Nuosprendį varžovams paskelbė aukštaūgių tandemas


2004-03-06
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
Nuosprendį varžovams paskelbė aukštaūgių tandemas
“Žalgirio” pergalę prieš “Ulker” nulėmė galingas A.Sabonio žaidimas

Kauno “Žalgirio” krepšininkai antrajame Eurolygos etape startavo tarsi darnus ansamblis ir džiaugėsi pirmąja pergale. Užvakar Turkijoje Arvydo Sabonio komanda 85:73 (26:25, 16:20, 16:15, 27:13) nugalėjo Stambulo “Ulker” ir kartu su būsimąja varžove Tel Avivo “Macabi” (Izraelis) ekipa tapo G grupės lyderėmis. Antrojo turo dvikovą su Izraelio klubu “Žalgiris” žais Kaune kovo 11 dieną.

Sabas nepaisė traumos

“Be jokių abejonių, mūsų pergalę šįvakar nulėmė Arvydas Sabonis. Jis dar kartą įrodė, kad yra gyva krepšinio legenda. Didžiuojamės juo”, - po rungtynių Stambule pareiškė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Gindamasis Sabas buvo tarsi neįveikiama siena. Naudingiausias Eurolygos reguliariojo sezono žaidėjas taip sužaidė nepaisydamas klubo sąnario skausmo, dėl kurio dvi dienas nesitreniravo ir buvo abejonių, ar išvis galės rungtyniauti Stambule.

“Žalgirio” gydytojas Robertas Narkus sakė, kad po mačo, kaip ir laukta, Arvydo būklė dar labiau pablogėjo. Jis nežais šiandien LKL rungtynių su Vilniaus “Sakalais”, nes svarbiausia yra pastatyti Sabą ant kojų iki dvikovos su “Maccabi”.

Beje, pagerbti A.Sabonio kitą savaitę į Kauną ketina atvykti Eurolygos direktorius Chordis Bertomėjus. Prieš mačą su “Maccabi” jis žada įteikti vidurio puolėjui Eurolygos naudingiausiojo žaidėjo prizą.

Gynėjas pajuto žaidimo skonį

A.Sabonis nuo pirmųjų minučių tapo neišsprendžiama problema “Ulker” komandai, tačiau aikštės šeimininkai pirmąsias 20 minučių savo pranašumą rodė taikliai atakuodami iš tritaškio zonos.

Po didžiosios pertraukos žalgiriečiai pradėjo daug aktyviau gintis ir “Ulker” snaiperiams beveik neliko progų mesti iš toli. Tuomet “Žalgiris”, išnaudodamas nepriekaištingai veikusį A.Sabonio ir Tanokos Berdo tandemą, kurių svarbiausiuoju pagalbininku antrojoje linijoje buvo Giedrius Gustas, po truputį perėmė iniciatyvą ir iškovojo itin svarbią pergalę.

“Kol “Ulker” taikliai šaudė iš toli, mes atsilikome. Tačiau jautėme, kad tai negali tęstis iki rungtynių pabaigos, - kalbėjo A.Sireika. - Žaidėme drausmingai nuo pradžios iki pabaigos. O paskutinį ketvirtį pergalę sukūrė žaidimui ir ginantis, ir puolant pradėjęs vadovauti Sabonis”.

Džiaugėsi ir G.Gustas, puikiai pakeitęs nesėkmingai rungtyniavusį Ainarą Bagatskį: “Labai gerai startuoti pergale. Mums pavojų kėlė “Ulker” snaiperiai Ibrahimas Kutluajus ir Petaras Naumoskis. Mano darbas antroje rungtynių pusėje ir buvo sustabdyti Naumoskį. Manau, man tai pavyko, ir džiaugiuosi, kad galėjau prisidėti prie sėkmės”.

“Ulker” gynyba neveikė

Kitaip kalbėjo “Ulker” vyriausiasis treneris Erginas Atamanas, pripažinęs, jog svečiams pergalę lėmė puikus A.Sabonio žaidimas poroje su T.Berdu: “Šis duetas iš baudos aikštelės mums įmetė 43 taškus. Praradę iniciatyvą pradėjome panikuoti ir pasipylė klaidos”.

Jis teigė nesąs patenkintas komandos žaidimu ginantis: “Nepaisant blogos gynybos, tris kėlinius pavyko išlaikyti persvarą, bet tokio lygio mače negalima laimėti pasikliaujant tik ataka. Svarbiausias žaidimo elementas yra gynyba”.

