Vaikai, augantys šuns draugijoje, serga rečiau

Sakoma, kad šuo – geriausias žmogaus draugas. Šis posakis įgauna dar vieną prasmę, mokslininkams nustačius, kad šuo gali padėti apsaugoti mažus vaikus nuo kai kurių negalavimų, skelbia užsienio naujienų agentūra „Reuters“.

Suomijos mokslininkai išsiaiškino, kad kūdikius, augančius šeimoje, kuri turi šunį, rečiau kamuoja ausies uždegimas, kosulys ar sloga. Juos taip pat rečiau tenka gydyti antibiotikais, nei tuos mažamečius, kurių namuose nėra šuns. Beveik tokie pat palankūs rezultatai nustatyti stebint kūdikių, augančių katės draugijoje, sveikatą.

Dr. Eija Bergroth ir jos kolegės iš Suomijos Kuopio universitetinės ligoninės teigia, kad tyrimo rezultatus galima paaiškinti tuo, jog gyvūnų į namus atnešamas purvas ir alergenai sustiprina vaikų imuninę sistemą ir ji geriau apsaugo nuo virusų bei bakterijų, kurios sukelia kvėpavimo ligas.

Tyrime dalyvavo beveik 400 kūdikių. Jų sveikata buvo stebima beveik metus, kol jie sulaukdavo vienerių metų amžiaus. Tėvai nuolat pildė apklausas, kuriose turėjo nurodyti, kuo vaikas serga, ar kontaktuoja su šuniu ar kate.

Remiantis šiomis apklausomis, nustatyta, kad maži vaikai, turėję kontaktą su šunimi, bent 40 proc. rečiau sirgo ausų infekcija ir maždaug 30 proc. rečiau turėjo vartoti antibiotikus.


Šiame straipsnyje: sveikataligosšuo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių