Rusus paliko opozicijoje


2011-10-12
BNS inf.
Rusus paliko opozicijoje

Latvijos eksprezidento Valdžio Zatlero partija ir premjero Valdžio Dombrovskio "Vienybė" nusprendė kurti koaliciją be prorusiško "Santarvės centro", kuris laimėjo parlamento rinkimus.

Kad užsitikrintų daugumą Saeimoje, dvi politinės jėgos nusprendė pasikviesti į koaliciją Nacionalinį aljansą "Viskas – Latvijai!", "Tėvynei ir laisvei!" ir "Judėjimas už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę". Naujai įsteigta antikorupcinė Zatlero reformų partija (ZRP) ir centro dešinioji "Vienybė" paragins Latvijos prezidentą Andrį Bėrzinį teikti į premjero pareigas "Vienybės" dabartinį vyriausybės vadovą V.Dombrovskį.

Naujoji vyriausybė, įvardyta kaip reformų ir teisingumo vyriausybė, sieks išlaikyti Latvijos kursą dėl euro įsivedimo 2014 m. ir fiskalinės disciplinos, kaip sakoma partijų pasiūlytame koalicijos susitarime.

Šis sprendimas reiškia, kad rusų mažumai atstovaujantis "Santarvės centras", kuris yra didžiausia parlamentinė partija, po praėjusį mėnesį įvykusių pirmalaikių rinkimų turinti 31 vietą 100 vietų parlamente, tikriausiai turės atsisveikinti su siekiu tapti valdančiąja partija. Siūloma centro dešiniųjų koalicija parlamente turės 56 vietas.

V.Dombrovskis, kurio partija po rugsėjo 17-osios rinkimų liko antra, Latvijos premjero poste dirba nuo 2009 m. kovo. Jam vadovaujant šalis ėmė taikyti griežtas taupymo priemones.

Kaip sakoma partijų pasirašytame susitarime dėl koalicijos, vyriausybė sieks, kad deficitas siektų daugiausiai 3 proc. – tai didžiausias leidžiamas deficitas pagal stojimo į euro zoną taisykles.

Po sutarties pasirašymo ZRP lyderis V.Zatleras sakė, kad pavyko pasiekti tokį susitarimą, kuris leidžia įvykdyti šios partijos numatytas reformas švietimo srityje, sutelkti visuomenę ir teisingumo institucijas tam, kad būtų sumažinta pinigų įtaka politikoje.