Šiemet tikimasi panašaus javų derliaus kaip pernai

Lietuvoje prasidėjus javapjūtei, Žemės ūkio ministerija prognozuoja, kad šiemet grūdų turėtų būti prikulta panašiai, kaip ir pernai – beveik 3 milijonai tonų.

Ukmergės rajono žemdirbiai skaičiuoja grūdų prikulsiantys mažiau nei pernai, o jų supirkimo kainos taip pat kiek mažesnės nei pernykštį sezoną, praneša LTV „Panorama“.

Bene gražiausias žemdirbiui paveikslas – nugeltęs kviečių laukas. Ankstyvieji kviečiai subrendę ir sausi, tad grūdai nuo kombainų, aplenkiant džiovyklas, iš karto vežami į sandėlius.

Šiemetis derlius po šaltos žiemos, pasak agronomo, prastesnis nei pernai.

„3–3,5 tonų kviečių byra, o pernai buvo 4 tonos, netoli penkių. Yra dalis sudarytų sutarčių, o kainos tenkins, nes nėra kur pasitraukti, neturim iš ko rinktis“, – teigia žemės ūkio kooperatyvo „Taujėnų sodai“ agronomas Ramūnas Auglys.

Už rapsų toną supirkėjai siūlo iki 1,5 tūkst. litų, už antros klasės kviečių – kiek per 600 litų. Tai mažiau nei pernai, kai už kviečius mokėta iki 800 litų.

Dažniausiai pigiau grūdus tenka parduoti ūkininkams, neturintiems, kur jų laikyti, tad nemažai jų sudarė sutartis su Ukmergės grūdų sandėliais, kurie saugos derlių.

„Įmonė „Jonavos grūdai“ žemdirbiams pasiūlė paslaugą – grūdų ir rapsų saugojimą, mėnesį ar du už tai visai nemokant. Tai naudinga ypač tiems smulkesniems ūkininkams, kuriems arčiausiai Ukmergės sandėliai, kur gali įvažiuoti traktoriais“, – teigė Ukmergės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vyr. specialistas Rimantas Rudminas.

Laikydami sandėliuose, ūkininkai galės išlaukti ir palankesnių supirkimo kainų.

„Kadangi derlius žieminių kviečių šiemet bus tikrai nekoks ir jei oro sąlygos bus prastos, sugadins ir tą derlių, tai, manau, būsim prikūlę mažiau, taigi kaina turėtų išsilaikyti apie 700–750litų už toną“, – spėja Grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Romas Majauskas.

Pagal žemdirbystės instituto prognozes, žieminių kviečių derlius turėtų siekti kiek daugiau nei 3 tonas iš hektaro.

Anot specialistų, jeigu tęsis lietūs, tai turėsim mažiau maistinių kviečių, o daugiau prastesnių pašarinių grūdų.


Šiame straipsnyje: javaigrūdai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių