Prasidėjo Europos futbolo čempionatas (specialiai iš Varšuvos)

Penktadienį Lenkija pasitinka didžiąją futbolo šventę. Pagaliau 2012-ųjų metų pirmenybės atkeliavo į Varšuvą ir Vroclavą. Šeštadienį didžioji fiesta kelsis į Ukrainos miestus – Charkovą ir Lvovą.

Ažiotažas tik prie stadionų

Kaimynai pasistengė, kad visiems svečiams būtų aišku, jog šiuo metu artimiausias tris savaites Lenkijoje karaliaus jo didenybė futbolas. Vos tik įvažiavus į šios šalies teritoriją atvykėlius pasitinka „Euro-2012” oficialiais logotipais papuošti ženklai rodantys kryptis į visus pirmenybes priimančius Lenkijos miestus – Varšuvą, Vroclavą, Poznanę bei Gdanską.

Nors prieš keletą savaičių lenkai dievagojosi, jog pasienio teritorijoje bus stiprinama apsauga, inauguracinių rungtynių rytą Kalvarijos pasienio ruože kaip įprastai patruliavo vos keli pareigūnų ekipažai.

Eilinių Lenkijos miestų gyventojai taip pat kol kas neina iš proto ir pastaruosiuose dvejuose Europos ir pasaulio čempionatuose nuvylusios savo komandos galimybes vertina santūriai. Situacija kardinaliai pasikeičia įvažiavus į sostinę.

Čia nuo pat ryto pulsuoja futbolo dvasia. „Polska! Polska!” skamba nuo ankstaus ryto tiek stadione, kuriame vyks čempionato atidarymas ir pirmoji dvikova tarp Lenkijos ir Graikijos, tiek didžiosiose miesto aikštėse.

Milžiniška fanų zona

Varšuva – ramus ir neutralus miestas, tačiau šiomis dienomis aistros veržiasi per kraštus. Garsiosios fizikės Marie Curie gimtojo miesto centras tikrai neprilygsta kitų dviejų lenkiškų „Euro-2012“ Gdansko ar Vroclavo senamiesčiams, tačiau tam yra pateisinamos priežastys: Antrojo pasaulinio karo metais šis miestas buvo sugriautas net tris sykius, Vietos valdžia rimtai svarstė iš griuvėsių ir nuolaužų teritorija virtusios Varšuvos perkelti sostinę į kitą miestą, tačiau vėliau persigalvojo.

Kažkada Sovietų Sąjungos lyderis Josifas Stalinas „broliškai“ lenkų tautai padovanojo Kultūros ir mokslo rūmus. Netoliese jų esanti Demonstracijų aikštė šiomis dienomis paversta didžiausia kada nors buvusia fanų zona. Teigiama, kad negavę bilietų į rungtynes, futbolo aistruoliai galės stebėti rungtynes per milžinišką ekraną. Kiekvieną dieną ji veiks vietiniu laiku iki 1 val. nakties. Organizacinio komiteto nariai teigia, kad iš viso šioje fanų zonoje tilps per 100 tūkst. aistruolių. Lenkai prognozuoja, kad čempionate apsilankys virš 700 tūkst. svečių iš kitų šalių.

Ši istorinė aikštė per savo istoriją matė visko. Komunistinės Lenkijos laikais čia vyko šventinės demonstracijos, o pradėjus pūsti vakarietiškiems vėjams pirmą kartą socialistinio lagerio šalyje buvo surengtas roko grandų „Rolling Stones“ koncertas. Įsivaizduojate – „rollingai“ netoli J.Stalino dovanotų rūmų?

Sostinėje – trys komandos

Varšuvoje ir jos priemiesčiuose įsikūrė trys iš keturių A grupės ekipų. Tik čekai gyvena Vroclave, kadangi jie visas tris grupės rungtynes žais šiame Lenkijos pietvakariuose esančiame mieste. Lenkijos delegacija pasirinko miesto pakraštyje esantį „Hyatt“ viešbutį, graikai – netoli Varšuvos įsikūrusį „Warszawianka“, o rusų rinktinė - pačiame sostinės centre esantį „Bristol“.

