Tikslas čiuožti nuvedė anapus Atlanto


2005-01-29
Remigijus JURGELAITIS
Tikslas čiuožti nuvedė anapus Atlanto

Devyniolikametis lietuvis Deividas Stagniūnas dėl didžiausios savo aistros - čiuožimo ne tik persikraustė į JAV, bet ir susibičiuliavo su Lietuvai pasiryžusia atstovauti indėnų kilmės amerikiete

Vasario pabaigoje lietuvis Deividas Stagniūnas ir jo indėnų kilmės partnerė Kaila Nikolė Frey dalyvaus “2005 ISU World Junior Figure Skating” turnyre Kanadoje.

Tai bus pirmas jau kelerius metus besitreniruojančios poros išbandymas ir jėgų patikrinimas. “Abu norime pasirodyti kuo geriau, kad nei mums, nei Lietuvai nebūtų gėda”, - kalbėjo devyniolikametis čiuožėjas, sieksiantis pakartoti garsiausios Lietuvos ledo poros pasiekimus.

Vertė valgyti mėsainius

Deivido svajonė užkopti į stipriausių pasaulio čiuožėjų olimpą buvo tokia stipri, kad keturiolikmetis jaunuolis savo tėvus įkalbėjo palikti Kauną ir išvykti gyventi į Jungtines Amerikos Valstijas. Prieš kelerius metus šeima susikrovė lagaminus ir ilgai negalvoję išvyko į JAV. Kol tėvai suko galvas, kur įsikurti, rasti darbą ir pradėti normalų gyvenimą, Deividas mąstė tik apie ledą, pačiūžas ir naująją savo partnerę.

Šeima apsigyveno netoliese “Sportplex” ledo arenos, kad vaikinas galėtų kasdien nueiti iki čiuožyklos, netoli buvo ir naujoji Deivido mokykla. Šiandien vaikinas pripažįsta, kad pirmosios dienos naujoje aplinkoje nebuvo lengvos, tačiau jis visuomet suprato, kad kitoje Atlanto pusėje galės pasiekti daugiau nei treniruodamasis Lietuvoje. “Čia daug geresnės sąlygos. Be to, Kaune neturėjau partnerės, o su dabartine ne tik treniruojuosi, bet ir pas ją gyvenu”, - paaiškino Deividas.

Nors vaikinas didžiąją dienos dalį praleisdavo ant ledo, tačiau stengdavosi rasti ir kitų užsiėmimų. “Iki šiol nesu perpratęs amerikiečių kultūros. Nepriprantu prie jų valgymo įpročių, kitų dalykų, tačiau Amerikoje man labai patinka, jaučiuosi savas”, - šypsojosi Deividas.

“Vos tik atvažiavęs iš Lietuvos buvau mažas, plonas berniukas, o daugelis bendraamžių amerikiečių - dideli, pilvoti. Pirmosios partnerės mama manė, kad man reikėtų priaugti svorio, todėl kasdien valgyti patiekdavo mėsainius. Negaliu jų pakęsti. Prieš kiekvienus pietus į kišenes prisikišdavau servetėlių, o vadinamuosius “biurgerius” kimšdavau ne į skrandį, o į kišenes, - prisiminė vaikinas. - Iki šiol prisimenu jų šlykštų skonį. Gal todėl nebegaliu į juos žiūrėti”.

Ne vien dėl šio priežasties ilgai Deividas netvėrė su pirmąja savo partnere. “Kodėl? Viskas labai paprasta, kartais atrodė, kad labiau čiuožti ant ledo norėjo ne ji, o jos mama”, - prasitarė Deividas ir prisipažino dabar retai susitinkąs su ankstesniąja savo partnere.

Mokosi namuose

Dabar D.Stagniūnas su tėvais nebegyvena, jis apsistojo su daug žadančia gabia septyniolikmete Kaila Nikole Frey. Merginos tėvai pakvietė Deividą apsigyventi savo namuose Asburne, Virdžinijos valstijoje. Šiandien vaikinas džiaugiasi, jog santykiai su naująja partnere yra puikūs - kitaip būtų beveik neįmanoma kartu praleisti beveik 24 valandas per parą.

“Su tėvais jau seniai nebegyvenu, tačiau kone kasdien jiems paskambinu, pasikalbu. Mama sako, kad pačiam reikėtų stoti ant savo kojų, tačiau niekaip tam nesiryžtu. Gal kitąmet, kai baigsiu mokyklą ir įstosiu į koledžą”, - svarstė vaikinas. Kokią specialybę pasirinks, Deividas kol kas nežino, tačiau sako puikiai suprantąs, kad visą gyvenimą iš sporto sunkiai išgyvens. “Aišku, dabar galvoju tik apie čiuožimą”, - šypsojosi perspektyvus lietuvis.

Vargu ar kitaip ir galėtų būti, juk jis kartu su savo partnere ant ledo praleidžia beveik po penkias valandas. “Keliamės apie septintą valandą ryto. Dvi valandas pasitreniravę užkandame ir vėl einame ant ledo. Apie trečią valandą dienos galime nusiimti pačiūžas. Kartais treneriai pasiūlo nueiti į sporto salę, kurioje kilnojame svarsčius. Kai grįžtu namo, išsimaudau, pavalgau ir - į lovą”, - pasakojo vaikinas. Nederėtų manyti, kad jis visai pamiršo jaunimo pramogas. Tam skirti savaitgaliai.

