Apklausų maratono lyderiai - Lietuvos žaidėjai


2004-06-11
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
Apklausų maratono lyderiai - Lietuvos žaidėjai

A.Sabonis ir Š.Jasikevičius jau spėjo tapti kelių geriausių krepšininkų rinkimų laureatais

Nieko nebestebina, kad Arvydas Sabonis ir Šarūnas Jasikevičius nugalėjo dar vienoje apklausoje. Šįkart jie tapo prancūzų savaitraščio “Basket News” laureatais.

Abu Lietuvos krepšininkai buvo savo klubų lyderiai ir savo žaidimu privertė gėrėtis visus krepšinio mėgėjus. A.Saboniui ir Š.Jasikevičiui tai - jau ne pirmas pripažinimas šį sezoną, gali būti, jog ir ne paskutinis, nes apklausas rengia daugybė įvairių šalių leidinių ir interneto svetainių.

Balsavo žurnalistai

Skirtingai nuo įprastų rinkimų, kurių rezultatai skelbiami baigiantis kalendoriniams metams, “Basket News” akcentuoja krepšinio metus - šio žurnalo apklausa rengiama pasibaigus šalių čempionatams ir Europos turnyrams.

Kiekviena Europos valstybė, atsižvelgiant į jos nuopelnus Senojo žemyno krepšiniui ir nacionalinio čempionato lygį, “Basket News” rinkimuose gauna atitinkamą balsų kvotą. Lietuvai šiemet atstovavo trys žurnalistai, ankstesniais metais mūsų šaliai būdavo skiriama viena vieta mažiau. “Basket News” apklausos dalyviams draudžiama balsuoti už savo šalies žaidėjus, nes kai kurie Kroatijos ir Turkijos žurnalistai neretai į savo dešimtukus įtraukdavo nemažai tautiečių.

Apklausos dalyviai turėjo nurodyti po dešimt žaidėjų kiekvienai iš trijų nominacijų, atsižvelgdami į iš anksto pateiktą Europos krepšininkų sąrašą ir jų statistikos rezultatus per sezoną. Skelbiamos tokios nominacijos - naudingiausias sezono krepšininkas europietis, naudingiausias Europoje rungtyniavęs amerikietis ir didžiausia Europos krepšinio viltis. “Basket News” laureatus rinko 41 žurnalistas iš 15 valstybių.

Oficialūs rinkimai nevyksta

“Basket News” nugalėtoju tapęs A.Sabonis surinko 386 taškus. Jam pirmąją vietą skyrė 25 žurnalistai. Eurolygos ir Izraelio čempionu su Tel Avivo “Maccabi” tapęs Š.Jasikevičius nuo savo tautiečio atsiliko 25 taškais ir užėmė antrąją vietą. Trečioje liko jo komandos draugas Nikola Vujčičius, gavęs 277 balsus. Netoli trečiosios vietos liko dar vienas lietuvis - Arvydas Macijauskas iš Vitorijos “Tau Ceramica”, pelnęs 271 tašką.

Geriausiu amerikiečiu Europoje pripažintas Antonis Parkeris iš “Maccabi” (383 taškai), ketvirtas liko žalgirietis Tanoka Berdas (151). Daugiausia vilčių teikiančiu žaidėju tapo Karlosas Delfino iš Bolonijos “Skipper” (397).

Žinomas tarptautinio krepšinio ekspertas, Kauno “Žalgirio” atstovas tarptautiniams ryšiams Arūnas Pakula, dalyvaujantis daugelyje apklausų, teigė, kad šiuo metu Europoje nė vieno laikraščio ar žurnalo vykdomi rinkimai negali pretenduoti į oficialios apklausos statusą, o prie jos pridedamas žodis “prestižinė” yra tik sąlyginis.

A.Pakulos manymu, solidžiausios yra tos apklausos, kuriose dalyvauja ne tik žurnalistai, bet ir krepšinio treneriai bei patys žaidėjai. Taip pat svarbu, koks yra vertinimo laikotarpis ir kriterijai.

Vienintelius oficialius geriausių žaidėjų rinkimus anksčiau rengė Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) žurnalas “FIBA Basketball”, kuris jau keletą metų nebeleidžiamas.

Pradininkai - italai

“Seniausios žinomos yra italų žurnalų “La Gazzetta dello Sport” ir “Superbasket” rengiamos apklausos pasibaigus kalendoriniams metams. Bet sunku pasakyti, ar jos yra objektyviausios. Griežtai vertinant, visiškai objektyvios apklausos nėra nė vienos. Galbūt tokia pavadinti būtų galima “La Gazzetta dello Sport” apklausą, tačiau ir joje yra tam tikrų niuansų. Kiekvienai šaliai šio žurnalo rinkimuose yra skiriami trys balsai - treneriui, žaidėjui ir žurnalistui, tačiau italai visuomet turėdavo 8 ar 10 balsų. Tai darydavo įtaką rezultatams. Todėl galima kalbėti tik apie seniausias, daugiausia apimančias apklausas, nes italų apklausose dalyvaudavo net apie 100 specialistų. Nuo to ir priklauso rinkimų prestižas”, - kalbėjo A.Pakula.

Vis dėlto, jo manymu, visos apklausos yra įdomios ir svarbios, ypač kai paskelbti rezultatai neverčia jais abejoti. A.Sabonis šiemet tapo ULEB Eurolygos reguliariojo sezono ir TOP-16 varžybų naudingiausiuoju žaidėju, kartu su Š.Jasikevičiumi pateko į simbolinį Eurolygos penketą. Tad šių žaidėjų pripažinimas prancūzų apklausoje netapo staigmena ir, manoma, jie sulauks dar ne vieno įvertinimo už puikų žaidimą praėjusį sezoną.