Rusijos rinktinei vadovaujantis Dickas Advocaatas nusprendė, kad karantinas naudos neduos. Olandas nusprendė, kad ieškoti ramios vietos kur nors užmiestyje nėra prasmės ir pasirinko patį sostinės centrą. Įdomu, kad treniruojasi šios šalies rinktinė taip pat netoliese esančiame „Legios“ stadione, ant kurio fasado didžiausiomis raidėmis šviečia pavadinimas „Pepsi Arena“. Ironiška, tačiau vienas pagrindinių UEFA bei šio „Euro-2012” rėmėjų yra šio gaiviųjų gėrimų pramonės giganto konkurentė „Coca-Cola“.

Stadionas vietoj turgaus

Vakare iš toli Varšuvos Nacionalinis stadionas atrodo tarsi apverstas šviestuvas arba švytinti vaza su aštriais kampais. Fasadas papuoštas plevėsuojančios Lenkijos vėliavos spalvomis (raudonos ir baltos). Lygiai tų pačių spalvų gama išlaikyta ir stadiono viduje.

Statybos darbai užbaigti tik šiemet, o pirmosios draugiškos rungtynės sužaistos tik vasario pabaigoje. Vietos žurnalistai pažymi, kad išdygus šiam didingam pastatui net 2 tūkstančiais gelžbetoninių sijų buvo sutvirtinta Vyslos krantinė.

Beveik 59 tūkst. aistruolių talpinančioje arenoje yra ir daugiau inovatyvių sprendimų. Koridoriuose įrengti net keli eskalatoriai, per dvidešimt minučių areną uždengiantis stogas, 12 džiakuzi vonių (įdomu, kodėl ne 11? – aut.past.) bei labiau šiuolaikinėms arenoms, o ne stadionams būdingu milžinišku kubu-ekranu. Įdomu, kad virš aikštės plūduriuojantis kubas turi kapsulę, kuri nusileidžia į aikštės vidurį ir reikalui esant gali pakelti du darbininkus.

Sunku įsivaizduoti, kad prieš kelis metus čia veikė didžiulis turgus. Tiesa, iki 1989-ųjų šioje teritorijoje „vaiduokliavo“ senasis Dešimtmečio stadionas, tačiau jame paskutines rungtynes Lenkijos rinktinė žaidė dar 1983-iaisiais.

Panašu, kad naujojoje arenoje nebus liūdna ir po šių pirmenybių. Sostinės gatvėse daugybė iškabų anonsuojančių po čempionato vyksiantį Amerikinio futbolo Lenkijos turą, pop dievaitės Madonnos ir britų rokerių „Coldplay“ koncertus.

Visai netoliese stadiono veikia užeiga, kurioje „Euro-2012” svečiai gali už 1 eurą pasivaišinti bet kuriuo gėrimu: lenkiška „zubrovka“, degtine, vynu, alumi, arbata ar kava. Nesivaišinome, todėl apie kiekius diskutuoti negalime, tačiau sprendžiant pagal su nacionalinėmis vėliavomis besibūriuojančių turistų kiekį galima spręsti, kad ši akcija futbolo mėgėjams patiko.

Kur dingo Krokuva?

Viešint Varšuvoje ir bendraujant su vietos futbolo aistruoliais galima išgirsti ir tikrai įdomių subtilybių. Iš Krokuvos stebėti čempionato atidarymo atvykęs Rafalas skėsčioja rankomis, jog jam teko sukarti beveik tris šimtus kilometrų, kad pamatytų savo mėgstamos komandos žaidimą ir apgailestauja, jog „Euro-2012” aplenks jo gimtąją Krokuvą.

Antra pagal gyventojų skaičių, gražiausiu šalies miestu vadinama bei gilias futbolo tradicijas turinti Krokuva bei pramoninė ir gerokai nuobodesnė Lodzė turėjo nemažai šansų surengti pirmenybes, tačiau organizacinis komitetas pasirinko Poznanę. Anot prisiekusio „Wislos“ aistruolio, pirštu reikėtų besti į Lenkijos futbolo legendą Zbigniewą Bonieką. Būtent jis nemažai prisidėjo prie to, jog įtikintų dabartinį UEFA prezidentą Michelį Platini, kad čempionatą reiktų rengti Poznanėje. Sudėtinga turbūt nebuvo, kadangi abu dabar jau sporto funkcionieriais dirbantys vyrai palaiko puikius ryšius dar nuo tų laikų, kai atstovavo Turino „Juventus“.

Daugiau naujienų apie „Euro 2012“ skaitykite portale futbolas.diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių