Po viešų kaltinimų - šeimyninės kančios


2003-11-29
Remigijus JURGELAITIS
Po viešų kaltinimų - šeimyninės kančios
Lietuvą krečiančio Prezidentūros skandalo herojų artimieji “Kauno dienai” atskleidžia pastarųjų savaičių išgyvenimus

Jau kelias savaites nerimstant vadinamajam Prezidentūros skandalui įtampa ir padidėjęs nervingumas jaučiamas ir visuomenės dėmesio centre atsidūrusių šio skandalo herojų šeimose.

Daugelio artimieji pripažįsta besistengiantys neskaityti laikraščių, nežiūrėti televizijos žinių.

“Ką mes, ligoti žmonės, galime pasakyti? Aišku, kad išgyvename dėl sūnaus”, - nelinksmai kalbėjo Prezidento mama Elena Paksienė.

Paūmėjo Prezidento tėvų ligos

Šalies vadovo vaikystės mieste daugelis telšiškių domisi net menkiausiomis skandalo detalėmis.Vietiniai gyventojai apie Prezidentūrą ištikusią krizę kone kasdien kalba ne tik parduotuvėse ir gatvėse, bet ir bažnyčioje, kitose vietose. Matyt, todėl Rolando Pakso tėvai sako nebenorį kalbėti apie Prezidentūros skandalą. Jie išgyvena dėl sūnui pažertų kaltinimų ir netiki nė vienu valstybės pareigūnų žodžiu.

“Nuo pat kadencijos pradžios ir rinkimų kampanijos metu ant jo pylė daug purvo, prieš jį susivienijo ir kairieji, ir dešinieji”, - apmaudo anksčiau neslėpė 76 metų politiko tėvas Feliksas Paksas. Tačiau Prezidento tėvai sako negalėję įsivaizduoti, kad su jų sūnumi bus kovojama tokiais būdais. Anksčiau “Kauno dienai” Prezidento tėvai šalies vadovą apibūdino kaip kruopštų, sąžiningą, pareigingą žmogų. Jie tokio požiūrio nenori keisti ir dabar, kai į viešumą iškilo labai rimti kaltinimai dėl galimos Rusijos nusikalstamų struktūrų įtakos Prezidentūrai.

“Dabar kovojame su ligomis. Mums reikia tik gydytojų ir vaistų, - atvirai kalbėjo Prezidento motina. - Apie skandalus nenorime nieko nei klausyti, nei žinoti, mums paprasčiausiai neįdomu, kas vyksta. Nebeskaitome laikraščių, nebežiūrime televizoriaus, mums jau užtenka”. E.Paksienė neslepia dažnai pasikalbanti su sūnumi. “Paskambina, pasiteirauja, ar ko nors nereikia, ar nekamuoja ligos”, - sakė E.Paksienė.

Moteris neslepia, kad jos vyro širdis - nesveika. “Aišku, kad šie įvykiai neprisideda prie mūsų sveikatos”, - susijaudino Prezidento motina, nenorėjusi vertinti savo sūnaus elgesio.

Paklausta, ar tiki aplink Prezidentūrą susikaupusiais įtarimais, Prezidento motina atsakė retoriškai: “Kas turi vaikų, jie žino atsakymą, man net nereikia kalbėti”.

Laima Paksienė laukia atomazgos

Pirmoji šalies dama taip pat neslepia dažnai skambinanti vyro tėvams ir juos nuraminanti. Artimų žmonių parama ir palaikymas pensinio amžiaus tėvams dabar labai svarbūs. “Kiekvienam iš tėvų sunku, kai jų vaikas puolamas”, - yra sakiusi pirmoji šalies ponia.

Pati L.Paksienė taip pat išgyvena dėl vadinamojo Prezidentūros skandalo. Ji ne kartą yra užsiminusi apie tai, kad šis įvykis Paksų šeimai suteiks galimybę sustiprėti ir pamąstyti. “Mūsų šeima, artimieji, draugai tiki Rolandu. Žinome, kad jis - šviesus žmogus, nesusaistytas su jokiomis struktūromis”, - įsitikinusi pirmoji šalies dama.

