ir atsipalaidavimo būdas, tad net ir fiziškai sunkūs darbai nebaisūs. Kai noriu pailsėti, einu į kiemą. Kasdien apeinu visus savo augalus, patikrinu, kas naujo nutiko jų gyvenime."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Solvė

Solvė portretas
Alinos daržas yra mano svajonių daržas. Seniai noriu aplink daržą tvorelės! Tikras pavyzdys :)

Eglė

Eglė  portretas
Šaunuolė Alina, tikras įkvėpimo šaltinis!

Janina

Janina portretas
Labai gražus kiemas, daržas ir gelynai. Teko matyti iš arti
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių