Sukaktuvinį rudenį lydi pavasariškos nuotaikos


2005-11-26
Rūta KANOPKAITĖ
Sukaktuvinį rudenį lydi pavasariškos nuotaikos

Prieš 65 metus įkurtas Muzikinis teatras džiaugiasi puikiu lankomumu ir kūrybiška atmosfera kolektyve, kuriame puikiai sutaria kelios kartos

“Kuris spektaklis anšlaginis? Tiesą sakant - visi. Į “Kabaretą” tebeplūsta publika iš visos Lietuvos, į “Karmen” bilietai išparduoti iki Naujųjų metų. Tarp populiariausių mūsų pastatymų - “Zorba”, “Šikšnosparnis”, repertuaro senbuvis “Vienos kraujas”, kurio sėkmė neblėsta jau trisdešimt septynerius metus”, - sako teatro vadovas Benjaminas Želvys.

Patirtis ir jaunystė eina greta

“Vienos kraujas” unikalus ir tuo, kad jame iki šiol pagrindinį Grafienės vaidmenį atlieka ilgametė Muzikinio teatro primadona Danutė Dirginčiūtė. Solistė, į teatrą atėjusi 1966-aisiais, tebėra etatinė jo dainininkė. Žiūrovai scenoje dar tebemato ir pamėgtus dainininkus Juozą Malikonį, Mykolą Rekį, Aldoną Mikšytę, Joną Janulevičių, Bernardą Petravičiūtę.

Teatre, kaip ir šeimoje, gyvuoja kelios kartos. Dabar jo scenoje vis kūrybingiau reiškiasi jaunieji - Žanas Voronovas, Kristina Siurbytė, Ieva Vaznelytė, Raimondas Baranauskas, Živilė Lamauskienė, Jonas Lamauskas. Visi jie pirmuosius vaidmenis Muzikinio scenoje sukūrė dar būdami studentai, todėl jų kūrybos sąrašai jau netrumpi. Žano “sąskaitoje” - vienuolika, Kristinos - keturiolika, Ievos - vienuolika, Raimondo - penkiolika, Jono - šeši, Živilės - penki vaidmenys.

Jaunieji dainuoja praktiškai beveik visuose repertuaro spektakliuose - operose, operetėse, miuzikluose. Tai “Mažoji burtų fleita”, “Gasparonė”, “Grybų karas ir taika”, “Paganinis”, “Naktis Venecijoje”, “Grafas Liuksemburgas”, “Bajaderė”, “Kipras, Fiodoras ir kiti”, “Muzikos garsai”, “Kabaretas”, “Brėmeno muzikantai”, “Nykštukas Nosis”, “Silva”, “Andrė Šenjė”, “Romeo ir Džiuljeta”, “Mano puikioji ledi”, “Orfėjas pragare”, “Traviata”, kur jiems patikėti ir dideli vaidmenys.

“Oi, kokia aš jau sena - teatre dirbu nuo 2002 metų. Na, dar Žanas ir Ieva - jie atėjo metais vėliau”, - juokais aimanuoja Kristina. Iš Šakių kilęs Raimondas teatre dainuoja antrą sezoną, o šiauliečiai Živilė ir Jonas - pirmą.

Nors tik Žanas, Kristina ir Ieva yra kauniečiai, prisiminimų apie mokyklos laikais lankytą Muzikinį teatrą turi visi, o komplimentus vyresniesiems kolegoms sako choru.

Iš jų išmoko ir šmaikštų kalambūrą: “Jei negali balsu, imk publiką vidiniu žavesiu”.

Vaikystės svajonės išsipildė

“Man labai įstrigo kažkada matytas spektaklis “Grafas Liuksemburgas”. Ypač įsidėmėjau juokingą sceną, kai vienas veikėjas niekaip negalėdavo susilenkti ir pakelti damos numestos nosinės. Atėjęs į teatrą senbuviams pasakojau savo mokyklinius įspūdžius, o jie sako: taip, buvo tokios mizanscenos, Bazilį vaidino tie ir tie”, - prisimena Raimondas Baranauskas.

“O aš nuo mažens svajojau kada nors dainuoti šitoje scenoje. Kai buvau mokinė, žavėjausi čia pastatytu spektakliu jaunimui “Aš tau siunčiu labų dienų”. Net savo mokykliniuose suoluose buvome išraižę šituos žodžius”, - prisipažįsta Kristina. Ieva sako mokykloje ilgai svarsčiusi, ką pasirinkti - fortepijoną ar dainavimą: “Dvyliktoje klasėje galutinai apsisprendžiau teatro naudai ir nė kiek to nesigailiu”.

“Labai geras jausmas, kai vyresnieji tave sutinka draugiškai, sveikina po spektaklio, linki sėkmės einant į sceną”, - tai Jono Lamausko pastebėjimas. “Teatro senbuviai visada pataria ir padeda labai taktiškai, neužgauliai. Jaunam žmogui tas ypač svarbu”, - sako Raimondas Baranauskas. “Atėjom į teatrą kaip į šeimą, kuriame jaučiamės savi, reikalingi. Mūsų spektakliuose dalyvaujantys vilniečiai visada stebisi unikaliu Muzikinio teatro mikroklimatu. Pas mus žmonės šilti, draugiški, be kaukių ir arogancijos”, - teigia Kristina Siurbytė.

Senjorai renkasi per teatro gimtadienį

“Veteranų, kuriuos dabar vadiname senjorais, turime apie tris dešimtis. Nemaža jų dalis tebėra užimti mūsų spektakliuose. Per Muzikinio teatro gimtadienį, lapkričio 27-ąją, tradiciškai kviečiame juos puodeliui arbatos ir pasižiūrėti naują spektaklį. Šįkart jiems rodysime savo didžiąją sėkmę - miuziklą “Kabaretas”, - pasakoja teatro vadovas. Benjaminas Želvys pabrėžia, kad teatre labai vertinamas visų grandžių darbas: “Žmonės, kurie dirba užkulisiuose ir nėra matomi scenoje, irgi labai daug prisideda prie spektaklio sėkmės”.

Muzikiniame teatre daugybę metų darbavosi legenda tapęs grimuotojas ir perukų meistras Petras Korsakas, savo karjerą pradėjęs dar Valstybės teatre. Dabar tarp ištikimųjų Muzikinio teatro riterių - 79 metų dailininkas atlikėjas Vytautas Lukėnas.

Buvęs ilgametis dekoracijų cecho vedėjas sako: “Dirbu teatre nuo 1953 metų pavasario. Labai gerai pamenu tą laiką, nes mano atėjimas į Muzikinį sutapo su Stalino mirtimi... Taigi esu čia jau penkiasdešimt dveji metai. Daug kas pasikeitė per tą laiką mūsų ceche - atsirado naujų medžiagų, technikos, labai sumažėjo rankų darbo”.

Žiupsnelis sezono naujienų

“Pavasario pradžioje žiūrovus pakviesime į dvi premjeras - baletą ir klasikinę operetę. Baletą “Violetos, Džiuljetos...” stato choreografas Andrius Kurienius, sumanęs perteikti garsių meno personažų - moterų dvasią šokio priemonėmis. Kurią klasikinę operetę pasirinksime, šiandien dar negaliu atskleisti, bet statytojas jau žinomas - ją režisuos Andrejus Besčastnas su savo komanda”, - apie būsimas repertuaro naujienas užsiminė B.Želvys.

Sezono pradžioje pradėjęs eiti Muzikinio teatro vadovo pareigas Benjaminas Želvys savo programoje užsibrėžė stiprinti tarptautinius teatro ryšius, aktyviau pristatyti jį gastrolėse. “Sausį numatomos mūsų gastrolės Vilniuje. Su Ostravos teatru Čekijoje, kuris savo repertuaru panašus į mūsiškį, keisimės solistais. Su šiuo teatru, dalyvaujant dar kelioms Rytų Europos šalims, įsijungėme į bendrą edukacinį projektą. Muzikiniame teatre tų šalių jauniesiems dirigentams bus surengtos meistriškumo pamokos”.

Pasipildė ir solistų gretos. Etatiniais teatro solistais tapo du tenorai - Algirdas Janutas ir Mindaugas Zimkus. “Dar mums labai reikėtų herojinio baritono”, - prasitaria Muzikiniam teatrui vadovaujantis baritonas.

Benjaminas Želvys pažeria ir dar keletą 65-ojo sezono naujienų: “Lapkričio pabaigoje Alfredą “Traviatoje” dainuos italų tenoras Lučianas Mastro. Senuosius metus palydėsime žvaigždžių koncertu. Gruodžio 31-ąją mūsų scenoje, be teatro solistų, pasirodys Lučianas Mastro, Maskvos Didžiojo teatro solistė Julija Simonova, baleto pora iš Peterburgo, arfos virtuozas Aleksandras Boldačiovas”.