Žvilgsnis


2003-07-19
Violeta VILKAUSKAITĖ
Žvilgsnis

Tai, kas šiomis dienomis nutiko su trimis šalies teisėjais, galima pavadinti sprogimu teisėsaugos pasaulyje. Prezidentas Rolandas Paksas vakar davė sutikimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn tris teismams vadovavusius teisėjus, kurie įtariami piktnaudžiavę tarnybine padėtimi. Tai bene pirmasis atvejis Lietuvoje po teismų reformos (po 1995-ųjų), kai tokio lygio teisėjai įtariami piktnaudžiavimu tarnyba.

Trys Temidės tarnai - Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkė Palmira Linkevičienė, Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas ir Panevėžio miesto apylinkės teismo vadovas Darius Japertas įtariami darę poveikį kolegoms teisėjams stambaus masto kontrabandos bylose. Manoma, kad jie yra korupciniais ryšiais susiję su kontrabandininkų grupuote, iš kurios už pagalbą gaudavo atlygį. Pagalba buvusi konkreti - pirmininkai darė poveikį pavaldiniams kontrabandos bylose, kad šie atmestų prokuratūros prašymus suimti įtariamus grupuotės narius.

Faktai, kurie negali nesukrėsti ne tik kitų teisėjų, bet ir visuomenės, kuri, beje, ir be Valstybės saugumo departamento surinktos medžiagos, apie teisėjų korpuso “išdaigas” žino labai gerai. Visa bėda, kad tokie dalykai sunkiai įrodomi, ypač kai liečia konkrečius asmenis - šalis - vienoje ar kitoje konkrečioje byloje. Nė vienas nesiskųs saugumui ar STT, kad davė kyšius, jeigu po to buvo priimtas palankus sprendimas. Kita pusė, žinoma, net ir nujausdama apgaulę, niekada neturės įrodymų, nes kad teisėjas buvo papirktas, paaiškės tik priėmus sprendimą. Ratas taip ir užsidaro.

Pastaroji situacija yra unikali - savo teismų pirmininkų darbelius greičiausiai bus padėję išaiškinti patys teisėjai, kurie pirmininkų ir buvo varomi į kampą.

Keisčiausia, kad visi šie teismų pirmininkai iki šiol turėjo neįtikėtinai gerą reputaciją, nes jau yra pakilę karjeros laipteliais - tapę teismų pirmininkais. Du iš jų - Darius Japertas ir Arvydas Gudas yra Lietuvos teisėjų asociacijos valdybos nariai. Arvydas Gudas netgi vadovauja Baltijos šalių teisėjų asociacijos tarybai, yra Lietuvos teisėjų tarybos narys. Teisėjų tarybos, kuri teikia pritarimus Prezidentui priimant į darbą arba atleidžiant teisėjus, pratęsiant jų kadencijos laiką. Vadinasi, jų poveikis kitiems teisėjams galėjo būti dvejopas - eiliniai teisėjai jo galėjo prisibijoti ne tik kaip teismo pirmininko, bet ir kaip Teisėjų tarybos nario, kada nors galinčio nuspręsti jų likimą. Paradoksas, bet A.Gudas netgi yra Teisėjų asociacijos etikos bei teisinio švietimo ir teisėjų mokymo (!) komitetų narys.

Keista, bet ir Dariui Japertui kažkodėl patys teisėjai sudarė sąlygas lipti karjeros laiptais. Patys teisėjai šiemet pavasarį žurnalo “Veidas” atliktoje apklausoje Darių Japertą minėjo kaip vieną geriausių Lietuvos teisininkų. Tiesa, sunku būtų ginčytis dėl gerumo. Susikompromituoti gali ir geri teisininkai. Noras pasipelnyti esant galimybei dažnokai užgožia net pačių geriausiųjų sąžinę.

Šiandien tik pasveikinti galima Seimo Antikorupcijos komisiją, kuri Valstybės saugumo departamentui pateikė pirminę informaciją apie tai, kas vyksta Temidės rūmų pastogėje. Saugumo darbuotojai metus rimtai dirbo tirdami pirminius signalus, kurie, kaip gyvenimas rodo, pasitvirtino. Sutikit, demaskuoti teisėjų korpuso atstovus yra labai sunku. Ko gero, ne lengviau bus juos įvaryti į kampą ir bylos tyrėjams. Apkaltinti teisininkus yra labai sunku. Ir dabar daug kas priklausys nuo saugumo darbuotojų surinktos medžiagos kokybės. Beveik nereikia abejoti, kad teisėjai savo gynybai nusisamdys pačius geriausius Lietuvos advokatus, kurie, žinoma, stengsis dėl savo kolegų. Tačiau, šiaip ar taip, situacija yra pamokanti visiems Temidės tarnams. Ko gero, tai, kas paskelbta dabar, tėra tik aisbergo viršūnė. Tiesa, net ir neslepiama įtarimų, jog su nusikaltėliais gali būti susiję mažiausiai dar šeši Panevėžio apygardos bei Biržų rajono apylinkės teismo teisėjai. Atrodo, šydas, ilgai slėpęs kruopščiai saugomą pasaulį, praskleistas.