Minsko valdžia žlugdo ŪBIG investicijų planus

Spaudoje pasirodė tikrovės neatitinkanti informacija dėl Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) vykdomo investicinio projekto Baltarusijoje. Tačiau iš tikrųjų taip nėra.  

ŪBIG direktorės Ritos Matūzienės teigimu, atsižvelgdama į pasaulinę ekonominę krizę, imta dar atsakingiau vertinti vystomus investicinius projektus, todėl pagrindinis dėmesys buvo sutelktas į jau pradėtus darbus, neatsisakant jų nė vieno. Taigi interesas į Baltarusijos projektą nesumažėjo, bet  Minsko miesto vykdomasis komitetas savo neveiklumu ir įvairiapusišku trukdymu sužlugdė projekto įgyvendinimą. ŪBIG pastangomis buvo atlikti projektavimo darbai visam kompleksui (stadiono rekonstrukcija, 2 viešbučiai, biuro kompleksas, Komercinis centras, automobilių parkavimo aikštelė) bei gyvenamajam  kompleksui „Kamenaja gorka.“ Tačiau Minsko miesto vykdomasis komitetas, užuot palaikęs projektą, dar 2011 metų pradžioje atėmė skirtas žemes šio projekto įgyvendinimui. ŪBIG visais būdais bandė ieškoti galimybės susitarti su Baltarusija, kaip pratęsti projekto įgyvendinimą, tačiau tik susidurdavo su visišku funkcionierių nenoru, ką nors pakeisti.

2010 m. pradžioje Minsko miesto vykdomasis komitetas pradėjo aktyvią projekto žlugdymo politiką ir projekto įgyvendinimas buvo pristabdytas. Tų pačių metų rugpjūtį po intensyvių derybų buvo pasiektas susitarimas, kaip tęsti projektą. Tuo tikslu buvo pasirašytas protokolas, bet jau po mėnesio Minsko miesto vykdomajam komitetui pavaldžios institucijos pažeidė protokolo nuostatas ir atsisakė pasirašyti su bendra įmone „Stadium“ sutartį dėl žemės nuomos. Ši sutartis būtų leidusi pradėti „Kamenaja gorka“ gyvenamo komplekso statybos darbus.

2010 m. lapkričio-gruodžio mėnesiais Minsko miesto vykdomasis komitetas, pažeisdamas Investicinę sutartį, atsisakė patvirtinti įvežamų į Baltarusiją įrengimų, skirtų stadiono „Traktor“ rekonstrukcijai sąrašą (pagal Investicinę sutartį visos medžiagos ir įrengimai, skirti komplekso statybai, turi būti atleisti nuo muito ir PVM). Dėl to įranga, išbuvusi Minsko muitinės sandėliuose, iškeliavo atgal tiekėjams.  2011 metų vasario mėnesį Minsko miesto vykdomasis komitetas slapta atėmė žemes, skirtas įgyvendinti projektą, o apie tai įmonei „Stadium“ pranešė tik tų pačių metų liepos mėnesį.

ŪBIG visais būdais bandė ieškoti galimybes susitarti su Baltarusijos atstovais, kaip pratęsti projekto įgyvendinimą, tačiau tik susidurdavo su visišku funkcionierių nenoru, ką nors pakeisti. Pernai rugpjūtį ŪBIG išsiuntė pretenziją Baltarusijos Respublikai, kurioje pranešė apie tai, kad ji pažeidė Investicinę sutartį ir suteikė galimybę pažeidimus ištaisyti. 2012 metų vasario mėnuo buvo paskutinis terminas, kada Baltarusija turėjo ištaisyti pažeidimus, bet tuo nepasinaudojo. 2012 pradžioje ŪBIG, matydama tokią situaciją, sustabdė futbolo klubo finansavimą. Dėl to klubas likvidavosi. Šiuo metu ŪBIG rengia dokumentus kreiptis I Tarptautini arbitražą Stokholme dėl nuostolių kompensavimo.

ŪBIG nemano atsitraukti – per daug investuota. Kita vertus, egzistuoja bendra įmonė “Stadium”, kuri valdo stadioną “Traktor”. Sutartis tarp ŪBIG ir Baltarusijos Respublikos yra palanki Lietuvos investuotojui, todėl ŪBIG jaučiasi pakankamai komfortabiliai.


Šiame straipsnyje: ŪBIGMinskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Karoc

Karoc portretas
Reikia investicijas sukti atgal į Lietuvą... Pabaigti Vilniuje Žalgirio stadiono ir priegu projektus su rumais nenaudojamais. Galėtų Kaune kanors didingo ir naujo išvystyti, tarkim biurų dangoraižį, juk stipri UBIG įmonė yra, gal tai duotų Kauno verslui stimulo investuoti į tokius projektus mieste...

che

che portretas
vienas Lukashenkos zodis ir nacionalizuos Stadium su viskuo. Rukysit su savo arbotrazais.

Antanas

Antanas  portretas
Vistiek reikia stengtis pabaigti projektus! To ir linkiu vienai is geriausiu Kauno regiono grupiu, kuri nesiliauja stebinti ne tik gimtineje, bet ir uz jos ribu. Tai ypac svarbu, todel myliu siuos Kauno verslininkus, ju idejas bei miela UBIGO kolektyva!!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių