Žvilgsnis


2004-03-06
Stasys JOKŪBAITIS
Žvilgsnis

Ateinantį pirmadienį vėl pradės suktis Prezidento Rolando Pakso apkaltos ratas. Taip vakar nusprendė Seimas, kartu patvirtinęs būsimų posėdžių tvarkaraštį ir jo pirmininkus. Pirmą kartą per atkurtosios nepriklausomybės istoriją parlamentarams netrukus pirmininkaus ne Seimo vadovas, o profesionalus teisininkas - Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius arba šio teismo teisėjas Romualdas Urbaitis. Tai nėra džiugus dalykas įstatymų leidėjams, tačiau po kelių mėnesių azartiško žaidimo, kas ką įveiks, toliau trauktis jau nėra kur.

Parlamentarai pasiryžę plušėti kone iki išnaktų, kad tik kuo greičiau užbaigtų savo užsimotą darbą - atstatydinti šalies Prezidentą ir skelbti naujus rinkimus. Pirmadienį Seimui gali būti pateiktos ir Seimo Statuto pataisos, detaliau reglamentuojančios apkaltos procesą. Iš pradžių planuota imtis darbo net nelaukiant Konstitucinio Teismo išvadų. Tam neprieštaravo netgi Seimo etikos sargai, aiškinę savo kolegoms parlamentarams, kaip galėtų vykti šis precedento neturintis procesas. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad taip dirbant būtų neišvengta dubliavimo. Davęs tam tikrus parodymus Seime, apkaltos liudytojas po to turėtų dar skuosti į Konstitucinį Teismą ir ten vėl viską iš naujo dėstyti, ką buvo jau pasakęs parlamentarams. Taip nesunku ir susipainioti.

Pirmadienį parlamentarams teks apispręsti, kaip dirbti toliau: laukti Konstitucinio Teismo išvadų ar ne. Galima neabejoti, jog dėl to bus sulaužyta nemažai iečių, nes vieningos nuomonės kol kas nėra. Seimui žadama siūlyti parengiamojoje apkaltos proceso dalyje daryti pertrauką, kol bus sulaukta Konstitucinio Teismo išvadų dėl kaltinimų Prezidentui Rolandui Paksui, taip pat šiek tiek pataisyti Seimo Statutą.

Tokios nuostatos ketina laikytis socialdemokratai. Jų partneriai socialliberalai iš pradžių purkštavo prieš tokį apkaltos proceso modelį, tačiau vakar jau buvo galima justi, kad abiejų valdančiųjų partijų pozicijos yra gerokai suartėjusios. Galimas daiktas, jog tam nemažos įtakos turėjo ir socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Brazausko apsisprendimas, jog du lygiagrečiai vykstantys procesai - Seime ir Konstituciniame Teisme būtų tam tikras nesusipratimas. Nesulaukus Konstitucinio Teismo išvados, Seimo darbas gali tapti dar sudėtingesnis, jau nekalbant apie kai kuriuos teisinius aspektus.

Tuo tarpu kai kurie Seimo Liberalų ir centro frakcijos atstovai valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos vadovybės siūlymą daryti pertrauką Prezidento Rolando Pakso apkaltos procese, kol bus gauta Konstitucinio Teismo išvada, laiko nelogišku. Pasak jų, dauguma Lietuvos žmonių jau pavargo nuo šios temos ir laukia apkaltos pabaigos, kuri išaiškintų, ar Prezidentas sulaužė priesaiką tautai ir pažeidė Konstituciją, todėl socialdemokratų siūlymas apkaltos procese daryti pertrauką dar labiau nukeltų jo pabaigą ir gilintų visuomenės susipriešinimą.

Kaip viskas vyks iš tiesų, paaiškės kitą savaitę. O kol kas visuomenėje verda aistros. Vakar spaudoje paskelbtais bendros Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos “Baltijos tyrimai” duomenimis, jei Prezidento rinkimai vyktų šiuo metu, juose laimėti daugiausia šansų turėtų skandalo krečiamas dabartinis šalies vadovas Rolandas Paksas. Už jį balsuotų 20,4 proc. apklaustųjų. Dabartinis Prezidentas šį kartą aplenkė kadenciją baigusį šalies vadovą Valdą Adamkų. Yra apie ką pamąstyti ir apkaltos šalininkams, ir priešininkams.

Lietuvos lažybų bendrovės “Orakulas” punktuose nuo vakar imta lažintis, ar gegužės 15 dieną Rolandas Paksas vis dar eis Prezidento pareigas. Statantieji už tai, kad gegužės 15-ąją R.Paksas dar bus Prezidentas, gali laimėti tris kartus didesnę sumą nei pastatytoji, o spėjantiesiems, kad iki to laiko Prezidentas bus nušalintas nuo einamų pareigų, nustatytas koeficientas 1,02. Politinis šalies gyvenimas jau tampa savotišku lošimu. Prisigyvenome.