Premjeras purtosi jam primestų žodžių


2003-11-29
Stasys GUDAVIČIUS
Premjeras purtosi jam primestų žodžių

Anoniminiams šaltiniams paskleidus gandus, kad Vyriausybės vadovas esą siūlys Rolandui Paksui atsistatydinti iškart po Seimo komisijos nepalankių išvadų, A.Brazauskas kategoriškai paneigė tai sakęs

Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas kategoriškai neigė vakar kai kuriems ministrams sakęs, jog siūlys valstybės vadovui nedelsiant atsistatydinti, jeigu Aloyzo Sakalo vadovaujamos parlamentinės komisijos tirti galimas grėsmes nacionaliniam saugumui išvados bus nepalankios R.Paksui.

A.Brazauskas Prezidentūrą tebekrečiančiame skandale tebesilaiko neutralios pozicijos, kitus politikus ragindamas nesikarščiuoti ir palaukti komisijos išvadų.

Siūlys svarstyti įvairius variantus

Net iš kelių nepriklausomų šaltinių vakar buvo pranešta, esą premjeras kai kuriems ministrams užsiminė, jog siūlys R.Paksui atsistatydinti, jeigu parlamentinės komisijos išvados bus jam nepalankios. Tai agentūrai BNS teigė vienas ministrų kabineto narys, prašęs būti neįvardytas.

Analogiškų nuorodų gavo ir tarptautinė žiniasklaida. “Premjeras pasakė ministrams, jog R.Paksas turi atsistatydinti, tačiau to jis viešai nepasakys iki parlamentinio tyrimo išvadų”, - ministrų kabinetui artimą šaltinį citavo tarptautinė naujienų agentūra Reuters.

“Kauno dienos” šaltiniai teigia, kad A.Brazauskas nėra kategoriškai nusiteikęs prieš R.Paksą, tačiau po galimų A.Sakalo komisijos neigiamų išvadų siūlys Prezidentui labai rimtai pasvarstyti visus variantus, įskaitant ir pasitraukimą iš pareigų, taip išvengiant ilgalaikės, teisiškai sudėtingos ir valstybės prestižui pakenksiančios apkaltos procedūros.

Kita vertus, Vyriausybės vadovas gali pasiūlyti R.Paksui kartu su atsistatydinimu paskelbti apie siekį būti perrinktam į valstybės vadovo postą per pirmalaikius Prezidento rinkimus, kurie turėtų būti surengti per du mėnesius nuo atsistatydinimo.

Atskiria asmenybę nuo institucijos

A.Brazauskas vakar kategoriškai neigė, kad kam nors užsiminė apie galimą raginimą R.Paksui atsistatydinti iš užimamų pareigų. Paklaustas, ar vakar kalbėjo apie tai kai kuriems savo ministrams, premjeras atsakė: “Kategoriškai paneigiu. Aš nemačiau šiandien ministrų, nes visą dieną buvau užimtas Baltijos Asamblėjoje ir Baltijos Ministrų Taryboje”.

Tačiau A.Brazauskas mįslingai pastebėjo visuomet atskiriąs “asmenybę nuo Prezidento”. “Aš nemaišyčiau asmens ir Prezidento institucijos. Pats buvau Prezidentu, todėl žinau, ką tai reiškia”, - sakė jis žurnalistams.

Agentūros Reuters tvirtinimu, nuo Ministro Pirmininko, valdančiosios Socialdemokratų partijos lyderio A.Brazausko labai priklauso R.Pakso ateitis, tačiau lig šiol jis laikėsi neutralumo, kol nepaskelbtos komisijos tyrimo išvados.

Iki šiol premjeras laikėsi atsargios pozicijos dėl apkaltos Prezidentui bei jam žiniasklaidoje metamų įtarimų. “Kadangi čia dabar švaistomasi žodžiais, jog yra kažkokia grėsmė valstybei, kurios aš kaip tai nepastebiu, tada reikia įsigilinti, gal aš klystu, bet tai reikia įrodyti”, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Savaitgalį neposėdžiaus

A.Sakalo vadovaujama parlamentinė tyrimo komisija savo išvadas ketina paskelbti pirmadienį. Iki to laiko ji neposėdžiaus, nors ir buvo planuota susirinkti į bent vieną posėdį savaitgalį. Išvadas numatoma patvirtinti uždarame komisijos posėdyje.

Manoma, jog išvados bus nepalankios Prezidentui ir po jų paskelbimo parlamente jam bus inicijuota apkalta - tam pakanka surinkti 36 parlamentarų parašus.

Kadangi Prezidentui atstatydinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų, didžiausią frakciją turinčių socialdemokratų pozicija bus lemiama. Socialdemokratinės koalicijos frakcijoje yra 53, o iš viso Seime dabar - 137 nariai.

Beveik keturias savaites dirbusios komisijos pirmininkas A.Sakalas vakar pareiškė, kad Prezidentui jau per vėlu liudyti šiai komisijai, tačiau jis galėtų atsakyti į Seimo narių klausimus, kai komisijos išvados bus pateiktos parlamente.