Rinkimų kampanija išblėsino viltis dėl reformų Rusijoje

Artimiausių Vladimiro Putino padėjėjų raginimai vykdyti ekonomikos reformas, skambėję rinkimų kampanijos pradžioje, pritilo jai baigiantis, ir net matydama krizę Europoje valdžia neatsispyrė pagundai toliau laikytis žaliavų modelio ir susitaikyti su vangaus ekonomikos augimo daugeliui metų perspektyva, sako ekonomistai.

Per rinkimų kampaniją pasitraukiančio iš posto prezidento Dmitrijaus Medvedevo šūkis - „modernizacija“ - pamažu užleido vietą V.Putino šūkiui - „stabilumas“.

Esant šioms sąlygoms Rusijos ekonomikos plėtros prognozė po rinkimų darosi tik naftos kainų prognozės išvestinis rodiklis, skundžias ekonomistai, o verslininkai ir V.Putino kritikai nuogąstauja, kad valdžia, jeigu kils krizė ir sumažės pajamos, ne keis modelį, o didins mokesčius ir verš veržles.

„Putinas gana aiškiai pastaruoju laiku kelis kartus pareiškė, kad jį tenkina situacija šalyje ...O jeigu viskas tenkina, kam ką nors keisti?“, - aiškina valdžios logiką ekonomistas Sergejus Aleksašenka.

Reformų V.Putinui neprireiks mažiausiai trejus metus - pusę šešerių metų prezidentavimo laikotarpio, mano Plėtros centro prie Aukštosios ekonomikos mokyklos ekspertai.

„Svarbiausios mūsų ekonomikai išorinės sąlygos išliks tos pačios - vyks vangi krizė Europoje, naftos kainos bus maždaug tokios pačios kaip dabar. Nieko baisaus, tiesiog ekonomika augs lėtai. Kad kokie nors blogi netikėtumai įvyktų per artimiausius trejus metus - mažai tikėtina“, - sakė centro direktorė Natalija Akindinova.

Dar vasarą artimiausi premjero V.Putino bendražygiai, tarp jų pavaduotojai Igorios Šuvalovas ir Aleksejus Kudrinas vadino rinkimus galimybe paspartinti ekonomikos pertvarkymus, o D.Medvedevas paragino „greičiau ir ryžtingiau keisti viską, kad trukdo plėtotės proveržiui“, nes „neteisinga orientuotis tik į ramų, iš anksto išmatuotą augimą“ .

„Už liūdnai pagarsėjusio stabilumo gali slypėti dar vienas sąstingis“, - įspėjo prezidentas.

Atėjant balsavimo datai, smunkant valdžios partijos populiarumui ir iškylant naujos pasaulinės krizės grėsmei tandemas atidėjo į šalį viešus ginčus, susiliejo požiūrių vienybėje ir sugrįžo prie mantros apie stabilumo salelę, užgesinęs savo bendražygių stovykloje diskusiją parodomuoju labiausiai besiginčijančio A.Kudrino atleidimu.

„Pas mus elitas laikosi evoliucinių pokyčių principų - tai reiškia, kad yra maža ką nors keisti, - sako Bamko MDM direktorių tarybos vadovas Olegas Vjuginas. - Be abejo, kokie nors nedideli žingsniai sprendžiant aktualiausius uždavinius bus, bet aš nemanau, kad ateinantys šešeri metai bus epochinės reikšmės reformų laikotarpis Rusijoje“.

Su juo sutinka vyriausybės ekonomikos bloko pareigūnas, vertindamas tai, kad D.Medvedevas pakeitė V.Putiną ir atvirkščiai:

„Galimybių, kad bus rimtų pokyčių, reformų po rinkimų, nedaug ... Su premjeru Medvedevu mes labai greitai eisime į dugną... Ir toliau bus didinamos išlaidos, socialiniai įsipareigojimai, lengvatos kai kurioms bendrovėms“, - sakė pareigūnas, prašydamas neskelbti jo pavardės.

„Gera valia vargu ar jie pradės ką nors daryti, jeigu jie nieko ypatinga nedarė pastaraisias metais, - įsitikinusi N.Akindinova. - arba viskas bus ilgai vyks vangiai, arba atsibus politinė valia, bet kažin ar tai bus. Veikiausiai bus sąstingis ir priverstiniai sprendimai“, - pridūrė jis.

Skolų rizę euro zonoje, įtikinusią Europą, jog neišvengiamos struktūros reformos ir svarbi biudžeto drausmė, Maskva vertina kaip dar vieną Rusijos modelio stabilumo įrodymą. Kremlius atsipirko mažu išgąsčiu, nes naftos kainos išliko aukštos, sako ekonomistai.

„Recesijos atsinaujinimas išplėtotos ekonomikos šalyse anaiptol ne būtinai prives prie tokio didelio žaliavų kaimų kritimo, kaip tai buvo 2008 metais. O jeigu naftos kainos liks tos pačios, vidutinio tolumo perspektyvoje Rusijos ekonomikai iš esmės nieko ypatinga negresia“, - sakė Strateginių projektų centro vadovas Michailas Dmitrijevas.

„Šiuo požiūriu gyvenimas Rusijoje niekuo nepasikeis, mes priklausome nuo naftos kainų... Tik esant aplinkybėms, kurios susijusios su smarkiu žaliavų kainų kritimu, Rusijos ekonomika iš tikrųjų patirs ką nors panašaus į 2009 metus, kai mūsų BVP smukimas buvo vienas didžiausių pasaulyje“, - sakė M.Dmitrijevas.

Vyriausybės žaliavų scenarijaus prognozė iki 2030 metų numato, kad Rusijos ekonomika kasmet augs vidutiniškai 3 procentus. 2012 metais biurokratai laukia, kad ekonomikos augimas sulėtės nuo 4,1 proc. šiais metais iki 3,7 proc. O.Vjuginas mano, kad augimas bus mažesnis - maždaug 3 proc., dėl sulėtėjimo visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

esmė

esmė portretas
Informacija: Zombių valstybes valdo putinai..Sios valstybės yra naujadaras - "totalitarinės demokratijos" valstybės. Kaip taisyklė,valdžia tokiose keistose valstybėse yra ne renkama,o pastoviai "patvirtinama"..Kruvi nos,valstybinio terorizmo Rusijos imperijos zombynas trokšta "tvirtos rankos",jie nesuvokia kaip atrodo tikri civilizuotų valstybių rinkimai..Melas - totalus Rusijos imperijos atributas,Putino Rusija- velniškai pavojingas pasauliui darinys..Tą greit pradės suvokti patys rusų zombiai..Praregės..Kas atsakys už čečėnų genocidą? Vampyras iš KGB Putinas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių