Anglies dvideginį paverčia kuru

Mokslininkai pademonstravo veikiantį prototipą, kuris šiltnamio dujas – anglies dvideginį – paverčia anglies monoksidu, o vėliau – degiu dujų mišiniu.

JAV Sandia nacionalinės laboratorijos mokslininkų tvirtinimu, jų sukurtas procesas galės būti bent kelis kartus efektyvesnis už natūralią fotosintezę, kurios metu atmosferoje esantis anglies dioksidas absorbuojamas žaliosios augalų masės.
 
Kol kas rankiniu būdu surinkta sistema yra testuota tik laboratorinėmis sąlygomis, tačiau gauti rezultatai mokslininkus džiugina – anglies dioksidas ne tik paverstas į degųjį kurą sudarančių molekulių blokus, bet tam taip pat išnaudota saulės energija. Kitaip tariant, vienu šūviu mažinamos dvi pagrindinės oficialios priežastys, sukeliančios klimato šiltėjimą.

Sistemos pagrindinė dalis yra cilindro formos įrenginys, vadinamas Counter Rotating Ring Receiver Reactor Recuperator. Jo pagrindinis uždavinys – panaudojant saulės energiją iki didžiulės temperatūros įkaitinti kompozicinį daug geležies turintį mišinį.

Įrenginio šonuose yra dvi kameros – karštoji ir šaltoji. Centre įrengtas didžiulis žiedas, apsisukantis aplink savo ašį kartą per 1 minutę. Žiedo kraštinės plokštelės pagamintos iš tos pačios kompozicinės geležies.

Dalis žiedo plokštelių jam besisukant praeina įkaitusią kamerą, dalis – šaltą. Kai į Saulės įkaitintą iki 1500 ºC karštą kamerą patenka geležies kompozicinė medžiaga, prasideda cheminė reakcija, kurios metu atsipalaiduoja deguonies molekulės. Įkaitusios plokštelės judėdamos toliau patenka į šaltąją kamerą, kur atvėsta ir susitinka su paduodamomis anglies dioksido dujomis. Aušdama kompozicinė medžiaga prisijungia prarastus deguonies atomus, atimdama juos iš anglies dioksido. Taip iš anglies dioksido formuojamas anglies monoksidas.

Šis procesas vyksta nenutrūkstamai, visą paduodamą anglies dioksidą konvertuodamas į monoksido molekules. Toks pats procesas naudojamas gaminant vandenilį, tik į šaltąją kamerą vietoj anglies dvideginio pripumpuojama vandens. Šio proceso metu pagamintas vandenilis sumaišomas su anglies monoksidu ir susidaro degus dujų mišinys, kuris yra puikus anglies pagrindo degiųjų junginių pakaitalas.

Taigi šis įrenginys tinka ir vandenilio gamybai – tiesą sakant, tokia ir buvo pradinė mašinos išradėjo Richo Diverio mintis. Tačiau begaminant sistemą, inžinierių komandai šovė į galvą idėja, jog tą patį galima padaryti ir su anglies dioksidu.

Tolesnis mokslininkų tikslas – technologijos tobulinimas. Tiesa, greitu laiku tokia sistema į rinką tikrai neateis. Mokslininkų manymu, pramoninėms reikmėms toks įrenginys bus pritaikytas ne anksčiau kaip po 15-20 metų. Šiuo laikotarpiu mokslininkai planuoja kas trejus metus pristatyti ir išbandyti vis tobulesnį prototipą, dirbantį su mažesnėmis temperatūromis, paprasčiau gaminamais kompozitais. Kitaip tariant – didesniu naudingumo koeficientu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių