Naujas Vienybės aikštės drabužis


2008-10-23
Vereta Rupeikaitė
Naujas Vienybės aikštės drabužis

Kitą savaitę kauniečiai galės susipažinti su architektų idėjomis, kaip atnaujinti vieną svarbiausių miesto aikščių.

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos paskelbtame atvirame Vienybės aikštės konkurse panoro dalyvauti apie dvidešimt architektų kolektyvų. Komisija dar vertins, ar visi jie atitinka keliamus reikalavimus. Tikslus konkurso dalyvių skaičius turėtų paaiškėti kitą savaitę. Vienas projektas bus tik eksponuojamas, bet nevertinamas, nes buvo pateiktas pavėluotai.

Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus atsakingos sekretorės Snieguolės Surblienės teigimu, apie dvi savaites darbai bus eksponuojami Architektų namų salėje. Kauniečiai galės išsakyti patariamąją nuomonę apie labiausiai patikusius projektus, tai galbūt padės apsispręsti vertinimo komisijai. Konkursos nugalėtojas turėtų paaiškėti lapkritį.

Pretendentai turėjo pateikti bent vieną maketą, brėžinių, eskizų, kompiuterinių vaizdų. Pagrindinė konkurso užduotis – viršutinės aikštės dalies sutvarkymas. Autoriai taip pat galėjo, bet neprivalėjo pateikti po aikšte planuojamos įrengti automobilių stovėjimo aikštelės sprendinius.

Tikimasi, kad konkursas padės išrinkti geriausią Vienybės aikštės Kaune sutvarkymo projektą. Ši aikštė turėtų būti formuojama kaip universali viešoji erdvė, kuri taptų svarbia miesto renginių, bendravimo bei poilsio vieta.

Pirmosios vietos laimėtojui bus skirta 67 tūkst. litų, antrosios – 47 tūkst., trečiosios – 37 tūkst. litų premijos. Taip pat planuojama įteikti dvi paskatinamąsias premijas po 10 tūkst. litų.