V.Uspaskichas turi naujų rūpesčių


2005-01-29
V.Uspaskichas turi naujų rūpesčių

Už rinkimų kampanijos pažeidimus Darbo partijos lyderiui gresia administracinė atsakomybė

BNS. Už rinkimų kampanijos pažeidimus Darbo partijos lyderiui, ūkio ministrui Viktorui Uspaskichui gresia administracinė atsakomybė.

Patikrinusi Seimo rinkimų politinės kampanijos finansavimą, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) konstatavo, jog V.Uspaskichas asmeniškai sumokėjo 47,2 tūkst. litų už filmo “Noting Hilas” transliavimą per vieną televizijos kanalų Lietuvoje.

Tuo tarpu šios transliacijos anonsą apmokėjo pati Darbo partija, šią akciją pateikusi kaip dovaną rinkėjams.

Seimo rinkimų įstatymas reikalauja, jog politinės rinkimų kampanijos išlaidos būtų finansuojamos iš specialiosios rinkimų sąskaitos.

Baudos bus skiriamos vėliau

VMI nustatė, jog iš viso 2 partijos ir 44 kandidatai dalį išlaidų apmokėjo grynaisiais pinigais, o ne iš specialiosios banko sąskaitos.

Lietuvos laisvės sąjunga grynaisiais pinigais apmokėjo beveik 10 tūkst. litų, Lietuvos socialdemokratų sąjunga - 19,3 tūkst. litų išlaidų.

VMI viršininko pavaduotojo Daivio Zabulionio teigimu, už nustatytus pažeidimus gresia administracinė atsakomybė, tačiau dėl baudų skyrimo bus apsispręsta vėliau, nustačius kaltus asmenis.

V.Uspaskichas gali ir išvengti administracinės atsakomybės, jeigu kaltė už minėtą pažeidimą būtų pripažinta partijos iždininkui.

“Mums kelia nerimą tai, kad vis dar pažeidinėjamas straipsnis, draudžiantis apmokėti išlaidas grynaisiais pinigais, nepateikiami dokumentai, pagrindžiantys išlaidas”, - vakar pristatydamas VMI tyrimo išvadas konstatavo VMI viršininko pavaduotojas D.Zabulionis.

Savo ruožtu jis pastebėjo, jog inspektoriai nenustatė pažeidimų, kurie užtrauktų baudžiamąją atsakomybę, o partijos ir kandidatai ėmė daug kruopščiau pildyti ataskaitas.

Beveik penki šimtai ataskaitų

Iš viso VMI patikrino 470 ataskaitų, kurias pateikė 16 partijų ir 454 vienmandatėse apygardose iškelti arba patys save išsikėlę kandidatai, iš jų 303 ataskaitos buvo be pažeidimų.

Pernai rugsėjį įsigalėjęs Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir kontrolės įstatymas susiaurino politinei kampanijai galinčių aukoti asmenų sąrašą, todėl kai kurios partijos ir kandidatai padarė pažeidimų, priimdamos aukas iš viešųjų juridinių asmenų - asociacijų, profesinių sąjungų, klubų, sveikatos įstaigų. Iš viso nustatyta 15 tokių atvejų.

Valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija ir opozicinė Tėvynės sąjunga iš asociacijos “Lietuvos keliai” priėmė po 20 tūkst. litų, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDPS) - 34 tūkst. litų iš Lietuvos pieno ūkių asociacijos.

Pagal Politinių partijų ir kampanijų finansavimo ir kontrolės įstatymą, politines partijas gali remti tik privatūs juridiniai asmenys.

Asociacija “Lietuvos keliai” bei Lietuvos pieno ūkių asociacija yra viešieji juridiniai asmenys.

VMI tai traktavo kaip finansavimą iš neleistino šaltinio. Pagal įstatymą tai vertintina kaip šiurkštus pažeidimas, dėl kurio partijos gali netekti teisės į pusmetinę valstybės dotaciją bei kompensuoti dalį rinkimų kampanijos išlaidų iš biudžeto.

Šiais metais partijoms iš viso ketinama skirti 3 mln. litų dydžio dotaciją, pusė šios sumos turi būti paskirstyta iki gegužės.

Svarstys, kokias taikyti sankcijas

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas patvirtino, jog komisija svarstys klausimą dėl sankcijų partijoms, priėmusioms lėšas iš neleistinų šaltinių.

Z.Vaigauskas pažymėjo VMI išvadose nematąs dalykų, “kurie keltų didelę nerimastį”.

VMI atstovai teigia tikrinimo metu nepatyrę spaudimo iš politikų ir vertinę visas partijas bei kandidatus nepriklausomai nuo to, ar jie buvo išrinkti į Seimą.

Po Seimo rinkimų VMI turėjo patikrinti, ar rinkimuose dalyvavusių partijų ir kandidatų deklaruoti galutinių politinės kampanijos finansavimo ataskaitų duomenys yra teisingi, ar finansavimas buvo tvarkomas laikantis įstatymų.

Pernai rugsėjį įsigaliojęs įstatymas pirmą kartą nustatė apribojimus aukoms ir kampanijos išlaidoms, sugriežtino finansavimo tvarką ir kontrolę.