„Euro 2012” – stadionas laivų statybvietėje (specialiai iš Lenkijos)

Kaip atrodo pasaulio čempionai statybų aikštelėje? Jeigu ieškote atsakymo į šį klausimą, siūlome atvykti į Lenkijos šiaurėje įsikūrusį Gdanską. Čia vakar Europos pirmenybes pradėjo titulą ginanti Ispanijos rinktinė ir Italija. Sužavėti sąlygomis neliko nei šių ekipų futbolininkai, nei oficialūs asmenys.

Organizatorių Achilo kulnas

Čempionato išvakarėse prie Viduržiemio jūros saulės pripratę Pirėnų ir Apeninų šalių aistruoliai sutartinai džiaugėsi, kad jų mėgstamos komandos žais viename gražiausių šio Europos čempionato miestų, o jie turės puikią progą pasimėgauti mažomis kainomis ir Baltijos pakrantės teikiamais malonumais.

Vis dėlto jau pirmųjų pirmenybių rungtynių išvakarėse jų svajonės dužo į šipulius. Lenkai giriasi, kad ant jūros kranto išmestą gintarą primenantis „PGE Arena“ stadionas – vienas kompaktiškiausių ir moderniausių, tačiau nutyli, kad šis 40 tūkst. talpinantis statinys yra buvusioje laivų statybvietės teritorijoje.

Nors dar prieš metus „Euro2012” organizacinio komiteto atstovai vylėsi, kad parduotuvių, maitinimo įstaigų bei viešbučių gausi vietovė taps iš bet kurios miesto dalies lengvai pasiekiamu traukos centru, akivaizdu, kad mūsų kaimynai patyrė fiasko. Stadionas pastatytas, tačiau infrastruktūra atrodo tiesiog apgailėtinai. Plika akimi matomas problemas bandyta adyti netoli pastatytu viešbučiu bei įrengta riedučių trasa, tačiau viskas veltui.

Niršo iš nepasitenkinimo

Šalia stadiono stūkso didžiulės smėlio pilys, gąsdina didžiuliai kranai - vaiduokliai, o visa teritorija atverta tvora ir didžiuliais vamzdžiais, už kurių – metalo laužo krūvos. Privažiuoti iki stadiono bent 5 km spinduliu - neįmanoma, kadangi visus pravažiavimus link arenos rungtynių dieną saugojo policijos pareigūnai.

Tokia situacija miesto centre sukėlė milžiniškas spūstis bei iššaukė didžiulį pietiečių aistruolių įsiūtį. Prie didingų „San Siro“, „Santiago Bernabeu“ bei „Nou Camp“ stadionų įpratę sirgaliai buvo priversti pėdinti pėsčiomis, o atvykę prie stadiono, buvo nemaloniai nustebinti dar kartą. Dėl neužsibaigusių infrastruktūros darbų bei statybų technikos gausos norint rasti priėjimą prie stadiono sirgaliams reikėjo blaškytis mažiausiai pusės kilometro spinduliu nuo arenos. Panašią labirintišką dilemą sprendė ir žiniasklaidos atstovai.

„Lankausi jau trečiosiose Europos pirmenybėse, tačiau nieko panašaus matyti dar nėra tekę. Vaizdas yra tikrai siaubingas, o kas būtų, jei šiandien lytų ? Ar visi turėtume klampoti po dumblą? – bendraudamas su dienraščio žurnalistu išraiškingai rankomis mostelėjo Fernando Torreso marškinėlius vilkintis Ispanijos rinktinės aistruolis Fico.

Žvaigždėms neįtiko ir aikštė

Tačiau tuo problemos organizatoriams nesibaigė. Taškus jau pirmojoje dvikovoje praradę ispanai negailėdami žodžių po mačo pliekė Gdansko stadiono aikštės kokybę.

„Aikštė buvo gerokai per sausa. Manau, jeigu ją būtų daugiau palaistę prieš rungtynes, susitikimo tempas būtų buvęs gerokai aukštesnis“, - didžiulį kritikos akmenį į organizatorių daržą mestelėjo planetos čempionų vyriausiasis treneris Vicente Del Bosque.

Nuo stratego neatsiliko ir jo auklėtinis Xavi. „Vienintelis dalykas kuris, kuris labai nuliūdino, buvo veja. Tai labai atsiliepė futbolininkų veiksmams. Prieš mačą įspėjome UEFA atstovus, tačiau jokių priemonių imtasi nebuvo. Kas kartą girdime daugybę liaupsių, jog Europos čempionatas turi tapti kerinčiu reginiu, bet ar įmanoma sukurti futbolo spektaklį ant tokio „dirvono“, - niršo „Barcelonos“ lyderis.

Daugiau apie „Euro 2012“ skaitykite portale futbolas.diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fijasko

fijasko portretas
koks dar fijasko :))) raso kauno miesto dienrastis :))) pasiziurekit i savo darza :))) stadijono net neturintis didmiestis kaunas :DD

kauno fijasko

kauno fijasko portretas
Vokiečių bendrovės domisi galimybe pastatyti Kaune naują futbolo stadioną, atitinkantį UEFA reikalavimus. Rekonstruoti S.Dariaus ir S.Girėno stadioną vokiečiai atsisako. „Dvi bendrovės, bendradarbiaujančios su FIBA ir UEFA, išreiškė pageidavimą Kaune statyti modernų futbolo stadioną. Tuo suinteresuota ir Lietuvos futbolo federacija“, - po susitikimo su vokiečiais sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas. Vokietijos bendrovių „DEKRA Real Estate Expertise GmbH“ ir „STRABAG“ atstovams pasiūlyta rekonstruoti istorinį S.Dariaus ir S.Girėno stadioną, tačiau šio pasiūlymo jie atsisakė. „Kadangi šis stadionas yra saugomas paveldo objektas, jis privalo išlikti tokios pat formos, neviršyti aukštingumo reikalavimų, o vokiečiai nori pritaikyti tipinį projektą, kurį turi parengę“, - sakė V.Gudėnas. Vokiečiai pageidauja, kad jų pastatytas stadionas būtų naudojamas tik futbolui, ir žada tribūnas įrengti prie pat aikštės. S.Dariaus ir S.Girėno stadione yra bėgimo takai. Jame sportuoja ir lengvaatlečiai. „Dabar yra siūlomi du variantai - „Gintaro“ stadionas arba Karinių oro pajėgų teritorija Fredoje“, - sakė V.Gudėnas. Anot jo, savivaldybė sutiktų perduoti „Gintaro“ stadioną vyriausybei, kad ši perleistų jį Lietuvos futbolo federacijai. Tada apleisto stadiono vietoje galėtų iškilti naujas modernus stadionas. Dėl 20 hektarų teritorijos Fredoje reikėtų tartis su Karinėmis oro pajėgomis. Vokiečių bendrovės nežada prašyti pinigų iš savivaldybės, tik nori garantijų, kad pastatyto stadiono niekas iš jų neatims. „Jiems reikia žemės sklypo ir komunikacijų“, - tikino V.Gudėnas. Vokiečių norams turės pritarti ir Kauno miesto taryba. Galimybė statyti futbolo stadioną savivaldybei priklausančioje Nemuno saloje, kur dabar statomi Pramogų ir sporto rūmai, nesvarstoma. Numatyta, kad šioje teritorijoje turi likti parkas ir rekreacinės zonos.

Paskelbta 2009-06-03

Paskelbta 2009-06-03 portretas
Vokiečiai nori Kaune pastatyti naują futbolo stadioną
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių