Užsiliepsnojęs putinas Pereiti į pagrindinį turinį

Užsiliepsnojęs putinas

2008-05-14 12:13

Rudenį sunokinantis ryškiai raudonas uogas putinas ne tik dekoratyvus, bet ir papildomas mūsų organizmo vitaminų šaltinis

Rudenį sunokinantis ryškiai raudonas uogas putinas ne tik dekoratyvus, bet ir papildomas mūsų organizmo vitaminų šaltinis

Nors pasaulyje žinoma apie 200 rūšių putinų, tačiau Lietuvoje tik paprastasis putinas auga savaime. Tai 2-4 m aukščio krūmai arba medeliai, gyvenantys apie 50 metų. Šiuo metu putinas labai patrauklus - raudonuoja didelės kekės uogų, o netrukus, po pirmųjų šalnų, paraus ir lapai. Šis puošnus augalas labai tinka dekoratyviniuose želdiniuose, jo uogos ir žievė naudingi sveikatai.

Rūšių įvairovė

Anot VDU Botanikos sodo direktoriaus biomedicinos dr. Remigijaus Daubaro, Lietuvoje auginama apie 10 atvežtinių putino rūšių. Bene labiausiai Lietuvoje paplitusi yra paprastojo putino dekoratyvinė forma ‘Roseum’, kuri liaudiškai vadinama gulbinu. Šio putino rutuliškos formos žiedynai žavi šviesiai rožine ar balta spalva. Didesnio sodininkų ir želdintojų dėmesio turėtų sulaukti kitos paprastojo putino dekoratyvinės formos, neįprastais raudonais ar geltonais, margais, dėmėtais lapais, glausta laja, geltonomis uogomis. Žodžiu, sodybą galima puošti ne tik visiems įprastu putinu.

R.Daubaras pataria sodininkams, norintiems ne tik gerėtis dekoratyviu putinu, bet ir turėti uogų, pasodinti Ukrainoje sukurtą paprastojo putino veislę ‘Kijevskaja sadovaja’. Nuo vieno šio putino krūmo galima surinkti 20-25 kg uogų. Botanikos sode atlikti tyrimai byloja, kad derlingos ir ‘Krasnaja grozdj’ bei ‘Leningradskaja otbornaja’ veislės.

Verta įsidėmėti, kad aitraus prieskonio neturi triskiaučio putino uogos. Šių perdirbtų uogų skonis primena spanguolių. Tad neatsitiktinai kai kuriose šalyse šie putinai vadinami aukštaūge spanguole arba spanguolių krūmu. Beje, ‘Philips’ veislės putino uogos yra serbentų skonio.

Priežiūra

Nederlingose dirvose putinų krūmai tręšiami prieš prasidedant vegetacijai ir prieš nukrentant lapams (dabar). R.Daubaras pataria pavasarį įterpti 40-50 g azoto, 30-40 g fosforo ir 20-30g kalio į vieną kvadratinį dirvos metrą. “Jei auginsite medelį, o ne krūmą, tai reikia trejus metus iš centrinio ūglio formuoti būsimą stiebą, o jo 1,5-2 m aukštyje - vainiką. Kartu būtina kasmet šalinti šaknines atžalas bei iš miegančiųjų pumpurų ant stiebo išaugusius ūglius”, - aiškino dr. Remigijus Daubaras.

Putinams nebaisi lietuviška žiema, tačiau juos reikia saugoti nuo kenkėjų. Paprastojo putino lapams labai pavojingas putininis lapgraužis, kuris labai susilpnina augalą, sumažina uogų derlių. Kovai su šiuo kenkėju tinka decis - juo purškiama prieš sprogstant pumpurams. Žydėjimo metu purškiama prieš gumbavapsvę.

Putinai gan atsparūs ligoms.

Uogų vertė, panaudojimas

Prinokusios putinų uogos savo verte nenusileidžia kitoms vertingoms miško uogoms. Ne visiems patinkantį šviežių putino uogų kvapą lemia valerijono rūgštis bei jos eteriniai junginiai, o kartoką skonį - vienas iš glikozidų. Kultūrinių veislių uogos yra mažiau karčios. Beje, gamtoje randama ir paprastojo putino saldžiavaisė forma.

Putino uogos, be vertingų maistinių savybių, turi ir gydomųjų. Anot dr. R.Daubaro, šviežios uogos arba jų sultys tinka skausmams mažinti, sergant bronchine astma ir hipertonija. Uogos gerina širdies darbą, tinka sergantiesiems neurozėmis, esant kraujotakos sistemos spazmams, aterosklerozei, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms, vidiniam kraujavimui, laisviems viduriams, inkstų skausmams, peršalus. Sulčių kompresai naudojami odos ligoms gydyti.

Putino žievės nuoviras gerina virškinimą, padeda atsikosėti.

Putino uogos valgomos šviežios, dedamos į kepamus pyragus, bet dažniausiai naudojamos perdirbtos. Jos trinamos su cukrumi, iš jų spaudžiamos sultys, verdamos uogienės ir kisieliai. Jos tinka kaip garnyras prie įvairių mėsos ir žuvies patiekalų.

Verta įsidėmėti - putino uogų kartumas išnyksta jas užšaldžius arba pakaitinus, išvirus.

Šeimininkių kertelė

Putino uogų morsas

Pusę stiklinės šviežių uogų sulčių sumaišyti su litru karšto vandens, pagal skonį įdėti cukraus ir palikti 3-5 valandoms. Gerti šaltą.

Gėrimas

Kilogramą nuplautų uogų apibarstyti 300 g cukraus. Kai po 5-6 dienų atsiras sulčių, sutrinti, perkošti, ir sumaišyti su 100 g medaus. Pateikti stiklinėse, įpylus gazuoto vandens ir įdėjus gabaliuką ledo.

Drebučiai

Kilogramą nuplautų uogų 5-6 minutes kaitinti karštame vandenyje, išgriebti, apdžiovinti. Po to užpilti 2 stiklines šilto vandens ir palaukti, kol uogos suminkštės. Tuomet pertrinti per tinklelį, sumaišyti su kilogramu cukraus ir kaitinti, kol užvirs. Drebučius supilti į karštus stiklainius, uždaryti.

Uogos, trintos su cukrumi

Nuplautas putino uogas pusantros valandos kaitinti 115-120 laipsnių temperatūroje. Tuomet pertrinti per tinklelį. Vienam kilogramui tyrės reikės kilogramo cukraus - maišyti tol, kol ištirps. Tuomet supilti į stiklainius ir kaitinti verdančiame vandenyje 25-30 minučių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų