Darbo partija verslo centrų nešturmuos


2005-05-19
Stasys GUDAVIČIUS
Darbo partija verslo centrų nešturmuos

Ūkio ministrui artima Verslo darbdavių konfederacija neketina pretenduoti į savivaldybėms perduodamų institucijų dalininkus

Politinį triukšmą sukėlusių vietinių verslo informacijos centrų priklausomybės klausimai netrukus turėtų būti išspręsti savivaldybių naudai. Darbo partijos lyderis, ūkio ministras Viktoras Uspaskichas, patikino nesieksiąs, kad į verslo centrų dalininkus būtų įtraukta ir šiai partijai artima Verslo darbdavių konfederacija. Tačiau dabar verslo informacijos centrai tikriausiai gaus mažesnes dotacijas iš valstybės biudžeto.

Rengiamas nutarimas

Seimo Ekonomikos komitetas, vadovaujamas Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos atstovo Vyto Navicko, svarstė, su kokiomis problemomis susiduriama valdant verslo informacijos centrus.

Prieš kelias savaites Seimo opozicija skundėsi, kad beveik visuose miestuose ir rajonuose esantys centrai verčiami į savo dalininkus įtraukti Verslo darbdavių konfederaciją. Kaip “Kauno diena” jau rašė, konservatoriai įtarė, kad tokiu būdu Darbo partija, vadovaujama V.Uspaskicho, gali padidinti savo įtaką savivaldybėse artėjant vietinės valdžios rinkimams.

V.Uspaskichas vadovavo Verslo darbdavių konfederacijai, iki tapo Darbo partijos lyderiu. Konfederacija prisidėjo prie šios politinės partijos įsteigimo.

V.Uspaskichas jau posėdžio pradžioje pareiškė, kad po įvairių pasitarimų nuspręsta verslo informacinius centrus atiduoti savivaldybių dispozicijon. “Jau yra rengiamas atitinkamas Vyriausybės nutarimas”, - sakė ministras.

Finansavimą perduos savivaldybėms

Šiuo metu daugumą verslo informacijos centrų kartu valdo savivaldybės ir Ūkio ministerija. Priėmus atitinkamą Vyriausybės nutarimą dalininkų sąraše ministerijos nebeliks.

Tokiu atveju verslo informacinių centrų veiklos finansavimas būtų perduotas iš Ūkio ministerijos į kiekvieną savivaldybę. V.Uspaskichas neatmetė galimybės, kad finansavimas gali ir sumažėti: “Tie 4,2 milijono litų, kurie dabar skiriami centrams per ministeriją, bus paskirstyti kiekvienai savivaldybei ir ji turės administruoti tas lėšas. Nesu tikras, ar pervedamos sumos išliks tos pačios”.

Ministras teigė savo pateiktais pasiūlymais dėl asocijuotų verslo struktūrų, įskaitant ir Verslo darbdavių konfederaciją, įtraukimo norėjęs pagerinti verslo informacijos centrų veiklą, nes dabar ją vertina neigiamai. “Norėjau, kad centrų veikloje dalyvautų verslininkai, bet man neleidžia to daryti, kaltina visokiom nuodėmėm. Neturiu aš tikslo užgrobti tuos centrus, todėl ir sutinku, kad savivaldybės juos perimtų”, - kalbėjo V.Uspaskichas.

Kur yra esmė?

Informacija apie Ūkio ministerijos ketinimus atsisakyti Verslo darbdavių konfederacijos protegavimo ir informacijos centrus perduoti savivaldybėms sulaukė opozicijos pritarimo.

Konservatorius Jurgis Razma tvirtino turįs žinių, kad prieš kurį laiką Ūkio ministerijos atstovai tarnybiniais automobiliais kartu su Verslo darbdavių konfederacijos nariais važinėjo į kai kurias savivaldybes ir ragino būtinai įtraukti šios konfederacijos atstovus į verslo informacijos centrų dalininkus.

“Kai kur tai ir buvo padaryta - Rietave, Kėdainiuose, Telšiuose”, - teigė valdančiajai daugumai priklausanti socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Ji tvirtino, kad centrai dirba pakankamai gerai, todėl jiems nėra dėl ko priekaištauti.

Tačiau komiteto posėdyje neapsieita be apsižodžiavimų. Ūkio ministro poziciją gynęs jo partijos kolega Pranas Vilkas vieną kartą neiškentęs patarė J.Razmai: “Kalbėkit apie esmę”. Tačiau konservatorius to daryti nė neketino. “Kas jūs toks, kad vertintumėt mano esmę”, - atšovė opozicijos atstovas.