Jei jūsų sodybą, įsikūrusią atokiai nuo pagrindinio kelio, puošia šermukšniai, vadinasi, prie namų turite puikią vaistinę.
Šermukšnis yra maistinis ir vaistinis augalas. Jo uogose yra daug vitamino C (5 kartus daugiau nei obuoliuose ir 3 kartus daugiau nei citrinose). Veikliosios šių uogų medžiagos gerina kraujagyslių elestingumą, mažina kraujospūdį. Šviežių, visiškai subrendusių uogų sultys geriamos po arbatinį šaukštelį pusvalandį prieš valgį skrandžio sulčių rūgštingumui didinti.
Šermukšnių saldainiai
Vartojamos tik visiškai subrendusios uogos. Jos nuplikomos verdančiu vandeniu ir paverdamos apie 7 min. vidutinio stiprumo cukraus sirupe. Tuomet išgriebiamos kiaurasamčiu, o į sirupą dar pridedama cukraus tiek, kad jis pasidarytų tirštas. Pavirus šį sirupą, pravėsinti, supilti į jį anksčiau išgriebtas uogas. Pamaišius, jos apsivels tirštu sirupu. Tuomet uogas vėl išgriebti, paskleisti orkaitėje ant skardelių ir džiovinti. Procedūrą reiktų pakartoti, išgriebtas uogas dar apveliant cukraus pudra. Taip paruoštos šermukšnių uogos įspūdingai atrodys ir ant didelei šventei skirto stalo.
Džiovintos uogos
Prisidžiovinti šermukšnių uogų žiemai visai nesunku - tereikia po pirmųjų šalnų nuskintas kekes, sukabinti sausoje, saulės neapšviečiamoje vėdinamoje patalpoje. Ilgainiui uogos tikrai išdžius. Po to šį turtingą polivitaminų šaltinį reiktų laikyti sandariai uždarytuose stiklainiuose.
Vaistinėse galima aptikti džiovinto erškėčio ir šermukšnio uogų mišinį - vitaminų aruodą.
Parengė Dalia ŠALNIENĖ
Naujausi komentarai