“Skipper” pamokų neužmiršo

“Žalgirio” ir “Ulker” rungtynes komentuoja Sergejus Jovaiša, buvęs ilgametis “Žalgirio” žaidėjas, pasaulio ir Europos čempionas: “Žalgiriečiai verti pagarbos, kad atsilikdami nenuleido rankų, o kovojo iki pabaigos.

Esminis lūžio momentas - pakeista gynybos sistema. “Žalgirio” žaidėjai pradėjo varžovus provokuoti lįsti po krepšiu, kur jų laukė Sabonis. Dėkui Dievui, kad Sabas dar žaidžia ir kad atsirado Gustas, atidirbęs ir gynyboje, ir puolime. Tiesa, iš pradžių, kai “Ulker” pradėjo mesti tritaškius į “Žalgirio” krepšį, atrodė, kad kvailiau gintis neįmanoma. Vis dėlto mūsiškiai buvo išmokę “Skipper” pamoką (Bolonijoje “Skipper” įmetė į žalgiriečių krepšį 15 iš 28 tritaškių - red.).

Puolant puikiai veikė Sabonio ir Berdo duetas, kuris, mano vertinimu, yra stipriausias Europoje. Ginantis dar buvo problemų, ypač kai Berdas nenorėdavo bėgti paskui toli atsitraukusį Eftimią Rentzią, kuris pataikė 5 tritaškius. Tačiau kai amerikietis jį pradėjo vaikytis, tritaškių mėtymas baigėsi.

Pastebimai aktyvesnis buvo Dainius Šalenga. Matyt, pertrauka jam buvo labai reikalinga, jis vėl neblogai padirbėjo gindamasis, išnaudojo progas atakai. Gerai, kad treneriai bando jį atgaivinti, galbūt puolėjas vėl demonstruos tokį žaidimą, kaip sezono pradžioje.

Galvodamas apie būsimą “Žalgirio” dvikovą su “Maccabi” manau, kad dabar Izraelio komanda mūsų turi labiau bijoti nei mes jos. Žalgiriečiams nuslūgo įtampa, jie žaidžia daug geriau, todėl turi visas galimybes laimėti”.

Stengėsi padėti lyderiams

Modestas Paulauskas, buvęs legendinis “Žalgirio” krepšininkas, olimpinis čempionas: “Daug diskusijų vyko apie “Žalgirio” žaidimą pirmajame Eurolygos etape. Visus specialistus kankino panašios mintys - kada pagaliau “Žalgiris” pradės žaisti? Vis nesulaukėm, o baigiantis varžyboms grupėje visai sunkiai ėjosi. Tačiau dvikova su CSKA, o dabar - ir su “Ulker” parodė, kad jau yra komanda, kad Sabas ne veltui aukoja sveikatą. Jis - švyturys, suburiantis apie save visą ekipą.

Labai svarbu, kad ir dauguma kitų žaidėjų Stambule atliko nemažai darbo. Puikiai žaidė Berdas ir Gustas, kurio tritaškis ketvirtajame kėlinyje praktiškai privertė kapituliuoti varžovus. Timinskas buvo aktyvus, verždavosi po krepšiu, gerai kovojo dėl kamuolio, Šalenga patikimai gynėsi.

Sabonio ir Berdo tandemas ypač buvo veiksmingas, kai varžovai gynėsi aikšte. Tuomet prie baudos metimo linijos atsistojęs Sabas maitino kamuoliais “centro” pozicijoje rungtyniavusį Berdą. Belieka džiaugtis tokiu “Žalgirio” žaidimu ir laukti revanšo prieš “Maccabi”.

Gynyba verta pagyrimo

Vladas Garastas, Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas, buvęs ilgametis “Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės treneris: “Su turkų klubu žalgiriečiai rungtyniavo daug geriau nei pirmajame Eurolygos etape. Žaidėjai atrodė atsigavę, pailsėję, jautėsi, kad stovykla Palangoje išėjo į naudą. Kai “Žalgiris” pradėjo atidžiai dengti “Ulker” snaiperius Kutluajų ir Naumoskį, problemų gerokai sumažėjo. Labiausiai verti pagyrimo puikiai rungtyniavę Sabonis ir Gustas.

Taip žaisdami “Žalgirio” krepšininkai turi visas galimybes nugalėti ir “Maccabi”. Jeigu jie varžovus prižiūrės taip, kaip “Ulker” antroje rungtynių pusėje, tikrai įveiks ir Izraelio klubą.

Manau, kad dėl pirmosios vietos grupėje kovos būtent “Žalgiris” ir “Maccabi”.