Reikia idėjų naujamečiam stalui? Vykite į Meksiką! Galėsite surengti puotą iš magėjaus (maguey) kaktuso baltųjų kirminų, skrudintų žiogų, raudonųjų vikšrų ir apetitą keliančių skruzdėlių kiaušinėlių.
Magėjaus kaktuso žavesys
Turizmo agentūros "Mexitour" savininkė Rita Sidaravičiūtė de Gonzales sako, kad turistai Meksikoje nieko prieš išbandyti egzotiškus patiekalus.
"Skanu, bet šiek tiek rūgštu", – Meksikos sostinės turguje užkrimtę gyvų vabaliukų šypsojosi turistai iš Lietuvos.
Meksikoje gyvenanti R.Sidaravičiūtė de Gonzales sako, kad net 70 proc. turistų retuose restoranuose išbando skyrelio "Gourmet" meniu, o turguje ar gatvėse narsiai tiria egzotiškų žiogų, skrudintų vabalų ar gyvų kirminų skonį.
Aštriais patiekalais garsėjanti Meksika turistams gali pasiūlyti ir itin gurmaniškų patiekalų.
"Vienas populiariausių – magėjaus kaktuso baltasis kirminas, – pasakoja Rita. – Tai drugelio lerva, apsigyvenanti magėjaus kaktuso lapuose arba kote. Beje, iš šio kaktuso gaminamas į tekilą panašus, bet pigesnis stiprus alkoholinis gėrimas "Mescal".
Mėsinga ir riebu
Per lietaus sezoną drugelis tarp magėjaus kaktuso lapų padeda lervas, kurios įsiskverbia į kaktusą. Ten lervos ir gyvena, maitindamosi kaktuso minkštimu.
Tai – baltas, riebus ir maistingas kirminas, kurį turi ne kiekvienas kaktusas, jį nelengva rasti, dėl to jis yra gana brangus.
Dažniausiai šių kirminų randami Centrinėje Meksikoje. Šį gurmanišką patiekalą patiekia tik aukštesnės klasės restoranai. Serviruojama kaip nedidelė gurmaniškų užkandžių porcija, kuri kainuoja apie 25–30 litų.
Baltieji kirminai patiekiami skrudinti, su tortilijomis ir trintais avokadais. Skonio pojūčiai: mėsinga ir riebu.
"Plantacijose dirbantys vietiniai gali šio gurmaniško gėrio paragauti už dyką, – juokiasi Rita. – Šį kirminą galima rasti geros rūšies tekilos buteliuose. Nors tekila gaminama iš agavų, tačiau kirminas yra iš magėjaus kaktuso."
Paskrudinti ir su padažu
Dar vienas meksikietiškas gurmaniškas patiekalas – magėjaus kaktuso raudonasis kirminas – chiloquil.
Šie kirminai gyvena kaktusų šaknyse. Jie nėra tokie populiarūs kaip baltieji kirminai, todėl jais dažniau gardžiuojasi kaimo žmonės.
"Raudonieji kirminai valgomi gerai paskrudinti, užkandant kukurūzų tortilijomis ir aitriųjų paprikų padažu", – pasakojo Rita.
Šių kirminų randama tik rugpjūtį–rugsėjį Oachakos ir Hidalgo regionuose. Taip pat raudonųjų vikšrų galima rasti dažniau provincijose naudojamo stipraus alkoholinio gėrimo "Mescal" buteliuose.
Skruzdėlių kiaušinių traškučiai
Itin populiarus patiekalas – žiogai (meks. k. – chapulin). Aliejuje skrudintus žiogus pardavinėja turguose, jie skirti užkandžiauti – kaip saulėgrąžos. Vietinės močiutės juos sveria gramais.
"Kartą nusprendžiau paeksperimentuoti, – šypsosi R.Sidaravičiūtės de Gonzales. – Skonis – kaip smarkiai skrudintų krevečių. Jei įspaudi citrinų sulčių, užbarstai aitriosios paprikos – skonio nesijaučia. Tik burnoje traška."
Ir dar vienas egzotiškas patiekalas – skruzdėlių kiaušinėliai, šioje šalyje vadinami escamole.
Šis gurmaniškas patiekalas pateikiamas tik brangiuose meksikietiškuose restoranuose. Skruzdėlių kiaušinėliai kepinami svieste ir derinami su kitais tradiciniais Meksikos virtuvės produktais arba kiaušiniais.
Padėjo tik liaudies medicina
Šių skruzdėlių skruzdėlynai randami po žeme netoli magėjaus ir nopalo kaktusų arba pirul medžių. Skruzdėlės kiaušinėlius deda tik kovą ir balandį. Jos labai agresyvios.
"Jų agresiją patyriau savo kailiu 2006 m., kai dar nepažinojau Meksikos gamtos ir gyvūnijos, – prisiminė Rita. – Egzotiškoje kelionėje grožėjausi nopalo kaktusais ir jų vaisiais. Skindama vaisių nežinojau, kad stoviu tiesiai ant skruzdėlyno! Sugėlė blauzdas taip, kad net raudoni gumbai iškilo. Išgijau po keturių dienų, pasitelkusi vietinę liaudies mediciną – gumbus tepiau ant ugnies įkaitintų žaliųjų citrinų sultimis."
Būtent dėl skruzdėlių agresyvumo šis gurmaniškas užkandis brangus – kainuoja, priklausomai nuo restorano, bent 35 litus.
Naujausi komentarai