A.Butkevičius Rusijos žiniasklaidai: galutinai neatsisakome naujos AE

Vyriausybė nesirengia atsisakyti naujos atominės elektrinės statybos, tačiau neskubės su šiuo projektu, interviu Rusijos verslo žurnalui RBK sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot ministro pirmininko, Lietuva neturi priežasčių atsiriboti nuo rusiškos energetikos sistemos, tačiau siekia energijos tinklų diversifikavimo.

Interviu Rusijos žurnalui premjeras taip pat pareiškė, jog bus siekiama glaudesnių santykių ir su pačia Rusija, ir su atskirais jos regionais. A. Butkevičius taip pat teigė manantis, kad ateityje Karaliaučiaus krašto gyventojams galėtų būti įvestas bevizis režimas su Lietuva.

„Naujos atominės elektrinės statyba - pernelyg skubotas projektas. Konservatoriai, matyt, tikėjosi prastumti jį būdami valdžioje, bet nespėjo. Be to, viskas vyko slaptumo aplinkoje. Pavyzdžiui, iki šiol nėra tikslios informacijos apie statybos išlaidas. Yra tik kažkokie preliminarūs ir apytikriai skaičiavimai. Deja, šiuo svarbiu klausimu mums kol kas nepavyko rasti bendros kalbos su latviais ir estais, o lenkai išvis atsisakė dalyvauti projekte. Be to, ir dauguma Lietuvos gyventojų per referendumą pareiškė nuomonę, kad atominė elektrinė šaliai nereikalinga. Tai, ar verta stebėtis, kad mes nusprendėme pristabdyti smagratį ir sužinoti, kaip yra iš tiesų?“ - atsakydamas į Rusijos žurnalo RBK klausimus teigė A. Butkevičius.

Paklaustas, ar nesvarstoma galimybė jungtis prie AE projektų Rusijoje arba Baltarusijoje, premjeras teigė, jog nesvarstoma „galutinai atsisakyti“ naujos AE statybos Lietuvoje.

„Mes nesirengiame galutinai atsisakyti atominės elektrinės statybos. Bet ir neskubėsime. Sąžiningai pasakysiu, jungtis prie rusų ar baltarusių ir tapti jų partneriais atominėje energetikoje mes neplanuojame. Kol kas pratęsime bendradarbiavimą su Lenkija ir Skandinavijos šalimis sujungiant mūsų energetines sistemas. Lietuva neturi priežasčių atsiriboti nuo rusiškos energetikos sistemos, tačiau diversifikacija būtina. Ją mes turėsime pastatę jungtis su Lenkija ir Skandinavija, pastatę suskystintų dujų terminalą Klaipėdoje. Be to, mes ketiname padidinti alternatyvių šaltinių dalį mūsų šalies energetikos balanse“, - kalbėjo premjeras.

Anot premjero, be santykių su Rusija „perkrovimo jau neapsieisime“: „Esu įsitikinęs, kad lietuviai ir rusai neturi šalintis vieni kitų. Mums būtina kalbėtis, ieškoti sąlyčio taškų ir ramiai bendradarbiauti. Lietuva turi viską, kad išnaudotų savo geopolitinę padėtį ir padėtų tolesniam ES suartėjimui su rytų kaimynais, pirmiausia su Rusija. Mums reikia prekiauti, ne kariauti“.

Paklaustas apie Lietuvos keliamus reikalavimus dėl sovietų okupacijos žalios atlyginimo, premjeras teigė, jog vienašališkai keldama reikalavimus Lietuva negali išspręsti šio klausimo.

„Politikai, žinoma, turi gerbti tautos nuomonę, tačiau reikalavimai vienašališkai keliami Lietuvos, problemos neišspręs. Pirmiausia Vilnius turi pasiekti sutarimą su Maskva, o tai yra įmanoma tik prie derybų stalo. Tikimės, kad nuomonių skirtumai mums nesutrukdys bendradarbiauti ir spręsti aktualius klausimus. Reikia žvelgti į ateitį, o ne dairytis į praeitį. Lietuva suinteresuota, kad vyktų aktyvesnis politinis dialogas tarp mūsų šalių, nei pastaraisiais metais. Be to, norėtųsi stiprinti santykius ne tik su Rusija, bet ir su jos regionais - Karaliaučiaus sritimi, Maskva. Rusijos įstojimas į PPO (Pasaulio prekybos organizciją - red.) - tai šansas visai verslo bendruomenei pagerinti bendradarbiavimą“, - svarstė Vyriausybės vadovas.

Jis teigė, jog bus siekiama „įgyvendinti anksčiau pasiektus susitarimus su ES ir sukurti Karaliaučiaus srities gyventojams bevizę zoną 150 km atstumu“.

„Ateityje, galbūt, mes visai panaikinsime vizas šios Rusijos srities gyventojams“, - sakė A. Butkevičius.

Rusijos žurnalisto paklaustas, ar sutiktų, jei sulauktų JAV prezidento Barako Obamos skambučio ir pasiūlymo Lietuvoje įrengti priešraketinės gynybos sistemos elementus, A. Butkevčiius atsakė: „Už Obamą atsakyti negaliu, tačiau manau, kad vargu ar tokio pasiūlymo galima tikėtis. Mano požiūriu, geriau eiti taikos keliu, nei ieškoti priešų. Mes už gerus santykius su kaimynais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
e tu butkeviciau..... liaudis pasake NE....... tai ir pirmyn vykdyti liaudies isakymo......

Žiniasklaida

Žiniasklaida portretas
Rusija finansuoja prie Vilniaus statoma AE Baltarusijoje

666

666 portretas
kaip tam durniui paaiškint kad jis nėra Lietuva o Lietuva paskė na šalies apvagimui ir tarnavimui mafijai , kas jį rinko tai nežinau reiktu pažiūrėti į jų snukius ir gyvenimus
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių