Valdančioji koalicija demonstruoja vienybę


2004-03-06
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Valdančioji koalicija demonstruoja vienybę
Po “Kauno dienos” publikacijos rajono Tarybos nariai puolė rinkti merą Leonardą Gineiką remiančiųjų parašus

Jau keletą savaičių Kauno rajono politikai kalba, kad valdančiajai koalicijai iškilo grėsmė. Rajono meras Leonardas Gineika šias kalbas vadina absurdiškomis ir nieko nekomentuoja. Tačiau vakar 18 Tarybos narių išplatino merą palaikantį pareiškimą. Politikai tikino, kad jų koalicija yra tvirta. Tuo tarpu opozicijos atstovai užsiminė, kad tai tik “vieša deklaracija”.

Meras nepasirodė

Išplatintame pareiškime teigiama, kad Tarybos nariai pasitiki meru ir pasirengę dirbti šioje komandoje. “Esame įsitikinę, kad Kauno rajono savivaldybės administracija dirba stabiliai, o Taryba nuosekliai vykdo savo funkcijas”, - teigė 18 pareiškimą pasirašiusių politikų. Rajono Taryboje yra 27 nariai.

Merus palaikantys pareiškimai yra gana neįprastas reiškinys. Dažniausiai parašai renkami interpeliacijai. Spaudos konferencijoje dalyvavę politikai teigė, kad tai padaryti juos paskatino “Kauno dienos” publikacija, kurioje rajono socialdemokratai ir socialliberalai užsiminė apie neoficialius pokalbius bei suabejojo valdančiosios daugumos ilgaamžiškumu.

“Turime jus nuvilti. Lietuvos politiniame gyvenime apstu skandalingų dalykų. Noriu paneigti, kad Kauno rajono taryboje kuriamos naujos koalicijos. Pasigirdusios kalbos mums sukėlė nerimą”, - teigė Tėvynės sąjungos Kauno rajono skyriaus pirmininkas Donatas Jankauskas. Jis paskutinis pasirašė minėtą pareiškimą.

Įdomiausia, kad pareiškime akcentuojamas L.Gineikos palaikymas, o ne koalicijos stabilumas. Pats meras spaudos konferencijoje nepasirodė. Joje nedalyvavo ir vicemerė konservatorė Nijolė Kliučienė.

Junta partijos vadovų įtaką

Kalbas apie Kauno rajono koalicijos trapumą paskatino ne tik opozicijos pareiškimai, bet ir kai kurių Tėvynės sąjungos lyderių užuominos. Jie pageidavo, kad jų kolegos nebendradarbiautų su Prezidento Rolando Pakso įkurtos partijos atstovais. “Dabartinė situacija valstybėje kelia įvairių minčių. Būtume tikrai laimingi, jeigu Kauno rajono konservatoriai sudarytų koaliciją, kurioje nebūtų liberaldemokratų”, - teigė Seimo narys Jurgis Razma.

D.Jankauskas pripažino, kad juntama partijos vadovų įtaka. Tačiau jis pabrėžė, kad valdančiąją koaliciją sudaro ne tik konservatoriai ir liberaldemokratai. “Mes negalime leisti sau prabangos politikuoti. Kauno rajono liberaldemokratai nedalija populistinių pažadų. Jeigu rajone pajustume panašias tendencijas kaip sostinėje, tada žiūrėtume. Tačiau dabar tokių požymių nėra”, - tikino konservatorius.

Žada dar geriau dirbti

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos atstovas Vytautas Žmuidzinavičius pripažino, kad dabartinis meras klaidų neišvengė. “Tačiau rajono Tarybos nariai turėtų mažiau kalbėti ir užgaulioti vieni kitus. Privalome kartu dirbti gyventojų labui”, - sakė politikas. Jam pritarė ir kitų valdančiajai koalicijai priklausančių partijų nariai.

“Pasitikiu dabartine dauguma ir manau, kad ateityje dirbsime tik geriau”, - tikino liberalcentristė Janina Marcinkevičienė.

Po spaudos konferencijos kalbinti kai kurie opozicijos atstovai tvirtino, kad kartais sunku prognozuoti rajono politikų veiksmus, tačiau jie ragino neskubėti šioje istorijoje padėti tašką.