Naujojo tūkstantmečio aparatūra tiria net ir psichoemocinę būseną


2011-12-16
Justė Kiburytė
Naujojo tūkstantmečio aparatūra tiria net ir psichoemocinę būseną

XXI a. medicina – psichofizika ir trimatės diagnostikos technologijos leidžia tiksliai nustatyti sunkiausias ligas esant jų pradinei stadijai. Tuo įsitikino neseniai Vokietijoje, Diuseldorfe, vykusioje medicinos įrangos parodoje apsilankiusi kaunietė Daiva Aušra Earle, biologinės medicinos ir diagnostikos centro vadovė.

– Jau 43 kartą surengtoje didžiausioje pasaulyje medicinos įrangos parodoje naujausią savo produkciją pristatė daugiau kaip 4 tūkst. kompanijų. Jūs itin domitės medicinos diagnostikos naujovėmis. Ką įdomaus matėte šiemet?

– Negaliu atsispirti naujovėms. Mačiau daugybę unikalios medicinos aparatūros – nuo sudėtingiausios chirurginės technikos iki moderniausių ultragarso aparatų.

Šios parodos naujovė – vieną pažangiausių XXI a. mokslo krypčių atspindinti psichofizikos tyrimais besiremianti diagnostikos aparatūra. Ji suteikia išskirtines galimybes gydytojui įvertinti paciento psichoemocinę būseną, kuri turi didžiulės įtakos žmogaus organų – širdies, skrandžio ir kitų, veiklai. Aparatūra nustato dominuojančią būseną, kurių yra net 76. Tai, pavyzdžiui, nerimas, liūdesys, džiaugsmas, ironija, nepasitikėjimas ir taip toliau.

Vienas parodos lankytojas, labai skeptiškai atsiliepęs apie tokią diagnostiką, buvo pakviestas išsitirti. Sutiko. Jo paties nuostabai, aparatūra, užfiksuojanti smegenų bangas, jam nustatė nepasitikėjimo būseną. Įdomu tai, kad tokie tyrimai gali pasitarnauti netgi vaikų auklėjimui. Pavyzdžiui, vienam vaikui buvo nustatytas dominuojanti psichoemocinė būsena – pavydas. Vadinasi, tai žinodamio tėvai gali padėti vaikui įveikti šią neigiamą savybę.

Naujausia trimatės diagnostikos aparatūra labai tiksliai fiksuoja ir funkcinius organizmo pakitimus. Anatominių struktūrų tyrimų patikimumas yra net 90–95 proc., histologinių tyrimų modelių – 85–95 proc., genetinių ir chromosomų tyrimų modelių – 85–90 proc.

– Iki šiol taip tiksliai diagnozuojančios aparatūros dar nebuvo?

– Šie moksliniais tyrimais pagrįsti tikslumo parametrai yra išskirtinai aukšti, lyginant su dabar šiuolaikinėje tradicinėje medicinoje naudojama aparatūra. Naujoji aparatūra taip pat priskiriama tradicinei medicinai, bet sudarant pacientui gydymo programą leidžia sujungti tiek tradicinės, tiek ir biologinės medicinos žinias. Pavyzdžiui, tyrimo tikslumui padidinti galima suvesti paciento laboratorinių tyrimų duomenis, tiksliai pažymėti chirurgines intervencijas, jeigu tokių yra, ir pan.

– Ar tokią aparatūrą buvo galima išbandyti parodoje?

– Taip, bet vos prie jos prisilietus ir pabandžius su ja dirbti man akyse iškilo filme „Avataras“ matyti vaizdai. Iš tiesų, jeigu viskas tobulės taip sparčiai, kaip iki šiol, tai per ateinančius kelerius metus tikrai turėsime tokių technologijų, kokias tame filme naudojo mokslininkai.

Iš tiesų, tiek moksliniai atradimai torsioninių laukų srityje, tiek tiriant mūsų planetos gyvybės pagrindą sudarantį vandenį, rodo, kad ateities medicina – tai holistinis požiūris į žmogų. Gydytojas privalo tiksliai įvertinti ne tik funkcinius pakitimus paciento organuose, bet ir jo psichoemocinę būseną, nes ji tiesiogiai veikia mūsų organizmą ir sukelia įvairaus sudėtingumo susirgimus. Dėl to tikiu, kad ateityje tradicinė ir biologinė medicina dirbs vieningai ir kartu dėl pacientų gerovės.

– Kokią naudą, atliekant tyrimus pacientui, suteikia trimatė diagnostika?

– Pateiksiu pavyzdį. Viename iš detaliai pagrindinių organų ir sistemų kompiuterinei biorezonansinei trimatei diagnostikai skirtų aparatų yra net 2 643 grafiniai organų ir audinių modeliai. Jame yra visus žmogaus organus atitinkantys 3D trimačiai anatominių struktūrų modeliai, kurie leidžia labai tiksliai nustatyti funkcinius ir organinius pakitimus. Trimatė diagnostika pasitelkiama ypač sudėtingais atvejais, taip pat diagnozei tikslinti ir ligos židinio tikslios lokalizacijos paieškai. Gydytojas tiriamą organą gali sukioti trimatėje erdvėje ir apžiūrėti jį iš visų pusių, ištirti atskirais giluminiais sluoksniais – vertikaliai ir horizontaliai. Diagnostikos vaizdiniam valdymui palengvinti naudojamas aparatūros gamintojų išrastas 4D-Audinio metodas.

Šioje aparatūroje suvesti kasos, žarnyno, skrandžio, plaučių, prostatos, krūtų, kiaušidžių ir kiti onkožymikliai, įgalinantys įtarti labai ankstyvas onkologijos stadijas ir tokiu būdu užkirsti kelią ligai išsivystyti.

– Tai – didžiulė pagalba gydytojui?

– Ši diagnostika gydytoją įgalina ne tik nustatyti organizmo funkcinius pakitimus, ligos diagnozę, bet ir leidžia sudaryti pacientui individualią gydymo programą, parenkant jam tinkamiausius vaistus. Taip pat ši aparatūra leidžia nustatyti visų žmogaus organizme esančių mikroelementų ir mineralų trūkumą, aptinka sunkiuosius metalus, gali nustatyti alergenus ir įvertinti psichoemocinę paciento būklę iš galimų 76 būsenų, sudaro tikslią individualios mitybos programą.

Medicinos naujienų parkas

Suskaičiuota, kad šiemetėje specializuotos medicinos įrangos parodoje „MEDICA 2011“ ir medicinos technologijų parodoje „COMPAMED 2011“, vykusiose Vokietijoje, Diuseldorfe, dalyvavo 4 571 medicinos ir sveikatos mokslų atstovas iš 62 pasaulio šalių.

Parodoje buvo pristatyta naujausia elektroninė medicinos ir operacinių, laboratorinė bei diagnostikos įranga, naujausi terapijos, reabilitacijos ir ortopediniai įtaisai, baldai.

Kai kurie dalyviai pripažino, kad vykdami į Vokietiją pristatyti savo šalies medicinos mokslo naujovių, apmąstė ir verslo galimybes šioje šalyje.

„Dalyvavimas parodose stiprina kultūrinius ir verslo ryšius tarp šalių, skatina prekių ir paslaugų pardavimą“, – apibendrino Rusijos atstovai, savo šalies gaminius pristatę daugiau nei 300 kv. m pavilijone.

Medikai dalyvavo parodos metu vykusiame medicinos kongrese, praktiniuose forumuose, kurių pagrindinė užduotis – aptarti medicinos aktualijas ir galimybes pakelti medikų kvalifikaciją. Visas keturias dienas Diuseldorfe buvo rengiamos ir apskritojo stalo diskusijos, teminiai seminarai.