Stipriausias pasaulyje - nenugalimas ir Lietuvoje


2005-06-25
Stipriausias pasaulyje - nenugalimas ir Lietuvoje

Ketvirtadienį Jonavoje vykusiame Lietuvos galiūnų čempionato pirmajame etape stipriausiu pasaulio žmogumi vadinamam Žydrūnui Savickui iššūkį bandė mesti dvylika stipruolių. Tačiau net ir nelaimėjęs visų rungčių biržietis lengvai tapo nugalėtoju.

Ž.Savickas neseniai trečią kartą iš eilės JAV laimėjo prestižines “Arnold Classic” galiūnų varžybas, kurių nugalėtojas laikomas stipriausiu vyru pasaulyje. Jis jau penkis kartus yra tapęs stipriausiu Lietuvos žmogumi. Stipruolis prieš varžybas sakė esąs geros sportinės formos, todėl sieks pergalės.

“Tačiau bus sunku. Lietuvos čempionatuose neretai dėl 1-2 vietų vyksta atkaklesnė kova nei tarptautiniuose turnyruose”, - matyt, nenorėdamas nuvertinti varžovų, kalbėjo liepos 15 dieną trisdešimtmetį švęsiantis sportininkas. Turnyras parodė, kad jo konkurentai neturėjo galimybių priartėti prie Ž.Savicko, o atkakliausia kova dėl 2-3 vietų vyko tarp birštoniečio 33 metų Vido Blekaičio ir marijampoliečio 36 metų Sauliaus Brusoko. Vyriausiuoju varžybų dalyviu buvo 51 metų panevėžietis Karolis Rauba.

Jau pirmoje rungtyje - tempiant 10 tonų sveriantį automobilį Ž.Savickas parodė savo jėgą, kai 30 metrų distanciją įveikė per 29,8 sek., artimiausią varžovą aplenkęs 7 sek. “Žiūrėkite, jis bėga ristele”, - stebėjosi žiūrovai.

Rąsto kėlimo rungtyje Ž.Savickas pagerino jam pačiam priklausiusį pasaulio rekordą. Prieš mėnesį Vengrijoje biržietis buvo iškėlęs 200 kg sveriantį įrankį, o Jonavoje jam pakluso ir 202,5 kg svoris. Antras buvo S.Brusokas (180 kg), trečias - V.Blekaitis (170 kg).

Trečiosios rungties metu sportininkai kilnojo 1958 metų laidos atnaujintą “Volgą”. Palaukęs, kol V.Blekaitis automobilį pakėlė 16, o S.Brusokas - 18 kartų, Ž.Savickas jį kilstelėjo tiek, kiek reikėjo, - 19 sykių.

Nešant svarmenis (320 kg) arba naščius už Ž.Savicko nugaros vėl liko S.Brusokas ir V.Blekaitis. Penktoji rungtis - alaus statinaičių po 15 kg laikymas “nukryžiuotojo” poza Ž.Savickui buvo sunkesnė. Čia jis liko tik penktas. “Jau dvejus metus nebuvau dalyvavęs tokioje rungtyje ir nesirengiu jai. Į tarptautines varžybas tokia rungtis įtraukiama labai retai”, - paaiškino Ž.Savickas. Šią rungtį laimėjo 31 metų biržietis Alvidas Brazdžius. Antras buvo S.Brusokas, trečias - 31 metų panevėžietis Kęstutis Gilys.

Nešant du svarmenis po 125 kg nugalėjo V.Blekaitis, aplenkęs Ž.Savicką ir 31 metų panevėžietį Vilių Petrauską. “Jeigu rungtyje būčiau dalyvavęs poroje su V.Blekaičiu, dar nežinia, kas būtų laimėjęs”, - šypsojosi Ž.Savickas, o V.Blekaitis iš džiaugsmo lyg akrobatas lakstė po stadioną.