Priešgaisrinės priežiūros inspekcijoje - korupcijos dėmė


2005-11-26
Lina NAVICKAITĖ
Priešgaisrinės priežiūros inspekcijoje - korupcijos dėmė

STT išaiškino neteisėtą sistemą tarp verslininkų ir priešgaisrinės priežiūros pareigūnų priimant įvairius objektus eksploatacijai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sudrebino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekciją - šią savaitę įvairiuose šalies miestuose suimti šeši aukšto rango pareigūnai, kuriems gresia įtarimai kyšininkavimu, dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Pirmieji signalai Panevėžyje

Vakar STT paskelbė ne tik suėmusi šešis Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos darbuotojus, bet ir atskleidusi korumpuotą sistemą priimant įvairius objektus eksploatacijai. Turima duomenų, jog daug objektų Lietuvoje buvo leista eksploatuoti pažeidžiant priešgaisrinės saugos normas, mainais į kyšius, gautus iš verslininkų.

Apie Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos galimai korumpuotą pareigūnų veiklą STT informaciją rinko gana ilgą laiką.

Pirmieji STT darbo rezultatai buvo paskelbti trečiadienį, kai Panevėžio miesto apylinkės teismas leido 15 parų suimti Vilniaus uždarosios akcinės bendrovės “Ages business development company” direktorių 29 metų Deivydą Pavilonį. Jis įtariamas papirkinėjęs Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos viršininką vidaus tarnybos pulkininką leitenantą Joną Pečeliūną.

Įtariama, jog D.Pavilonis papirkinėjo inspekcijos vadovą siekdamas, kad Panevėžyje statomuose objektuose, kuriuose darbus atliko šios bendrovės dažytojai, nebūtų pastebėti priešgaisrinių reikalavimų pažeidimai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio skyriaus agentai buvo sulaikę per dvidešimt metų sistemoje dirbantį pulkininką leitenantą, jam pateikti įtarimai kyšininkavimu, tačiau J.Pečeliūnas nesuimtas.

Įtarimai pareigūnams ir verslininkams

Tyrimui įsibėgėjus, nustatyta ir daugiau mėginimų kyšiais maskuoti priešgaisrinių reikalavimų pažeidimus statomuose objektuose. STT jau pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus įvairių Lietuvos miestų - Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių valdybose.

Iš viso sulaikyti šeši pareigūnai - Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos viršininkai ir jų pavaldiniai. Tarp įtariamųjų yra ir vienas itin aukšto rango pareigūnas - Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas. Be pareigūnų, įtarimai dėl papirkimo pareikšti ir keturiems įvairių bendrovių vadovams. Tyrimo metu nustatyta, kad kai kurie iš jų nusikalstamą veiką vykdė keliuose Lietuvos miestuose.

“Surinkta pakankamai informacijos, kad šios sistemos pareigūnus būtų galima įtarti kyšininkavimu, dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu tarnyba”, - teigiama STT pranešime spaudai.

Kitų įtariamųjų pavardės kol kas nėra skelbiamos.

Sistema veikė ir laikinojoje sostinėje

“Kauno dienai” pavyko išsiaiškinti, jog Kaune buvo sulaikyti du Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos pareigūnai bei dar vienas bendrovės vadovas. Kaip jau minėta, antrajame šalies mieste, kaip ir kituose didmiesčiuose, inspekcijos darbuotojai palaikė itin glaudžius ryšius su verslo atstovais, kurie tiesiog “nusipirkdavo” palankius pareigūnų sprendimus.

Kauno miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) viršininkas Vidas Kerševičius pripažino, jog pavaldinių sulaikymas jam buvo itin nemaloni ir sukrečianti žinia.

“Kol kas nesu informuotas, kokie konkretūs įtarimai jiems gresia. Apskritai apie STT tyrimą neturime beveik jokių žinių. Žinau tik tiek, kad pareigūnai buvo apklausti”, - aiškino vos mėnesį Kauno PGT vadovaujantis V.Kerševičius, kurį STT pareigūnai taip pat apklausė.

Tarnybos vadovas užsiminė, jog STT agentų vizitas buvo itin netikėtas, juolab kad anksčiau nebuvo gauta jokių signalų apie galimai korupcinius priešgaisrinės priežiūros inspekcijos ryšius.

Apie tyrimą žinota

Priešgaisrinės ir gelbėjimo apsaugos departamento direktoriui Kaziui Zulonui STT veiksmai nebuvo lyg perkūnas iš giedro dangaus: “Žinoma, tai smūgis visai tarnybai, tačiau STT tyrimas buvo vykdomas mums žinant ir padedant. Tai nebuvo didelė staigmena”.

Du iš šešių į STT akiratį patekusių pareigūnų jau nušalinti nuo pareigų. Sprendimai dėl kitų įtariamųjų likimo tarnyboje bus priimti artimiausiu metu.

“Pareigūną, įtariamą padarius nusikaltimą, nuo pareigų galima nušalinti gavus teismo nurodymą arba daugiau duomenų iš tyrimo medžiagos - tam, kad būtų pagrindas”, - aiškino K.Zulonas, užsiminęs neturintis informacijos nei apie gresiančius įtarimus, nei apie pavaldiniams inkriminuojamą nusikalstamą veiką.

Departamento vadovas įsitikinęs, kad įtariami pareigūnai nebus sulaikyti, o tik apklausti.