Ji palaiko savo vyrą, o savaitgaliais visa šeima stengiasi pailsėti ir atgauti jėgas naujai darbo savaitei. Prieš dvi savaites Paksai ilsėjosi pajūryje, kur šalies vadovas su sūnumi žaidė tenisą. Tuomet R.Paksas sakė, kad nori atsipalaiduoti ir pailsėti, susitikti su savo draugais.

“Jam, kaip ir kiekvienam žmogui, šeimoje reikia paramos, o didžiausia parama jam šiuo metu - ramybė”, - yra sakiusi pirmoji šalies dama ir prisipažinusi laukianti skandalo pabaigos.

V.Ačienė užsimiršta darbe

Ne itin noriai apie pastarųjų savaičių įvykius Prezidentūroje kalba ir ryšiais su Rusijos nusikalstamomis struktūromis bei įgaliojimų viršijimu įtariamo buvusio Prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Remigijaus Ačo žmona Vida.

Vilniaus banko Raseinių filialo vadovė neslepia pavargusi nuo skandalų ir jos vyrui metamų kaltinimų. “Tik darbe pavyksta apie tai negalvoti, užsimiršti”, - neslepia moteris. V.Ačienė nesiryžta vertinti vyro elgesio. “Kaip ir iki šiol, pirmiausia jis man yra vyras, artimas žmogus. Džiaugiuosi, kad gyvenu Raseiniuose, todėl galiu labiau atsiriboti nuo tų kaltinimų”, - kalbėjo buvusio Prezidento patarėjo žmona.

Moteris sakė negalinti kasdien būti greta savo vyro, nes jis Vilniuje kelias dienas per savaitę gyvena vien dėl penkiolikametės dukters. “Ji kol kas mokosi Vilniuje, vienos jos negalime palikti”, - sakė V.Ačienė. Moteris nesiryžo pasakyti, ar R.Ačas grįš į verslą. “Negaliu pasakyti, tai priklausys nuo situacijos ir pateiktų išvadų”, - kalbėjo susikompromitavusio Prezidento patarėjo žmona.

“Pavargau kalbėti apie šią istoriją, neslėpsiu, ji atima daug jėgų iš manęs ir mūsų šeimos”, - kalbėjo moteris, labiausiai trokštanti, kad viskas kuo greičiau baigtųsi.

V.Songailienė jaučia įtampą

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado Algimanto Songailos žmona Vitalija sako pasitikinti savo vyru, tačiau neslepia padidėjusios nervinės įtampos. “Manau, kad šiomis dienomis sunku ne tik man, bet ir kitiems žmonėms. Sukurta visuotinė isterija, manau, kad ne itin gerai jaučiasi visi Lietuvos žmonės”, - sakė moteris.

Jos vyras taip pat minimas Valstybės saugumo departamento pažymoje. Teigiama, kad jis lankėsi Anzoriui Kikališviliui priklausančiame bute Vilniuje, Pušų gatvėje, kartu su ryšininke tarp valdžios institucijų ir nusikalstamų struktūrų vadinama Renate Smailyte buvo visą naktį. Pats A.Songaila aiškinosi, kad bute gėrė kavą ir brendį, esą daugiau nieko nevykę. Žmona sako tikinti savo vyro žodžiais. “Manau, kad visi įtarimai neturi jokio pagrindo. Visiškai juo pasitikiu, puikiai žinau, koks yra jo gyvenimo būdas”, - sakė moteris ir patikino žinanti, kad Pušų gatvėje jos vyras su skandalingąja stomatologe tik draugiškai vakarojo.

Ji linkusi visiškai pateisinti vyro elgesį. “Viena jo darbo sričių yra bendravimas su politikais ar su jų patarėjomis”, - kalbėjo V.Songailienė.