“Kaip ir kiti jaunuoliai, lankomės diskotekose, su draugais einame į filmus, nemažai laiko praleidžiu prie kompiuterio. Vasarą būna linksmiau - galime pasimaudyti, pažaisti futbolą, krepšinį. Turiu nemažai draugų, todėl tikrai neturiu kada liūdėti”, - pasakojo Deividas.

Jei jums susidarė įspūdis, kad lietuvis nelanko mokyklos, nes tuo metu, kai kiti jaunuoliai eina į klases, jis skuba į ledo areną, Deividas iš karto išsklaido abejones. “Mokausi paskutinėje klasėje, tiesa, namuose, pedagogai atsiunčia knygas, atlieku užduotis ir išsiunčiu į mokyklą”, - sakė vaikinas. Jungtinėse Valstijoje sportuojantiems vaikams ir paaugliams sudaromos išskirtinės mokymosi sąlygos.

Sapnuoja angliškai

Egzotiška galėtume pavadinti ir dabartinę Deivido partnerę, merginos senoliai - tikrieji Amerikos gyventojai indėnai. Deividas sako, kad JAV indėnų tradicijos baigia išnykti, todėl Kaila niekuo nesiskiria nuo bendraamžių. “Ji nuo kitų amerikiečių skiriasi tik tuo, kad jos giminė visuomet gyveno Amerikoje”, - sakė vaikinas. Paklausta apie plunksnas, tiksliau, ar jų galima surasti Kailos plaukuose, Deividas nusišypsojo: “Gal kur ir yra, tačiau į plaukus Kaila jų tikrai nesmaigsto”.

Dabartiniuose Deivido namuose daugiau lietuviškų, bet ne indėniškų akcentų. “Kai čia atvažiavau, niekas nebuvo girdėjęs apie Lietuvą, o dabar kai kurie mano draugai net moka po kelis lietuviškus žodžius. Kambaryje kapo didžiulė trispalvė”, - pasako Deividas. Jis visuomet pabrėžia esąs lietuvis, tačiau pripažįsta nenorintis grįžti į Kauną. “Nemanau, kad derėtų griauti tai, ką taip sunkiai susikūrėme. Be abejonės, jei būtų sudarytos sąlygos treniruotis, mėnesį ar du norėčiau praleisti Kaune - aplankyti draugus, giminaičius, pirmąją savo trenerę Liliją Vanagienę”, - sakė čiuožėjas.

Pats Deividas stebisi, kad pastaruoju metu pradėjo sapnuoti angliškus sapnus. “Juose nebekalbu lietuviškai, labai nustebau, nes iki šiol sapnuodamas visuomet bendraudavau gimtąja kalba”, - prisipažįsta kelerius metus Jungtinėse Valstijose gyvenantis kaunietis.

Laukia debiuto

Ar jaunuoliai nepaseks garsiausios mūsų šalies šokių ant ledo poros Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago pėdomis ir taps pora gyvenime? “Kol kas esame geri draugai ir kolegos, o kaip bus vėliau, pamatysime”, - šypsosi Deividas. Dabar jis galvoja apie po kelių savaičių įvyksiantį debiutą pasaulio jaunimo čempionatu vadinamose varžybose.

“Aišku, kad jaudinamės, bet esame pasirengę. Svarbu negalvoti apie pasirodymą, o daryti tai, ką šimtus, tūkstančius kartų atlikome per treniruotes. Tuomet viskas bus gerai. Prieš kelias savaites apšilimo metu partnerė pačiūža man įpjovė pirštą. Bėgo kraujas, kai atėjo laikas čiuožti, tik apie pirštą ir tegalvojau. Specialistai pastebėjo, kad puikiai čiuožėme ir nuostabiai atlikome originalią programą”, - prisiminė Deividas.

Kol kas jaunuolių pasirodymu patenkinti ir jų treneriai. Nors anksti prognozuoti, ar Deividas taps garsiu pasaulio čiuožėju, jo treneriai turi nemažai vilčių. “Elena Granina ir jos vyras Valerijus Spiridonovas yra puikūs specialistai, todėl tikiu, kad jie gali padėti įgyvendinti užsibrėžtą tikslą”, - įsitikinęs Deividas.

Čiuožimas - visas gyvenimas

Pokalbio pabaigoje Deividas atsakė dar į kelis klausimus, kuriems nereikalingi jokie komentarai.

- Į kokią porą lygiuojatės, kurios šokiai, technika, atlikimas labiausiai žavi?

- Be abejonės, norėčiau pasiekti tokį lygį kaip Povilas Vanagas, tačiau iki tol reikės išlieti dar daug prakaito. Dabar stebime ir mokomės iš “Junior Grand Prix” finalo nugalėtojų Maksimo Zavozino ir Morgan Matju. Turime galimybę su jais treniruotis ir mokytis technikos. Jie yra geri šokėjai ir mūsų draugai.

- Čiuožiate jau keliolika metų, ar iš tiesų dailusis čiuožimas - didžiausia Jūsų aistra?

- Taip. Esu labai dėkingas mamai, kad mane nuvedė į šią sporto šaką! Tikiu, kad jei labai daug ir atkakliai dirbsime, pasieksime neblogų rezultatų.

- Kaip save įsivaizduojate po dešimties metų?

- Būsiu rimtas, išsilavinęs ir tikrai sportiškas vyrukas, - juokiasi.

- Ką Jums apskritai reiškia dailusis čiuožimas?

- Kai man pateikia tokį klausimą, atsakau: tai - visas mano gyvenimas! Kartais atrodo, kad be jo nebegalėčiau gyventi!