Naujasis Orleanas išlaikė išbandymą


2008-09-03
BBC, BNS inf.
Naujasis Orleanas išlaikė išbandymą

Jungtinių Valstijų pietinę pakrantę siaubęs uraganas Gustavas pridarė daug žalos, tačiau Meksikos įlankos pakrantės gyventojai dar negali atsipūsti. Meteorologai pranešė, kad Karibų baseine kilo nauja galinga audra.

Dar ne pabaiga

Naujasis Orleanas vėl atrodo kaip po karo - čia pirmadienį praūžė uraganas Gustavas. Vėtra griovė elektros linijų atramas, nepritvirtintus daiktus pavertė nevaldomais sviediniais. Išvartyti medžiai ir elektros linijų stulpai užtvėrė miesto gatves. Vėjas plėšė namų apdailą, lietvamzdžius ir stogus.

Nors uragano padariniai nebuvo tokie baisūs kaip prieš tris metus praūžusios Katrinos, daugelis gyventojų džiaugėsi, kad mero Ray Nagino paraginti išvyko iš miesto. Mat meteorologai prognozuoja, kad tai dar ne pabaiga. Anot jų, Meksikos įlankoje jau susiformavo nauja audra Hanna ir virtusi uraganu penktadienį gali pasiekti Jungtines Valstijas. Prognozuojama, kad nuo Hannos labiausiai nukentės Džordžijos ir Teksaso valstijos.

Pylimai atlaikė

"Atrodo, kad dar ne visiškai susidorojome su sunkumais, bet prie to artėjame", - traukiantis uraganui per spaudos konferenciją pareiškė Naujojo Orleano meras. Jis perspėjo, jog džiaugtis anksti - vanduo dar gali užlieti rajoną į vakarus nuo Misisipės upės.

"Pylimai atlaikė, nes susilpnėjęs iki 2-os kategorijos Gustavas nesukėlė tokių bangų, kaip 2005 m.", - sakė vienas pareigūnas. Anuomet pralaužęs apsaugos pylimus vanduo užliejo daugiau kaip 80 proc. miesto teritorijos. Žuvo apie 1800 žmonių.

Šį kartą nerizikavo

Pasimokiusi iš praeities klaidų, valdžia džiaugiasi, kad šį kartą veiksmai buvo gerai organizuoti. Likusių Naujojo Orleano gyventojų saugumu pasirūpino specialiai tam mobilizuoti kariškiai, kurie užtikrino ir tvarką mieste.

Nors tragiškų padarinių Naujajam Orleanui pavyko išvengti, Gustavo padaryta žala skaičiuojama milijardais JAV dolerių. Be to, pasak Luizianos valstijos pareigūnų, dėl uragano Jungtinėse Valstijose žuvo mažiausiai 7 žmonės - 4 per nelaimingus atsitikimus evakuojant, o trys kritinės būklės ligoniai mirė, kai buvo perkeliami iš vietos medicinos centrų. Anksčiau Karibų jūros salas nuniokojęs uraganas iš viso nusinešė daugiau nei 100 žmonių gyvybes.