Moteris sako nesulaukusi pašaipių ar kandžių kolegų, pažįstamų replikų. “Nematau priežasties, dėl kurios tokių dalykų galėčiau sulaukti”, - teigė Generalinės prokuratūros prokurorė V.Songailienė.

Išsiaiškino santykius

A.Songailos žmoną labiausiai vargina itampa, nuolatinis problemos eskalavimas ir kaltinimai. Ji, kaip ir daugelis kitų šio skandalo herojų artimųjų, sako nebežiūrinti televizijos, neskaitanti laikraščių. “Man susidaro įspūdis, kad žiniasklaida sąmoningai didina įtampą, neleidžia užmiršti. Juk visos žinios būna apie tai ir apie orą”, - kalbėjo moteris.

Ji sako neturinti recepto, kaip nebegalvoti apie pastarųjų savaičių skandalą. “Visokiais būdais stengiamės atsipalaiduoti ir užmiršti vargus, bet, žinoma, tik trumpam, nuo tokio dalyko niekur nepasislėpsi. Net būdamas pajūryje ar kitoje šalyje vargu ar visiškai nuo to atsiribotum”, - svarstė moteris, viso pokalbio metu neslėpusi jaudulio.

Ji sako, kad šeimos po į viešumą iškilusių faktų neištiko krizė. “Aš pasiteiravau ir išsiaiškinau, kad jis nieko blogo nepadarė. Su juo gyvenu kone 25 metus. Jei jis kur nors ir užtrunka, tai nereiškia, kad nuolat klausinėju, kur buvo ir ką darė. Žinau, kad blogo jis nieko nedaro”, - sakė V.Songailienė.

Tik pastaruosius kelerius metus Songailų šeima gyvena sostinėje. Patys artimiausi jų giminės ir artimieji gyvena Šiauliuose. “Aišku, ir sostinėje turime draugų, tačiau dar prieš vyrui tampant VSAT vadu, labai nenorėjau vykti į sostinę. Jis ne pats pasisiūlė į šias pareigas, tiesiog dirba tokioje struktūroje, kurioje aukštesnio viršininko įsakymai turi būti vykdomi. Šeimai buvo didelė trauma, kai teko vykti į sostinę, tačiau dabar su tuo jau buvome apsipratę”, - atviravo moteris, negalinti pasakyti, ar jos vyras pats pasitrauks iš VSAT vado pareigų. “Jei jis pats nuspręs taip pasielgti arba iškils tokių aplinkybių, kad nebus galima priimti kitokio sprendimo, jam pritarsiu”, - sakė VSAT vadovo žmona.

R.Smailytės duktė verkė

Kontroversiškai vertinamos Renatos Smailytės artimieji taip pat sako netikintys nė vienu faktu, kuriuos jau kelias savaites praneša žiniasklaida. “Šios dienos - vienos sunkiausių mano gyvenime. Iš pradžių kone kasdien verkdavau, dabar pradedu atsigauti. Į kai ką ne taip skausmingai reaguoju”, - sakė tarpininke tarp valdžios institucijų ir nusikalstamų struktūrų laikomos R.Smailytės dukra Monika Grybauskaitė.

Ji sako universitete iš kurso draugų neišgirdusi nė vienos pašaipios replikos apie mamą. “Artimiausi draugai palaiko, o kiti nieko nesako”, - pripažino Vilniaus universiteto Tarptautinės verslo mokyklos studentė.

Paklausta, ar įtarė, kad jos mama yra tokia įtakinga ir turi tiek daug ryšių, M.Grybauskaitė nusišypsojo: “Žinojau, kad mama turi daug pažįstamų, bet kad tiek daug - ne”.

M.Grybauskaitė sako, kad jos motina pastarosiomis dienomis tapo nervinga. “Stengiuosi ją paguosti, padrąsinti. Tikiu mama ir, manau, kad bus įrodyta, kad ji nepadarė nieko blogo”, - įsitikinusi R.Smailytės duktė. Dėl pastarųjų dienų įtampos nukenčia ir jos studijos Vilniaus universitete.

Žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų apie tai, kad R.Smailytės dukra draugauja su Kauno nusikalstamo pasaulio atstovo Henriko Daktaro dukterimi. Pati M.Grybauskaitė tokius pranešimus vertina kaip norą ir ją įtraukti į skandalą. “Manau, kad Živilė neturi atsakyti už savo tėvų klaidas”, - įsitikinusi prieštaringos reputacijos moters duktė.

Įdomu, ką apie šių dienų įvykius būtų pasakęs R.Smailytės tėvas, žinomas medicinos profesorius, Sąjūdžio veikėjas Alfredas Smailys. Tačiau jo žmona nelinkusi kritikuoti dukters.

N.Laurinkienė nebijo grasinimų

Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus Mečio Laurinkaus žmona Nijolė pastaruoju metu taip pat sako besijaučianti šiek tiek nejaukiai, tačiau ji pritaria savo vyrui sakydama, kad jis pasielgė visiškai teisingai, atvirai kalbėdamas apie galimus Prezidento aplinkos ryšius su nusikalstamomis struktūromis.

“Nuo dėmesio nepabėgsi. Jei Mečys nusprendė, kad tai turi žinoti žmonės, matyt, jis teisus. Visuomet leidžiu jam apsispręsti pačiam”, - tikino VSD vadovo žmona.

Viešai skelbtuose telefono pokalbiuose, be kita ko, girdimas ir A.Kikališvilio grasinimas Valstybės saugumo departamento vadovui. Jis sako Ispanijoje (ambasadoriumi šioje šalyje M.Laurinkus pradės dirbti, kai paliks VSD generalinio direktoriaus postą) M.Laurinkų ketinantis pasitikti “bučiniais”. VSD vadovo žmona nelinkusi sureikšminti šių grasinimų, bet pripažįsta šiek tiek nerimaujanti. “Gal nereikėtų apie tai kalbėti. Jei reikės, teks važiuoti į Ispaniją”, - sakė Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Satyrinės tautosakos skyriaus vedėja N.Laurinkienė.

Moteris pasakojo, kad tiek ji, tiek vyras dirba net savaitgaliais, todėl pabėgti nuo darbinių rūpesčių kartais paprasčiausiai pritrūksta laiko. “Kai tik randame laisvą minutėlę, stengiamės ištrūkti į gamtą. Tuomet nebūna jokių pokalbių apie darbą”

D.Kutraitės vyras - laimingas

Buvusi Prezidento Rolando Pakso komandos narė Dalia Kutraitė-Giedraitienė, palikdama Prezidentūrą, atvirai prisipažino, kad, be kita ko, tai daro ir jausdama atsakomybę savo šeimai. “Šis demokratijos išbandymas yra susijęs su kai kuriais demokratijos iškraipymais. Žinodama, kad šeimos nariai ir sekami, ir stebimi, aš negaliu neginti sau brangiausių žmonių. Mane nuolat pasiekia žinios, kad dedamos labai didelės pastangos, kad žiniasklaida surastų mane kompromituojančių faktų”, - palikdama Prezidentūrą teigė D.Kutraitė-Giedraitienė.

Moteris žadėjo pailsėti nuo politikos, o jos vyras dabar džiaugiasi, kad žmona gali daugiau laiko praleisti namuose. “Jau seniai jai patariau: eik greičiau iš tos politikos”, - teigė Virginijus Giedraitis ir pridūrė besidžiaugiantis, kad pagaliau žmona tai padarė.

Atrodo, kad Giedraičių šeima šiuo metu visiškai atsipalaidavusi ir sako besimėgaujanti poilsio malonumais. Pati Dalia daugiau dėmesio gali skirti ne tik šeimai, bet ir sodybai kaime. Būdama Prezidento patarėja ji visuomet skųsdavosi ilgomis darbo dienomis ir savo menku dėmesiu šeimai.