Ligą išsigydęs instruktorius atskleidė geros savijautos paslaptis

57 metų „Belojar“ instruktorius Česlavas Jakovičius kviečia stabtelėti ir grįžti prie to, kas gyvenime svarbiausia.

Sportą Česlavas mėgo nuo vaikystės. Slidės, dviračiai, net profesionalus boksas paliko ne tik malonių prisiminimų, bet ir traumų. Prieš ketverius metus Česlavas susidomėjo sveiku gyvenimo būdu. Ieškojimo kelią pradėjęs „ruonių“ kompanijoje, maudynėmis eketėje neapsiribojo, o susipažinęs su sobriologija – mokslu apie visuomenės blaivinimą – metė vartoti alkoholį. Aplinkiniai šį vyriškio sprendimą priėmė nepatikliai – vyras dirbo statybose, o „prirašymai“ ir „išrašymai“ tokiame darbe buvo tapę tradicijomis. Sulaukęs pašaipių komentarų iš kolegų, Česlavas atsakydavo: „Principingai negeriu. Esu visiškai sveikas ir neužkoduotas“.

Nuvykęs į sveikos gyvensenos propaguotojų suvažiavimą Sevastopolyje, Česlavas susipažino su „Belojar“ sistema ir pradėjo ją praktikuoti. Ši sistema buvo sukurta sujungus senovės slavų ir šiuolaikinių psichiatrų, tokių kaip V. Bechterovas, A. Lurijus, L. Vigodskis, I. Sečenovas, žinias. „Belojar“ pagrindas – statiniai raumenų tempimo pratimai, naudojami ne tik bendram organizmo tonusui palaikyti, bet ir padedantys pasveikti po įvairių traumų ar stuburo ligų.

„Paskutinė seminarų savaitė, prieš gaunant atestaciją, nebuvo lengva, – prisimena vyras. – Septynios dienos treniruočių po penkias valandas. Po poros dienų maniau, kad nebesugebėsiu pakilti iš lovos. Tačiau sukaupiau visas jėgas, susikoncentravau į tai, ką darau, ir pasidarė lengviau“. Gavęs atestaciją Leningrade, Česlavas pradėjo dalintis savo žiniomis ir Lietuvoje.

„Svarbiausia grįžti į savo natūralią būseną, – teigia gyvenimo būdą iš pagrindų pakeitęs vyriškis. – Pažiūrėkit, šuo išlįsdamas iš būdos pasirąžo, meška atsistodama išsitempia. Taip ir žmogus turi vaikščioti pasitempęs. Teisinga laikysena, stiprūs raumenys – tai gera savijauta. Juk anksčiau, dirbdamas žemę ir atlikdamas kitus darbus, žmogus stiprino kūną, tačiau dabar, dėl sėdimo darbo, jis netenka natūralios plastikos“.

„Belojaro“ užsiėmimų metu atliekami statiški raumenų tempimo pratimai. Tokiu būdu gerinama kraujotaka, limfos tekėjimas, stiprinami raumenys, sąnariai, gyslos, raiščiai, o svarbiausia – centrinė nervų sistema. Kadangi stiprinami nugaros raumenys, tokia mankšta – veiksmingiausia stuburo ir atraminio judėjimo aparato susirgimų terapija. Praktika rodo, kad labai greitai pagydomi tarpslanksteliniai diskai, dingsta bet kokio laipsnio skoliozė, praeina išvaržos ir neuralgijos, o taip pat osteochondrozės, lėtiniai išnirimai, įvairiausių traumų pasekmės, sąnarių skausmai ir ligos.

Dar jaunystėje Česlovas patyrė rimtą kaklo traumą, kurios pasekmes jautė visą gyvenimą. Pradėjus „Belojar“ treniruotes skausmai suintensyvėjo, tačiau mokytojas patarė treniruotis toliau. Po kelių dienų skausmai pradingo ir nuo to laiko nebegrįžo.

„Belojar“ sistemos pratimai padeda ne tik fiziškai sustiprėti, tačiau ir atrasti harmoniją, susitaikyti su savimi. Pratimų metu kvėpavimas nėra svarbus. Tačiau daryti pratimus reikia sąmoningai, susikoncentravus į judesius, kuriuos atlieki. Reikia nuvyti visas pašalines mintis. Tokiu atveju ne tik mankštinami raumenys, bet ir pailsima morališkai, atgaunamos jėgos.

Česlavas teigė, kad „Belojar“ praktika paveikė santykius su artimaisiais. „Iš pradžių žmona priekaištaudavo, kad pasidariau abejingas, tačiau taip nebuvo. Tiesiog tapau labiau atsipalaidavęs. Išmokau nebegalvoti apie rūpesčius ir problemas, kurių tuo metu negaliu išspręsti. Suvokiau, kad privalau džiaugtis tuo, ką turiu čia ir dabar. Žmogus pamiršo savo prigimtį, natūralią būseną ir pradėjo konfliktą su pačiu savimi. Privalome rasti būdą susitaikyti“.

Norintys plačiau susipažinti su „Belojar“ sistema, kviečiami dalyvauti „Masters of Calm“ festivalyje, kuris vyks Dūburio saloje rugpjūčio 12-18 d.


Šiame straipsnyje: sveikataBelojarMasters of Calm

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazkas naujo

Kazkas naujo portretas
Dar tokio nesu girdejes...

Kuk

Kuk portretas
Tikrai labai idomu. Reiktu kada gal ir isbandyti, jei tai isties veiskminga. Suintrigavo :)

Linda

Linda portretas
Įdomu. O kur be dalyvavimo seminare galima pasimokyti šios mankštos?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių