Simfoninio orkestro įsteigimas įamžintas metraštyje


2004-10-01
Jūratė KUZMICKAITĖ
Simfoninio orkestro įsteigimas įamžintas metraštyje

Vakar miesto Taryba apsisprendė: Kaunas turės savo simfoninį orkestrą. Beveik 30 politikų, dalyvavusių 41 narį turinčios miesto Tarybos posėdyje, nubalsavo už šį sprendimą. Jį simfoninio orkestro steigimo iniciatoriai - Kauno filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta ir maestro Petras Bingelis vadina istoriniu.

Politikai, tapę Kauno simfoninio orkestro signatarais, pasirašė miesto metraštyje. Kaunas galės nebesijausti nevisavertis prieš analogiško dydžio Europos miestus, tarp kurių nėra nė vieno neturinčio savo simfoninio orkestro.

Šis sprendimas - puiki žinia Kauno muzikinei visuomenei. Simfoninio orkestro kūrimą skatino ne tik muzikantai ir kompozitoriai, prie šios idėjos prisidėjo ir akademiniai sluoksniai, jai negalėjo nepritarti miesto reprezentacijai neabejingi kauniečiai.

Simfoninį orkestrą Kaunas turėjo tik prieškariu - jis grojo Valstybės teatre. Po to daugelį dešimtmečių miestas gyveno be simfoninio orkestro. Kauno publika šiandien gali klausytis tik kamerinio orkestro - su puikiais muzikantais, talentingu meno vadovu Pavelu Bermanu, tačiau su labai ribotu, vien styginiams pritaikytu, repertuaru.

Vakarykščiu miesto Tarybos sprendimu Kauno kamerinis orkestras bus perorganizuotas į Kauno miesto savivaldybės simfoninį orkestrą. “Tai nebus toks didelis simfoninis orkestras, kaip Gintaro Rinkevičiaus ar Juozo Domarko. Puiku būtų turėti 70 ar 100 muzikantų orkestrą, bet, atsižvelgiant į miesto finansines galimybes, mums užteks ir nedidelio 45 muzikantų simfoninio orkestro”, - sakė “Kauno dienai” J.Krėpšta.

Šiuo metu 26 žmones turintis Kauno kamerinis orkestras, pertvarkant jį į simfoninį, turės būti papildytas styginių ir pučiamųjų instrumentų muzikantais. Preliminariais skaičiavimais, metinis atlyginimų fondas turės padidėti nuo 386 iki 711 tūkstančių litų.