Direktoriaus rakto paieškos ligoninėje virto skandalu


2011-08-17
Arūnas Dambrauskas
Direktoriaus rakto paieškos ligoninėje virto skandalu

Kauno klinikinėje ligoninėje (KKL) – sabotažas. Taip vakarykščius įvykius apibūdino savivaldybės atstovai, kuriems teko jėga brautis į ligoninės direktoriaus kabinetą. O ligoninės direktorius savivaldybę padavė į teismą.


a.dambrauskas@kaunodiena.lt

Du pavaduojantieji direktorių

Kauno klinikinės ligoninės (ją sudaro buvusi Raudonojo Kryžiaus klinikinė ligoninė ir Kauno 2-oji ligoninė) gydytojai vakar buvo visiškai sutrikę.

Laikinasis ligoninės direktorius Kęstutis Mazurkevičius, išeidamas atostogauti, vadovauti įstaigai paskyrė šios ligoninės gydytoją Raimundą Kunicką. Bet vakar iš ryto dirbti KKL direktoriumi, pavaduojančiu K.Mazurkevičių, atvyko kitos ligoninės – Kauno klinikų gydytojas, Sveikatos mokslų universiteto profesorius Eduardas Vaitkus. Jį netikėtai paskyrė savivaldybė. E.Vaitkus, 2008 m. dalyvavęs Seimo rinkimuose darbo partijos sąraše, užkulisiuose vadinamas socialdemokrato Artūro Orlausko žmogumi. A.Orlauskas E.Vaitkų atvežė į ligonię ir aktyviai dalyvavo vakarykščiame trileryje.

Pavadino X failais

Atėjęs į darbą E.Vaitkus pusę dienos praleido koridoriuje, nes atsakingi ligoninės darbuotojai jam nedavė įstaigos vadovo kabineto rakto. Apie netikėtą situaciją naujasis direktorius pranešė įmonės steigėjai – savivaldybei.

"Tai sabotažas", – sužinojęs apie koridoriuje bejėgiškai mindžikuojantį profesorių pareiškė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Stankevičius ir pats atvyko išsireikalauti rakto nuo direktoriaus kabineto.

Tačiau bandymai gauti raktą ligoninės koridoriuose įsuko tikrą trilerį, kurio visas peripetijas stebėjo "Kauno dienos" žurnalistas. "Tai kažkokie X failai, rimčiau kalbant – sabotažas", – apibendrindamas keistus įvykius sakė su A.Stankevičiumi į ligoninę atvykęs Kauno miesto tarybos narys, darbo grupės ligoninės veiklai tirti narys Artūras Orlauskas.

Pagrasino policija

Pagal savivaldybės planą E.Vaitkui turėjo būti laikinai įteikti kasmečių atostogų planavusio išeiti KKL direktoriaus Kęstučio Mazurkevičiaus kabineto raktai.

Atvykus savivaldybės atstovams, K.Mazurkevičiaus ligoninėje nebuvo.

"Raktų nuo kabineto nėra. Jie – pas ūkio dalies vedėją, o jis dabar atostogauja", – į K.Mazurkevičiaus referentės kabinetą atvykusiems savivaldybės atstovams pranešė KKL ūkio dalies darbuotoja Gintarė Žvinytė.

Buvo sutarta, kad raktus nuo kabineto ji atveš šiek tiek vėliau. Kai G.Žvinytė išvyko, ligoninėje pasirodė K.Mazurkevičius. Savivaldybės atstovams jis pareiškė, kad įsakymas dėl E.Vaitkaus skyrimo laikinu direktoriumi juridiškai yra abejotinas. Be to, pareiškė: jei savivaldybės atstovai bandys patekti į jo kabinetą, bus priverstas iškviesti policiją.

Raktai prapuolė

Nustebinti tokio pareiškimo, A.Stankevičius ir A.Orlauskas nusprendė tuojau sudaryti darbo grupę, kurios tikslas – nedelsiant išsikviesti antstolį, patekti į kabinetą ir atlikti jo reviziją.

Tačiau komisijos narių laukė netikėtumas. Paskambinęs G.Žvinytei, E.Vaitkus sužinojo, kad ji negalės atvykti, nes kažkurioje ligoninės vietoje įvyko avarija ir jai tenka dalyvauti jos likvidavimo darbuose.

Ligoninės direktoriumi paskirtas E.Vaitkus bandė įsakyti G.Žvinytei atvykti.

"Pasakiau, kad avarijos vietoje gali būti kiti darbuotojai, tačiau G.Žvinytė man atsakė, jog tikrai neatvyks", – E.Vaitkus perpasakojo ką tik pasibaigusio pokalbio turinį šalia jo stovintiems A.Stankevičiui ir A.Orlauskui.

"Tegul ji pasako, kur ta avarija įvyko", – patarinėjo A.Stankevičius.

Sužinojęs, kad tai – 416 palata, A.Stankevičius nuskubėjo žiūrėti, kas joje vyksta. Tačiau čia jo laukė netikėtumas. Šalia minėtos palatos dirbanti gydytoja pasakė, kad tose patalpose niekas nesilanko nuo praėjusio birželio. Ji atrakino duris, ir visi pamatė, kad tariamos avarijos vieta – tiesiog tuščias kambarys.

Išjungė telefoną

Priblokšti ir pasipiktinę savivaldybės atstovai vėl skambino G.Žvinytei, tačiau jos telefonas jau buvo išjungtas.

K.Mazurkevičiaus referentė užsiminė, kad raktą galėtų turėti vieną iš direktoriaus kabinetų remontuojantys darbininkai, tačiau jų surasti nuėjęs vyras netrukus pranešė, kad darbininkų ligoninėje jau nebėra.

Tuomet nuspręsta į kabinetą patekti jėga. Apie 17 val. buvo iškviestas spynų meistras, kuris, panaudodamas specialią techniką, išardė direktoriaus kabineto spynas, ir durys atsivėrė.

Nors pradėjo kaukti signalizacija, tačiau į kabinetą sugužėjo daug nelauktų svečių.

"Tokioje situacijoje dar nėra tekę būti", – prisipažino naujuoju kabineto šeimininku laikinai paskirtas profesorius, buvęs sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos patarėjas E.Vaitkus.

Ką galėjo slėpti?

Kodėl ligoninėje už nosies atvirai buvo vedžiojami įmonės steigėjos – savivaldybės – atstovai? Kas gali būti slepiama K.Mazurkevičiaus kabinete?

Anot A.Orlausko, K.Mazurkevičiaus veikloje ryškėja nusikalstamos veiklos požymių.

"Vasario mėnesį K.Mazurkevičius Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės vardu pasirašė 90 tūkst. litų vertės sutartį. Tačiau ta ligoninė buvo panaikinta sausio mėnesį. Tai tikras kriminalas. Vieną kartą K.Mazurkevičiui išėjus atostogų, į ligoninę buvo pasiųstas auditas ir jis rado pažeidimų. Kai jis vėl parašė pareiškimą atostogoms, buvo nutarta pavaduoti skirti ne jo žmogų, kad būtų galima prieiti prie dokumentų ir viską išsiaiškinti. Jei bus rastas pagrindas, vyks tolesnis tyrimas", – pasakojo A.Orlauskas.

Atostogų išeinantis K.Mazurkevičius laikinuoju direktoriumi paliko patyrusį traumatologą ir administratorių, ne vieną dešimtmetį įmonėje dirbantį Raimondą Kunicką.

Direktorius protestuoja

K.Mazurkevičius su E.Vaitkaus paskyrimu direktoriumi nesutinka. Kauno merui Rimantui Mikaičiui skirtame rašte K.Mazurkevičius teigia, kad "jokie teisės aktai nenumato, kad jau pavedus vienam asmeniui eiti direktoriaus pareigas, būtų galima pavesti tas pačias pareigas kitam asmeniui, kol neatšauktas pirmasis pavedimas".

Įsakymą dėl E.Vaitkaus paskyrimo laikinuoju direktoriumi pasirašęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Navakauskas tokius aiškinimus vadina klaidinančiais.

"Ponas K.Mazurkevičius, išeidamas atostogų, turėjo teisę ir pareigą siūlyti, kas jį galėtų pavaduoti, bet skirti jį pavaduojančio darbuotojo negalėjo, nes tai yra savivaldybės prerogatyva. Todėl mūsų paskyrimas yra teisėtas", – "Kauno dienai" sakė A.Navakauskas.

Savivaldybės veiksmus K.Mazurkevičius apskundė Kauno miesto apylinkės teismui.