Bendrijai svarbiausios - išorinės sienos


2005-09-03
Bendrijai svarbiausios - išorinės sienos

Europos Sąjunga žada paramą Lietuvos siekiui prisijungti prie Šengeno erdvės 2007 metais

Vilniuje viešėjęs Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Frankas Fratinis pareiškė manąs, kad Lietuva pajėgs prisijungti prie Šengeno erdvės 2007 metais ir gaus šiam siekiui Europos Sąjungos paramą.

“Europa privalo padėti naujosioms ES narėms, ir ypač Lietuvai, įvykdyti Šengeno keliamus reikalavimus. Aš tikiu, kad Lietuva sugebės prisijungti prie Šengeno erdvės 2007 metais”, - sakė F.Fratinis vakar po susitikimo su premjeru Algirdu Brazausku.

Šengeno sutartis leidžia jos dalyvių keleiviams ir kroviniams keliauti per sienas be pasienio kontrolės.

F.Fratinis užtikrino, kad Europos Sąjunga suteiks Lietuvai finansinę paramą prisijungiant prie Šengeno erdvės, tačiau konkrečių sumų neįvardijo, nes, anot komisaro, tai priklausys nuo ES biudžeto, dėl kurio Sąjungos lyderiams dar nepavyko susitarti.

“Žinoma, mūsų tikslas, jei tai bus įmanoma, sustiprinti finansinę paramą Lietuvai. Tačiau viskas priklausys nuo ES finansinės perspektyvos. Ypač svarbu išlaikyti esamą finansinę sumą ir jokiu būdu jos nemažinti, kadangi naujosios valstybės ir ypač Lietuva susidurs su neigiamomis pasekmėmis. Ypač svarbu išlaikyti sumą Kaliningrado tranzito tvarkos įgyvendinimui. Balandį mes jau sutarėmė, kad 2005 metais tam skirsime 15 mln. eurų”, - sakė komisaras.

Iš viso Šengeno fonde Lietuvai 2004-2006 metams buvo skirta 150,76 mln. eurų.

EK vicepirmininkas taip pat pažymėjo, kad ES turi padėti naujoms narėms įsijungti į Šengeno erdvę dar ir todėl, kad Šengeno erdvės siena sutaps su ES išorine siena Rytuose, todėl jos apsauga yra bendras visų valstybių narių interesas. Be to, jo nuomone, labai svarbu ne tik išlaikyti dabartinį finansavimą, bet taip pat ir sukurti ES išorinės sienos fondą.

Prie Šengeno sutarties iš Europos Sąjungos valstybių nėra prisijungusios tik Didžioji Britanija ir Airija bei visos naujos ES valstybės. Šengeno sutartį taip pat yra pasirašiusios Norvegija ir Islandija.

Pasak Lietuvos Ministro Pirmininko A.Brazausko, kadangi Lietuva kontroliuoja penktadalį ES išorinės sausumos sienos, jai labai aktualus ES išorinės sienos fondo steigimas.

Premjeras taip pat pareiškė, jog Lietuva pasirengusi pasidalyti savo patyrimu su kaimyninėmis valstybėmis, todėl siekia įsteigti regioninę pasienio tarnybų pareigūnų mokyklą, kurioje galėtų mokytis ir ES, ir kitų valstybių pareigūnai. F.Fratinis pareiškė, jog jis asmeniškai parems šią Lietuvos iniciatyvą.

BNS, KD inf.