Aptiktas didžiulis riedulys – pavasarinio ledonešio išdaiga

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Neries kairiajame krante ties Pugainių kaimu (Elektrėnų saviv.), apie 1,3-1,5 km žemiau Bražuolės žiočių, buvo aptiktas didžiulis – 2,3 m ilgio ir 0,9 m aukščio – riedulys. Savo forma jis primena milžinišką sūrį, smailiu galu atsuktą aukštupio link.

Kaip nustatė Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) specialistai, tai yra smulkiagrūdis biotitinis plagiogranito gneisas. Manoma, pasak LGT Inžinerinių geologinių tyrimų poskyrio vedėjo Vido Mikulėno, kad šis įspūdingas riedulys – šiemetinio pavasarinio ledonešio išdaiga. Ledonešio būta pakankamai stipraus, kad iš upės vagos išstumtų tokį „sūrį“. Jeigu šio riedulio kitas ledonešis nenuneš gilyn į Nerį, jis bus įtrauktas į Lietuvos geotopų sąrašą.

Geotopus LGT tiria ir registruoja jau trečią dešimtmetį – nuo 1995 m. Jų sąraše dabar galima rasti informacijos apie 613 geologinių, geomorfologinių, hidrogeologinių ir hidrografinių gamtos paveldo objektų. Į šį sąrašą, be šaltinių, atodangų, atragių, daubų, griovų, kopų, olų, ozų, smegduobių ir kitų objektų, įrašyti ir 182 rieduliai bei 10 jų ekspozicijų, taip pat 19 riedulynų.


Šiame straipsnyje: akmuogamtariedulysledonešis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių